Tuesday, November 30, 2010

Sebelum Cari Yang Muda ; Bertindak Segera !

Best...hari ni ondadot 5, aku dah cha-alif but. Tak nak tunggu lama dah. Setelah sekian lama, berminggu-minggu asyik balik dengan bulan atau pun dah nak nampak bulan. MrBoz  fantang aku ada kat ofis. Walupon dia kat luar, ada aje extra task nanti...


Bila dah selalu camtu, badan naik letih. Masak pun tak sempat. Asyik-asyik makan nasi kukus Ayam Dara Muda. Huiyai...risau pulak nanti Abi berkenan kat anak dara muda.... hisssh..hepp...ada yang kena cili mulut tu..


Balik keja hari Isnin hari tu singgah Pasar Tani kat kawasan rumah. Aku sambar udang kepala besar,  sotong dan ikan kembong rebus. Plan untuk masak minggu ni lah konon.. harap-harap jadi.  Tak boleh tunggu pergi Tanjung Karang lagi dah..;  fridge memang dah kontang!




..kelentang-kelentung..


..ni jelah yang aku masak untuk dinner malam ni..


Ondaway, Abi tefon, kata hujan lebat pastu  lapar sangat.. aku bohong sunat ;bagitau aku masak sambal ikan bilis aje..


Bila Abi dah sampai, aku ke dapur untuk  siapkan meja. Tau Abi kata apa ?   "Huiiiii......... sedapnya isteri abang masak...." padahal takdelah sedap mana pon sambil sengeh-sengeh  sebab bukan ikan bilis lah tu.  haaa..tengok....puji kenmain lagi padahal belum pun makan..


ada instinct seh...   sebenarnya Abi  nak aku masak tapi dia tak nak cakap..


Lepas ni aku kena pandai-pandailah. Jangan liat sangat nak bangun. Kena set jam pukul 5 pagi macam bulan-bulan lepas. Itu pun kalau aku malas masak waktu malam. Pagi masak, balik keja heat-up aje lauk-pauk tu. Senang citer.



..ni pulak untuk anak-anak..
 faberet aku jugak. Hirup bermangkuk-mangkuk pun takpe..



Till Now.

53 comments:

kayteeze said...

Lauk yang bawah tu kak tie suka gak. Lama tak masak gitu. Mak selalu masak, bubuh cendawan telinga kera. Nanti esok kak tie nak masak laa.. hehe..

kak long said...

ujan-uajn cam ni memang best layan lauk can gitu....perghhh..!

ibuintan said...

reen,

nasib baek cepat sedar...

bahaya tu kalau ce abi tu dah pekenan air tangan anak dara lain...

akuanakpahang (AAP) said...

Musim skg nie elok makan sayur rebus2 aje leh kurang kolestrol :0

Yunus Badawi said...

Belum makan dah puji. Lepas makan tadi mesti lagi banyaklah Abi memuji masakan Reen.

Itu yg semangat nak masak lagi sedap esok dan esoknya lagi dan esoknya esok lagi dan lagi dan lagi . . .

Akhir badan Abi jadi mcm badan saya. Gerenti anak dara tak nak hahaha

Yunus Badawi said...

Bagi org yg tak sempat nak masak fresh tak salah masak dan bekukan. Bila nak makan tinggal panaskan. Secret Recipe pun buat mcm tu hehehe

kak Erna said...

salam reen..penghargaan tu..pandai ambik hati..bila cakap macam tu..nanti..een rajin lagi masak..he he..tapi memang betul sedap pun kan..

Yan said...

Kadang2 goreng telur mata lembu je pun hubby kata sedap. Dah bininya masak kan..

ANATI SOKI said...

poergh... terliur tgk...

white rose said...

suami mestilah nak isteri yg masakkan...

zaradgreat said...

kak rina. yg pic bawah tuh fav kte jugak. dulu arwah nenek selalu masakkan cenggitu. :)

elly said...

Bila la aku dapat merasa masakan mu Reen?

mier@merr said...

saya suka dua2....kesimpulan..saya memang suka makan..eh.

Hamizah said...

cepatreen bertindak..baguslah..hehehe

fikaryna said...

kak..feveret ryna udang tuh..terliur2..huhu..

ainnoraini said...

saye suke udang sambal tu....
tapi tak bleh mkn berlebihan nnt gatal2 la pulak...

sahromnasrudin said...

salam kak..elok dicuba lauk pauk yang terlekat di entri nie heheheheh

DrSinga said...

ayam dara??
macamana dia orang boleh jamin ayam tu dara ek??!!

Zaitun said...

Kalau masak ada orang makan takpe,rumah kak Zai kalau masak pun banyak yang terbuang.

tasekM said...

aku suke udang.



.

Ati Masrif said...

isteri mithali betuilah!!

rajin berkerja
rajin memasak...
puji ni dpt apa2 tak?..hehe

lauk sup soon tu kita baru msk smlm

Cik Pah said...

salam reen..

cik pah pun suker ngan sup suhun + kentang tuh.. mmg makan tak jemu kan

Mila@Rimbun said...

lamanya tak masak fucuk goreng air camni.. terasa mcm teringin plak

Alimaz-Kembara Terasing said...

layannnnnnnnn.... bini masak kena la pujikan..... nak pulak masak yg peberet....

cemomoi said...

pujiiii... betul puji takpe

kak ina mail said...

lauk yang bawah sekali akak paling suka.dapat makan nasi ngan lauk tu dan sambal belacan, cukup.

gadisBunga said...

akak mmg dok shopping bahan mentah kat tg karang ek? selalu beli mentarang tak?

izz said...

waaa... sedapnye sambal udang tu... sup soon tu anak2 izz pon suke... hehehe.. td baru je masak kan utk derang...

zulkbo said...

salam..
bertuah hubby anda
memang tak kisah
kalau saya pun sama
dah berdua kerja,makan
beli pun tak pe..

cheqna said...

udang??
menggiurkan tu...=)

Cik SHiNJU said...

Salam Kak...

Terliur giler saya tgk sup suun tu..
Lama x makan..huhuh..udang saye xleh mkn.. :'(

Yunus Badawi said...

Hari ni balik kerja pukul berapa Reen?

secangkir madu merah said...

pandai abi mengambil hati isterinya itu... kembang kuncup nampak hidung tu...hehehehe...pujian yg ada makna tu..rajin2 le mamasak, abi dah bosan agaknya makan nasi ayam dara muda tu....

She is f.A.z.A said...

nmpak tempting sis ur sambal udang..

p.s: nak order bleh?? :)

Ku Tak Sempurna said...

ayam teruna muda ada tak??

hihihi

julietchun said...

makan kat rumah hari2 boring, makan kat luar hari2 pun boring juga.

Hisyam Muhibah said...

memasak itu menyeronokkan. menengok org makan masakan kita lagi menyeronokkan.. eh, saya tak reti masak


jemput baca : Jadikan Buku Sebagai Hadiah

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Kak Tie,

cendawan telinga kera ? yg mana tu kak ?

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kak long ;


pewot yg dah kenyang pun boleh di-top-up lagi kannn..

kekeke..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

ibuintan ;

sebelum terkena kan kak...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

EnYassin @ akuanakpahang (AAP);


yang pasti boleh kurussss..

hehe..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Yunus Badawi ;

Jarang dia puji YB.
kalau puji mesti ada sebab lain nanti..hehe


sebab tu setiap kali kalau dia nak tambah saya akan kata "naiklah pewot tu"..hehe..tapi dia wat tak tau jer..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Yunus Badawi lagi;


tak suka camtulah YB..
selalu masak untuk makan hari tu aje.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kak Erna ;

hehe... bila kita ikhlas masak untuk suami; otomatik yg tak sedap pun jadi sedap kan kak...?

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Yan ;

betul tu !

setuju sangat..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

ANATI SOKI ;;

sila-sila..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

white rose ;

siapa lagi kannnnnn ...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

zaradgreat ;

samalah pulak ..

abis tu, sekarang tak rasa lagi ke ?

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

elly;

aku tanya balik...
bila lah ko nak sampai rumah aku..

ana said...

sedap sup tu...feveret gak. tapi klu pecah telur lg sedap!!!!

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

mier@merr ;

biar suka makan jangan gemuk sebab makan !


hahaha..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Hamizah ;

hehehe...

sebelum terlambat ..ya tak ?

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

fikaryna ;


huuu...tengah mengandung kena makan tau....

Linky's Magical


ShoutMix chat widget