Sunday, November 22, 2009

:: TONSIL ::

Semua orang ada tonsil. Hanya saiz saja yang berbeza dan biasanya bagi yang mempunyai tonsil yang agak besar pasti kerap demam. Aku pernah alami tonsillitis...dan telah selamat dibedah pada tarikh hari ini tahun lalu. ....Aku rasa apa yang doctor cadangkan memang tepat....

Aku hidapi tonsillitis dari remaja hinggalah tahun lalu.....terpaksa buat operation sebab sakit dan keadaan badan yang dah tak terkawal...kerapkali demam, batuk dan flu di tambah lagi sejak kerja di tempat baru 2 tahun lepas (cement co- nvironment berdebu..) 2 minggu sekali demam dan batuk yang berlarutan....setiap bulan mesti ada MC. Maka aku tak teragak2 untuk membuat pembedahan walaupun agak keberatan…takut… ..

Bagi sesiapa yang kena minor tonsillitis, kena banyakkan minum air suam @ air kosong dan kalau boleh elakkan minuman sejuk (berais) untuk mengelak tonsil ini bertambah teruk @ dibuang. Aku kerap kena ulser sebelum ini dan ini juga berkaitan dengan tonsil juga..

Selepas membuat pembedahan, doctor menasihatkan agar makan aiskrim dan minuman sejuk. (atas sebab salah faham, aku dok melantak eskrim setiap hari selama seminggu lebih sehinggalah jumpa doctor untuk next follow-up.~ rupanya makan & minuman sejuk hanyalah dua ke tiga hari jer untuk penyembuhan awal luka pembedahan.) Alhamdulillah ..selepas 3 minggu MC aku pulih sepenuhnya walaupun terasa siksa masa nak mengunyah dalam tempoh tu..

Paling menggembirakan …MC hanya 2 hari setengah saja pada tahun ini ! MC hanya disebabkan PMS & demam saja.

Maka, pada sesiapa ada yang rasa tak boleh tahan dengan sakit ni, aku sarankan agar segeralah buat pembedahan..

sebelum

selepas

gambar kredit :www.ehow.com

Till Now.


23 comments:

E-na Zarina said...

E-na pernah dgr jugak ttg ni...n my 1st daughter ms kecik2 pn slal demam sbb nn tonsil dia bgkak...bila demam mmg panas sgt kan... ni dia mkin besar nmpak mkin ok...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

^_^ E-na Zarina :

tulah tu ..budak2 lagi tak tahan kan...

bila orang besar kena ni...kepala dan sumer bagai sakit..

LiNda said...

Salam Rina ...

oooo... makan aiskerem erk ..

ermm..teruk gak tonsil awak kan, sampai kena buat pembedahan. apapun..harap sekarang dah ok .

sI tEDI said...

aduhai.. kalau kena tonsil boleh buat saya kurus agaknya kak.. yelah.. nak makan pun susah..

harap di jauhkan...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Salam LNda:

kena makan mende yg tak disukai...paksakan diri. ..

sekarang...bez ! jrg kena demam dan sakit bagai..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

^_^ Ted :

mmg betol..masa tu kuruih betul ...
3 minggu tu mkn kena sekat...

rasa cam nak operate lagi jer..boley ? hehehe..boley kuruih lagi..

Kuwe said...

arghhh

awal2 baca lagi dah pening pk apa itu tosil.dekat gigi?


p/s:kuno pulak diri nih.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

^_^ Kuwe :

allo..

tonsil kat tekak ...
dua biji yg terlekat kat tepi @ kiri-kanan anak tekak tu...

wuishh...1st time ada orang tak tau ...hehehe..
tapi takpe.. taktau belajar..

mier@merr said...

auwww..klu xleh mkn.. kurg satu nikmat dunia....huhu

ashie023 said...

mm..betul2 mier...kurang satu nikmat makang..

cHeRyNa PiReS said...

krina, dalam fam sha mmg ramai kena tonsil. sha pun risau, check2 jugak kalau ada.

tahniah utk kecemerlangan rekod mc tuh ek:)

sueanne said...

pelik lak sue..knape slps pmbedahan kena mkn aiskrim n minuman bersejuk eh?..hehehe..yg kRina lak..leh lak melantak benda2x sejuk tue sminggu lebih..hahah..slmt takde ape2x..hehehe

kRIna..tonsil ni camne sakitnye?..cam pedih2x kat anak tekak ke?..tak dpt nak bygkan..

nak cngrates mcm sha gak la..congrates cz 2 ari mc je..sue 5 hari kut..senin dpn rasenya nk amik mc..tp tak cnferm lagi..khekehke..

zeqzeq said...

info yang berguna sebelum parah..

siti_zubaidah_abdullah -sza- said...

SALAM...SAYA PUN DH BUAT OPERATION TONSIL ...KENA TAHAN KAT HOSPITAL 4 HARI DAN 1 MALAM DI ICU..MULA2 MINOR OPERATION TAPI DH JADI MAJOR...MASUK PUKUL 9 PAGI..PUKUL 1 BARU DI HANTAR KE ICU..MASA TU TUHAN SAJA YANG TAU BETAPA TAKUTNYA..SAYA TAK TAU APA JADI..TAPI YG SY INGAT SEMUA MENANGIS MASA TGK SY DI ICU..SEBAB BANYAK BERGERAK SGT..DOKTOR KASI TIDO..SEKARANG MASIH LAGI TREATMENT DI HOSPITAL SEBAB ADA BLOCKING DI HIDUNG PLAK..

Fatt Chin Choy said...

aku rasa aku pun ada tonsil
huhhu

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

^_^ mier@merr said :

hehehe ..pasal xnak kurang nikmat; tu yang telan gak walupun sakeett..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

^_^ ashie023 :


amvoii..men pakat-pakat yer....

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

^_^ cHeRyNa PiReS @ SHA :

kalau symptom dah ada elok cpt2 gi jumpa doktor.. tp kalau xselalu sakit xpe Sha..

KRina tunggu dekat 8 tahun baru buat keputusan (panel doktor suh buat operation masa kat ex-co lagi..)


hehe..timaseh..kalau ada award kan bezz..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

^_^ Sueanne :

Sowilah Sue..tergendala pagi tadi... sibuk tetiba..pulak tu PC ni wat hal lagi...grrr..

*doktor nya advise ..kita ikut jer lah..katanya utk cepat baikkan luka .. masa kepala adik kena jahit aritu pon doktor advise yg sama..tanya Alang boley ?


Tak rasa sakit kat tekak.. macam sakit tekak biasa.. tapi disebabkan bengkak ...mesti kena demam + batuk + flu.. tp selalunya demam..


amik jangan tak amik MC tu ... bukan dpt award ponn..boley plan2 pulak...bertuah punya budakk...hehehe..

bukan apa... KRina ingatkan nak ikut cam abg KRina yg xpernah MC walupun sakit... tp xberjaya..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

^_^ zeqzeq :

ya betul..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

^_^ siti_zubaidah_abdullah -sza-:

moga segera sembuh. Tawakkal padaNya.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

^_^ Fatt Chin Choy :

kalau ko rasa ada tonsillitis... jga jer elok2 makan & minum ko.. jgn pedas2 @ sejuk2 sgat... *nasihat dari kakak ni !~ aku rasa aku tua dari ko kott.. *


kalau nak rasa dok sepital 3 hari @ makan bubur 3 minggu ..boleh gak gi operate... tak bezz tak hingat..

sueanne said...

ok kak..nanti sue tnye alang..:p..

Linky's Magical


ShoutMix chat widget