Wednesday, May 16, 2012

Selepas Rumah Anda Terbakar.. Apa Langkah Seterusnya ?

Kali ni nak citer pasal proses-proses yang perlu dilakukan selepas kejadian kebakaran..Bukan lah mintak rumah korang pun terbakar, tapi sekurang-kurangnya sebagai pengetahuan aje.. Taklah jadi macam kitorang hari tu, ke sana-ke mari  sebab tak tau prosedur claim kebakaran.

1)Walaupun api berjaya dipadamkan tanpa pertolongan pihak bomba, kita perlu buat panggilan dan pastikan bomba datang untuk pengesahan.

2) Telefon pihak TNB  sebab melibatkan barang-barang elektrik

3) Buat laporan di balai polis berdekatan untuk tuntutan insurans (mesti !)

Macam kes aku hari tu, pihak bomba dan wakil TNB datang tak sampai setengah jam lepas  telefon. Lepas puas jenguk dan tengok, diorang beredar dan minta kitorang datang ke balai bomba terdekat untuk  buat laporan.

4) Ke balai bomba yang terdekat  sehari lepas insiden. Diberitahu laporan hanya akan siap dalam tempoh 14 hari.... ? huiii... lamanya....

5) Telefon pihak adjuster @ wakil syarikat insurans untuk pengesahan serta anggaran kos kebakaran.

6) Wakil syarikat insurans akan minta sebutharga kos membaik pulih rumah dari kontraktor pilihan sendiri. Mereka akan membuat perbandingan dengan kontraktor pilihan mereka. Jika sebutharga yang diberi lebih kurang sama, kontraktor pilihan sendiri akan dipilih.

Peringatan : SILA SEMAK KANDUNGAN INSURANS KEBAKARAN ANDA ! KAMI MUNGKIN  TERLEPAS PANDANG SEBAB INSURANS KAMI HANYA MELINDUNGI 'BUILDING @ BANGUNAN' SAHAJA. 'CONTENT' TAK DILINDUNGI. :( 

Memang ada hikmahnya; jiran-jiran sekeliling baru terfikir nak tengok polisi insurans kebakaran masing-masing.

7) Tempoh 3 minggu untuk proses dokumen (berserta laporan bomba & polis) sebelum cek boleh dituntut  TETAPI cek tak dapat ditunaikan sebab si penerima adalah si Bank (Bank Loan Rumah di buat). Kecewa jugaklah sebab tunggu punyalah lama.... pehtu jumlah yang dapat memangggggglah kurang sangat dari yang kitorang tuntut  dan jugak kurangggggg dari jumlah kos membaikpulih serta barangan elektrik yang kena beli... Dah takat tu dapatnya...syukur Alhamdulillah,..better than nothing bak kata omputeh..

8) Segala dokumen dari pihak insurans dan cek diberi kepada pihak bank. Pihak bank akan  membuat bayaran dalam tempoh seminggu dari tarikh submission. Setiap kali kalau nak tuntut claim ni, jangan lupa sertakan bukti-bukti kerja membaik pulih (gambar-gambar yang telah dicetak). Ni kira, progress claim lah ni... Dalam kes kitorang hari tu, adalah empat kali berurusan dengan  bank untuk dapatkan duit tu. Kali pertama, perlu datang ke bank.Kali kedua dan ketiga  gambar-gambar dihantar melalui email dan wang dimasukkan ke dalam akaun. Kali yang terakhir, wajib datang untuk tandatangan surat penerimaan jumlah keseluruhan claim. :)

Lagi satu, kena ambil perhatian jugak ni, kontraktor  nak kita bayar kos barang-barang yang dah dibeli atau akan dibeli, jadi operasi pecah tabung ayam mestilah kena.... huhuhu..


Dah nak jadi...kitorang ingatkan bolehlah tunggu cek, lepas tu baru panggil kontraktor. Membazir masa sebulan lebih. Adehh, kalau tau, dari awal lagi dah mula.. Nak jadikan cerita, kontraktor datang, ding-dong-ding-dong... dalam sebulan lebih baru siap .


Alhamdulillah, bulan april hari tu siap sepenuhnya.. Abi ngecat sendiri bahagian belakang dan ruang rehat kat atas...Tak sanggup panggil orang dah..... sana-sini nampak $$$ terbang..




Kat bawah ni semua gambar-gambar masa kerja-kerja pem'bersih'an hari tu..


2 orang asben cleaner kat ofis yang tolong ngecat : ruang tamu dan dapur

serupa rumah tinggal !

tahan punya tahan.... sebulan lepas insiden ..kena beli baru jugak..

pilih punya pilih.... bila umur dah dekat nak jauh ni...dok berkenan kaler cokelat lah pulakkk... ;)

memula nak pasang wall paper macam gaya korean deco kat dinding ni tapi abi tak berkenan... huhuhu..

dulu butter cream sekarang lite grey.
rod langsir baru belum carik lagi... tunggu dekat-dekat nak raya lah jawabnya...
sibuk orang nak mencuci dinding dan siling bilik tido, sibuklah dua-dua ni menyempil..

nasib baik ada assistant....

beli yang darurat aje dulu
bila satu rumah dah bau asap... hambik ko..  tak boleh nak kira berapa trip basuh semua baju..

sana sini penuh baju !



masa ni tengah operasi kerja pecah tile dinding dan table top baru mula

dulu hijau pucuk pisang

jenuh gak kalau buat sensorang

dulu peach sekarang oren..  mula-mula abi reject kaler ni tapi aku berkeras nak jugak...kehkehkeh.. kalau tak dapat , aku tak nak masak..heeeee..

terpaksa tutup laluan ke dapur. kerja pecah tile dinding dan table top.. berdebu satu rumah..

nampak sonang yo... tapi...

sebelum di angkat ke depan

Tadaaa !!....masa ni 95% siap .  Tinggal nak pasang pintu kiri-kanan hud dan board untuk tutup bahagian atas kabinet.


ni pun sama.. naknya rajin lah aku masak lepas ni..  ;)
Note : Ramai yang suruh panggil cha-ya buat sebab kemas sikit. Tapi aku dah terkena dengan cha-ya sebelum ni masa mula-mula pindah 11 tahun lepas dan tiga tahun lepas masa buat kabinet bahagian bawah  (kena makan dek anai-anai). Kali ni mintak orang kita buat..Walaupun mahal sikit tapi  memang kemas dan teliti. Kita sendiri ikut dia ke kedai dan pilih (jadik secara otomatik, kita tau harga :)). Dia yang cadangkan kedai yang mana untuk beli sinki, rak pinggan &  pemegang pintu kabinet..Kalau carik sendiri... huh !

12 comments:

cheqna said...

kak rina!!!!!!!!
lamanya kita tak bertegur sapa.....
cantikler kak dapur tu...

kasihibu said...

alhamdulillah...selesai satu bab ye
terima kasih info sangat sangat berguna...

kakcik said...

Ya Allah... lamanya kakcik tak baca kisah Reen... :(

Aku Ibu Muda said...

ok...nak godek2 entry kebakaran ada tak? :)

tq for sharing...

Ms.Lilies said...

cantikkkkkkkkkk....
seronok dh nk memasak lps ni

ainnoraini said...

Wahhh...betambah rajin la lepas ni yee masuk dapur tuu..

Queen said...

Alhamdulillah...

ada gak hikmahnye kak...satu rumah makeover..hihi (positive..positive)..

dapur adalah cantik =)

kakyon said...

setiap kejadian ada hikmanya. cantik dapor rmh rin.pasni kena semak insuran kebakaran rmh..

Yong Kamariah said...

wahhh Reen, dapur kau dah cantik berseri-seri! inilah hikmahnya!

indahhouse said...

Salam kak Ryyn,
:D selamat kembali kak ryyn. Teringat juga, apalah yg berlaku lpas post psl kebakaran tu.
Terima kasih bagi tips2 ni kak. Rumah baru kami pun ada insurans sekali dgn loan, tak tahulah sekali dgn barang ke tak...
Kak Ryyn dalam kesusahan pun still bagi stips, saya amat hargai. Insya Allah, moga semuanya lebih baik, dan lebih cantik dari sebelumnya.. :))

My Life My World said...

Assalamualaikum Reen ... lama nyer tunggun cerita Reen lepas kebakaran hari tu. Bila baca post ni baru tahu keadaan. Kalau akak jadik Reen pun tak ada masa lah nak update benda pun. Kepala lagi serabut kan.

Terima kasih atas TIP yang diberikan. Dah lawa dah dapur Reen :)

gadisBunga™ said...

akak, dah selalu dah tuh masak pakai dapur baru. :D

boleh la update belog pulak... :D

Linky's Magical


ShoutMix chat widget