Monday, August 24, 2009

:: Mengapa Bayar Lebih ! Belilah Dengan Harga Borong !! ::

Pada tahun ini aku membuat keputusan untuk tidak menempah baju-baju raya untuk kami sekeluarga. Kami tidak perlu membazir untuk mengeluarkan duit lebih untuk membeli kain ela dan membayar upah tukang jahit seperti tahun-tahun yang lalu. Aku mencadangkan kepada hubby supaya beli 'ready made' sahaja.


Semalam ke Mydin USJ untuk menerjah baju-baju di sana. Tiba di sana orang dah mula ramai. Semua bangsa ada. Teringat semasa bekerja di USJ dulu. Di situlah tempat aku membeli barang keperluan dapur selain Giant. Pencarian membuahkan hasil setelah aku puas membelek yang berkenan di hati.

Dapat membeli baju melayu buat hubby, along, angah dan adiq. Untuk aku, tiada yang berkenan di hati. Hanya baju yang akan dipakai semasa raya kedua nanti... dahh plan nak pakai ape??..hehehe teruknya aku.. Kualiti jahitan memang cantik. Disebabkan aku tahu menjahit, maka itu yang aku perhatikan dahulu. Harga kesemua baju tu amat berbaloi.

Baju Melayu hubby : RM49.90
Baju Melayu along : RM39.90
Baju Melayu angah : RM29.90
Baju Melayu adiq : RM33.90


Murahkannn...!!
Nak dibandingkan dengan upah menjahit baju melayu sahaja sudah RM60-RM180. Hubby tersenyum bila aku katakan aku telah menyelamatkan poketnya bagi raya tahun ini...


Tiba saja di rumah, angah dan adiq terus memakai baju mereka ... tersenyum-senyum bila aku dan hubby kata cantik... Angah terus kata " Angah memang hensem bila pakai sampin". hehehe... sebenarnya bila sampai jer di sana semalam, angah terus minta aku belikan dia sampin macam sepupu-sepupu dia. Hubby memang tak pernah pakai kecuali waktu bernikah sahaja dulu...

Mula dari tahun ni kenalah pakai sebab anak dah minta nak pakai...


Till Now.

8 comments:

<< s| tED| >> said...

betullah kakrin.. ready made... murah.. tapi saya ni mmg x boleh beli yang dah siap... kdg2 saiz.. kdg2 x cukup tinggi.. macam2 lah.. tp tahun ni x de baju raya.. pakai je mana yg ada.. ekekeke

LiNda said...

Betul tuh Rina ..

Saya sefamily dah bertahun2 beli yang ready made . Sbb mengenangkan upah menjahit di KL memang mahal gilerr.

Pastu memang berbaloi ..kualiti kain dan harganya . Saya & anak perempuan beli di LadyFirst .. and utk Abang & anak2 lelaki beli jek kat SOGO .. kena tunggu sales up 70% hehehe.

messyremo said...

saya dah stat bile baju ready made sejak taun 2006 kak..

mase tu beli kat semua house..
pergh...baju cntik,kain pun cantik...
harga murah lagi dari tempah~~

tahun ni pun bakal beli ready made gak..tapi tak tau bile mau dtg KL..hehe

ibuayu said...

betullah tahun ni pun ibuayu bercadang beli baju siap je....

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Ted:
janganlah macam tu...sedih pulak KRina dengar...
belilah walaupun selai yek... Sunat Menyambut Syawal dengan baju baru kann...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

LiNda:

Che Abe saya tuh mmg susah sket nak jejak ke KL... Crowded sangat, dia tak suke. Kalau nak pergi, kena pergi sendiri lah gamaknya...

Sogo ada baju melayu jugak ?..Nampak sangat tak ke sana ...hehehehe..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Omar:

Semua House ? tempat lepak zaman KRina skolah dulu....hehehe.. Abg KRina besa tempah kat Omar Ali ..

Kalu gi Habib pon kat situ gakk...tak beli...tengok jer...hehehe..

Dekat dua tahun tak pegi Jln TAR tu.. huhuhu..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

ibuayu:

yelah..harga kain dan tempah dah boley beli dua pasang kann...

Linky's Magical


ShoutMix chat widget