Monday, June 7, 2010

Sakit; Mari Belajar Cara-Cara Mengecilkan Saiz Gambar In Group

Salam Semua.


Alhamdulillah dah sihat sepenuhnya pagi ni.



Seharian pada hari Sabtu sakit kepala tahap maksimum. Tak pernah kena seteruk ni. Rasanya tak perlu ambil pil penahan sakit tapi mengalah jugak . Jam 8malam terpaksa telan sebiji ponstan. Terjaga jam 1230malam. okey.





Pagi Ahad rasa dah sihat, tapi jam 5 petang sakit datang semula hingga tengah malam lagi. Hubby ajak ke pakar untuk pemeriksaan. Aku kata tunggu hingga bulan depan. Mungkin hormon bertukar semasa kawan baik datang menjengok bulan ni.




*********************************





Hari Jumaat lepas 1/2 day bagi replacement hari Sabtu Public Holiday; Sultan Selangor's besday. Gugel-gugel jumpa cara-cara nak resize image. Biasanya resize manually jer, tapi bila fikir berlambak2 gambar yang kena edit.. mesti ada alternative.





Bagi mereka yang hi-tech mungkin dah tau camna nak buat tapi mana tau ada kengkawan yang tak berapa nak tahu boleh cuba cara ni. Senang dan mudah. * Kakak-kakak dan Adik ku sila cuba ya !




Klik sini Axiom @ http://www.axiom.com/




Atau ikut step di bawah ni.





Download PicSizer 3.0 ; File Size : 1.98mb




C: Program File/PicSizer


Klik Setup / Next>




Close


retrieve file


~ pilih dari mana dan ke mana hendak simpan semua gambar @ folder

~ klik yang mana berkenaan



~ tekan process batch







tadaaa.... total size dari 441 mb > 7.08mb




Note : kenapalah tak terfikir nak buat sebelum ni...



Till Now.





7 comments:

relevan said...

Terima kasih aok..nanti kome nak terai buat..

maiyah said...

menarik ni..

en_me said...

fandainyerrr.. ehehe

Zaitun said...

Terima kasih kongsi ilmu, sebelum ni kak Zai pun tak pandai, bolehlah kak Zai mencuba nanti.

kak Erna said...

terima kasih..akak pun tak tau..dah baca ni pun kurang faham..kena baca ulang2 lagi..ambil jalan mudah..mintak anak buatkan..he he..

sI tEDI said...

wah!

advance kakrina.

sy mmg lemmm.. bab2 ni. ekekeke

Terima kasih

LiNda said...

Salam Rina,

Masih sakit lagi ke ?
Banyakkan berehat ok .

Btw.. saya kena baca dan ulang banyak kali, baru boleh faham .

heheh

Linky's Magical


ShoutMix chat widget