Sunday, October 25, 2009

:: PUTU PERAK ::

N3 hari ni citer pasal kuih. Kuih ini jarang dijumpai dan kuih ini juga antara kuih tradisi yang aku suka. Kali pertama makan pada tahun 1998 di Pasar Malam Bandar Tun Razak, Cheras. Selepas itu aku tak jumpa di mana-mana. Kali terakhir makan di akhir bulan puasa yang lalu. Kebetulan jumpa di Bazaar Ramadhan.

Namanya pun menarik. PUTU PERAK. Berkemungkinan kuih ini asalnya dari Perak. Dari rasanya mungkin menggunakan tepung beras+tepung pulut. Intinya pula kelapa parut putih + gula. Kuih ini dikukus seperti cara putu piring @ putu bambu.


Pagi ini hubby hantar Along ke kelas mental arithmethic. Sampai jer kat rumah hubby menjinjing beg plastik. Dia kata yang dia belikan makanan kegemaran aku. Bila tengok jer kuih niy dan-dan tu jugak aku amik dan makan. Sampai lupa cakap timakaseh.. hehe.. Huiisssh.. macam budak-budak kecik pulak..yelah bila nampak benda yang disukai depan mata.


Pernah juga mencari setiap hujung minggu untuk makan petang sekiranya mood untuk buat makan petang takde tapi tak jumpa. Rupa-rupanya dijual untuk makan pagi. Nampaknya lepas niy setiap minggu mengadap kuih niy jelah bagi melepaskan geram lama tak makan..hehe.





Till Now.



16 comments:

cheqna said...

kak..
monin..
macam mengidam je ni...
hehehehe

cHeRyNa PiReS said...

rasa dia macam putu bambu ke? putih suci tuh...aishh...buat bekpes sedap nieh. sha mmg tak pernah dengar nama putu perak nieh...first time dengar...

* boleh bayangkan piknik bawak benda nieh....hmm...bestnye! macam pau manis gitu kan?

ashie023 said...

putu ke?cam pau je...yelah kot..ahaha

nampaknye sedap..aish...g carik pau ayam jap ah...zasss

LiNda said...

Rina..

Betul.
memang sedap.
Saya pernah makan masa di Kuale Kangsar .

iskk.. kalau jumpa disini. Saya pun nak beli .

sI tEDI said...

1st tume dengo nama putu perak ni kakrina.. rasa di asama je ke dengan putu piring..??

cantik warna dia..

@--- Sueanne ----@ said...

putu perak??
1st time dgr gak...
sue klu ape jua berintikan kelapa parut cam kureng sikit..
dari kecik2x dulu camtue..heeee..
mak sue suka la..minat tul die ngn kelapa parut ni..
hubby kRIna beli kt rawang ker?...

Krasz bAtu said...

memang gemor ....

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

^-^ cheqna :

monin..

memang ngidam..hehehe..
ngidamkan kuih ni ler..ahaks.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

^_^ cHeRyNa PiReS @ SHA :

rasa lain dr putu piring sikit mungkin sbb tepung pulut@tepung beras....melekat2... Putu piring besanya berderai sket kan...

betul3..putih suci jer..

bawak gi piknik memang bezz Sha tp bila makan masa panas2 aduussss... orang lalu pun tak nampak.. hehe ..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

^_^ ashie023 :

dak aii..memang putu..

alamakk..lama tak makan pau ayam..kat sini tak bezzlar... isi takdek, kari+kentang jer..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

^_^ LiNda:

mmg sedap kan..

meh datang beli kat sini..hehe..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

^_^ Ted :


mula2 dulu pun pelik dengar namanya..
rasa lain sikit dari putu piring..
kena cuba niy Ted..

warna kelam belas ikhsan hp cap ayam..hehehe..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

^_^ Sueanne :

KRina pulak kalu inti kelapa putih okei tp kalu kelapa gula merah mmg xsuke.. ada lak camtu kann?? hehehe..


abg bli kat kwsn umah jer..jauh tu gi kat rawang town...orang tu baru start jual masa bazaar ramadhan pastu sambung lepas raya.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

^_^ Krasz bAtu :

ate..bila mike nak belanja teman ??
ahahahaha...

yginsaf4 said...

ngidam ghitewww.. ehehe

cikwan said...

lamernye x makan kuih putu ni kak rina..nama dia mmg putu perak ke yer..hehehheh..patutla x penah nmpk kt penang pon..hahhahaha..sedap ni kan kak..aishhhh..meleleh pulak air liur ni ..zaman kecik2 dulu je makan ni,bape lama dh x rasa ni...hehe..

bz ape kak?...take care la yer.saya pon jarang2 update...mood melebgar pn xde..huhu

Linky's Magical


ShoutMix chat widget