Friday, July 9, 2010

MacGyver Tak Bertauliah..


Salam semua.

Pagi ni.

Aku bersuara sebelum keluar rumah
"Along..cepat.. nanti uncle van Angah dekat nak sampai !
Angah pakai kasut..
Adiq… masuk keta.. "


Aku.
Keluar –masuk rumah tiga-empat kali..
Zassss handbag, beg baju ,beg sekolah. baju sekolah..
kasut sekolah, selipar ..
kunci pintu., kunci grill, kunci gate.


Dah nak start keta..
Alahai... tote-bag tertinggal pulak..
Masuk rumah... ambil ..

Gedegang..tutup pintu…
Aduhhhh.. kunci kat dalam !!!..

Zasss antar anak-anak dulu..
Patah balik pergi rumah jiran depan selang dua pintu..
nasib baik dorang tak pergi keja lagi..
Dengan sopan nak pinjam kunci..
cuba nasib kalau-kalau boleh..
satu..dua..tiga… the whole bunch kunci spare jiran.. tak boleh…
Jiran beri pinjam padlock.. utk kunci grill.


SMS Abi.
Dah tiba simpang jalan depan, abi reply
Dia suruh cuba guna kad macam yang pernah dia buat.

Patah balik..
Ceh-ceh-ceh..
Macam Macgyver… pulas sana-pulas sini..
Cucuk lesen sampai bengkok2 menggerutu dibuatnya
Ada dalam lima – sepuluh minit..
Berpeluh dengan baju kurung pahang vogue aku ..
Arrhh... tak boleh jugak..


Terus ke ofis.
La ni nak balik halfday
Pergi cari locksmith.



Note : Macam-macam hal bila abi takde.







11 comments:

sI tEDI said...

aduhai!

ha ha ha
x putus asa.
itu yg utama

kakcikseroja said...

Ingat dah boleh bukak.. belum lagi ek? Tak apa.. cuba lagi.. :)

sueanne said...

Erkkkk...
Terkunci kak..
Adedehhhh..Adehhh..

Chaiyuk..Chaiyukk kak..

Semoga berjaya!..

Queen said...

erk..sian akak..masuk kut tingkap ke.....sliding door ke....pintu belakang ke

My Life My World said...

Salam Rina ... Suspen giler cerita Rina hehehehe

Akak pernah gak berlaku benda sama, last sekali pecahkan tombol tu beli yang baru, suruh orang pasang. Sabar jer lah :D

Yunus Badawi said...

itulah pentingnya ada org lelaki hehehe

Harap dapat dibuka pintu. Emak Adam biasa buka pintu yg terkunci guna kad kredit. Kat rumah ni ada banyak yg dah tak pakai ekeke

LotsOfLove-Pearls said...

Waaaaaaaah...
keluar masuk..
berpeluh-peluh..

ulang alik..

*semasa membaca sambil membayang, terasa berpeluh benar.
hehehe..

mier@merr said...

adusssss..... ni la jadinya klu kelam kabut kan..hoho... penah mengalami

kak Erna said...

rina..elok la tak bolih buka..biar cari tukangnya..risau tu..takut ada yang meniru nanti..mintak dijauhkan...
harap2 sekarang ni rina dah dapat masuk rumah..dengan selamat..

kak wan said...

Dah dapat masuk ke...Akak dah pernah mengalami apa yang ina alami tu..cuma nak keluar antar anak..berpeluh dari wangi sampai busuk..keluar,masuk.
Jaga2 kalau pintu yg jenis selak dari dalam ..boleh tiba - tiba jatuh dgn sendiri lagila...uwa...
Harap -harap ina dah ada dalam rumah.....

ibuintan said...

cerita lucu, dah selalu alami..memang kalau kelam kabut selalu jadi gitu..ada saje yg tertinggal n terlupa

Linky's Magical


ShoutMix chat widget