Wednesday, October 27, 2010

Berhantu....Tak Boleh Berhenti..



Semua tahu tu kuih belanda @ kuih sepit @ love letter ni kita makan masa raya. Kalau nak mula makan kena pastikan perut tak berapa lapar sebab kalau dah mula tak boleh nak berhenti. BERHANTU betul... Lepas satu..satu...satu.. Kalau tak caya, cubalah..

Ini bukan balen kuih raya yang tak habis tapi repeat order. Masa raya hari tu, emak beri setiap sorang anak 1 bekas. Emak order dari adik dia di kampung. Selalunya ada kuih Karas..faveret ! tapi tahun ni orang yang buat tu tak larat dah... Apa yang ada ajalah.. Emak nak ajarkan cucu2 supaya tak lupa kuih-kuih tradisional.

Kebetulan emak nak ke kenduri kahwin di kampung 2 minggu lepas jadi emak dah order dari adik dia. Aku pun tumpang samalah bila yang sebelum ni tak sampai satu hari dah habis ! Kali ni bukan anak-anak yang habiskan tapi ibu dan abah dorang pun join langsaikan....



Pernah tak korang makan macam ni. Makan apa agaknya tu ?


Note : kena order lagi lah nanti....


Till Now.



47 comments:

kak long said...

reen,
sama la ngn kaklong....

kaklu dah dapat kuih sepit ni memang payah nak behenti...merantu...hehehehe

kakcik said...

Salam Reen...

makan kuih macam tu, tak terasa kenyang kan? :)

Ms.Lilies said...

Wahhh fav ni..kunyah kunyah kunyah tetau je dh ghaib

ashie023 said...

kuih ni, kat sini waktu x raya pun, manyak ada...kalu x buat, kat pasar banyak...

tapi ambe ske kuih karas..ehhehe...peberet...

ainnoraini said...

mmg sedapkan reen..sambil makan nengok tv...tau2 dah habis satu bekas..

cheqna said...

suka gak kuih ni....
kat ganu time tak raya pun banyak..=)

somuffins said...

Azrina
Kuih kapit bentuk cam dlm balang tu, kitorang adik beradik panggil kuih rokok (dan berangan pegang kuih kekdah orang merokok.. maklum masa tu kit masih belum akil baligh lagi).

relevan said...

Kuih ini memang sedap..kalau yang gian nak isap rokok tu..boleh lah buat aksi dengan kuih ni sebagai penghisap rokok..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kak long ,


kita serupaaaaaa....

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

W'salam Kakcik,


tak kenyang-kenyang dibuatnya ...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Mimi,

vahh, ada geng...

betul-betul-betul !

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

ashie023 ;


kuih karas memang faveret kRina jugak ler..


kita banyak persamaan ni ... suka hero yg sama jugak...oh LMH ! ekekekeke...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

ainnoraini ;


betul tu pastu jenuh nak menyapu..
ekekeke..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

cheqna ;

bak meh post sikit..!

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Kak Som,

Si Angah tu ikut gaya orang merokok kalau makan tu kak.. pastu kata 'macam pakcik & pakcu.."

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

relevan @ abg syed;


apa lagi...silakan..
jangan malu dan jangan segan..

hehehe..

Amy Syaquena said...

morning...

fav nie kalau makan sambil tengok tv boleh jadi ralit,sedar2 dah habis satu bekas..

akuanakpahang said...

Mmg best kuih tu nak pulak kalau yang baru2 lagi rapuh aje :)

indahhouse said...

Salam kak reen,
sedap kuih sepit ni, kan? dulu2 suka makan, sbb mama pandai buat. skrg dah tak jumpa sape yg pandai buat. biar rasa lemak, rapuh, tapi senang dipegang gitu. kalu kuih karas, cair kat mulut... pergh!!!

zulkbo said...

salam..
memang berhantu ni
kalau tak kontrol..
saya pun suka juga..

Hisyam Muhibah said...

keh teka oak mesti maken dengan serdak2nya sekali..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Morning Amy Syaquena,


memang ralit dibuatnya lebih2 lagi kalau tengok movie best kat tv..

DrSinga said...

saya mesti nak sarungkan kat hujung jari dulu dan makan hujung satu lagi...
:)

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

akuanakpahang @ enyassin;


memang rapuh; puas nak menyapu..
hehehe..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

W'salam Indahhouse ;

rapuh tu yg sedap.. tu yg buat berhantu tu..

kita sama-sama suka kuih karas kannn...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

W'salam zulkbo ,

betul tu...

kembang dibuatnya
karbo tu...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Hisyam Muhibah ;

hahaha... aok memang pandai..

kah pakai sudu bergilir-gilir dengan anak..

My Little Diary said...

comel & ensem anak2.. hehe

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

DrSinga ;


tu anak saya buat !
haha... (^_*)

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

My Little Diary ;


eeee..timaseh.

julietchun said...

makn kuih sepit ni kena hati2 takut berterabur atas lantai. :P

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

julietchun ;

betul..

nasib baik ada tukang sapu bertauliah ni...kalau tak satu rumah penuh SEMUT !..si musuh ketat tu..

Yunus Badawi said...

Lepas raya ni kuih raya menjadi lebih sedap pulak hehehe

Mak Su said...

arwah mak dlu buat sendiri kuih ni... maksu plaks.. makan sendiri - an berhad, hehehe

yuzie said...

rinduu arr kuih niii... kalo kat kmpung saya pggil kepek akot2! hahaha.. ganu kita la katakan...hihihih

yuzie said...

rinduu arr kuih niii... kalo kat kmpung saya pggil kepek akot2! hahaha.. ganu kita la katakan...hihihih

ibuintan said...

reen,
memang feberet ni, masa kecik dulu tolong mak buat, tapi mak tak gulung mak lipat jadi tiga segi...

sekarang beli saja, jumpa mesti beli

kak wan said...

salam ina..,
Anak akak memang suka betul kuih ni dan lagi satu kuih ros. Makan siap peluk lagi bekas alamak kitalah yg nginding dia orang tu..kadang2 tu tgk - tgk dah tinggal bekas je.

Akak selalu ingatkan anak nama kuih ni love letter batulkan!.

kak Erna said...

salam reen..baca tajuk buat suspen je..rupanya itu..patut la..memang betul tu..tak boleh berhenti bila dah mula..

white rose said...

mak ayah sy cukup suka makan kuih sepit nih...

tiap kali ade pasar pagi, sure beli...

tapi baru2 ni dorang dah tak beli sebab abah dapat simptom2 kencing manis...

mmg makannye tak ingat ape, main telan je...

Ku Tak Sempurna said...

kita panggil kerepek gulung

.
.


.
.

klu sebalang tu, bagi can 10 minit je (kot)

licin... feveret anak2 sedara dan mak sedara :D

elly said...

Asku pun suka kuih itu..aku suka sangat suka

Insan Marhaen said...

di rumah IM takat satu balang ni satu hari aje arwahlah kuih kapit ni...

syamimi azmira said...

Kak Zai pun suka kuih ni,makan banyak mana pun tak jadi kenyang.
kak Zai.

sueanne said...

kat kelantan byk kuih2 cmni kak.. mcm2 jenis pun ada..

sue agak kureng sikit mkn benda2 cmni.. nasi je tau..ngeeeeeeeeee!

gadisBunga said...

karipap mini inti serunding ikan. mmg kenot stop wan...!

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

kalu yang carakampung buat aku layan habis satu kilo

Linky's Magical


ShoutMix chat widget