Tuesday, December 7, 2010

Nak Semarakkan Lagi Kasih Sayang Serta Menjadikan Rumahtangga Lebih Bermakna ?

"Salam Ma'al Hijrah "



Amboi...tajuk tak hingat. Macam bukan gaya aku pulak rasanya untuk topik cenggitu.kekeke.. 


Rata-rata semua bekerja. Jangan jadikan itu sebagai penghalang .Walaupun penat. Lebih-lebih yang selalu balik lewat .


* Mesti  masak walaupun simple. 
*Sedap tak sedap belakang kira. Kalau tak sedap pun suruh kata sedap ..haha.. 
*Orang kata kena tawan perut suami dengan masakan. Betul tak ?
*Lambat takyah masak. ? Jangan jadikan alasan.   

Kalau ikut cara yang aku guna-pakai ni gerenti senang.  Tak sampai setengah jap dah siap !


Ni dia...

1)  Stok rempah-ratus mesti sentiasa ada. Tak perlu ke kedai minang setiap kali nak masak.  Beli pek pesar untuk storage. Tapi...kalau tak rajin ke dapur tak payahlah sebab sampai expiry date terlepas pun ko tak perasan..heeee..



2) Bukan kat ofis aje 5S tau ! di rumah jugak...
sesuai bagi yang tak berapa cam jenis rempah-ratus ni..
* buat khas untuk xbibik yg lari ikut si penjual eskrim itu... huuuuu 



3) Sentiasa ada stok menumis. 
Weekend adalah masa yang sesuai untuk mengisar semua maklah ni..
* Halia tak dicadangkan sebab tak boleh nak kunyah lebih-lebih lagi orang yang banyak angin macam aku ni.. erk-erk..  ops.. xkiusme..



*Ikhlas itu penting.
*Jangan muncung panjang sedepa bila tetiba suami minta buatkan air atau pun  itu di tengah malam
*Selain memasak, yang lain tu seperti sedia maklumlah.   

Aku pun baru setahun jagung rasanya walaupun dah 10 tahun berumahtangga.

Mesti ada yang perasan komen-komen aku di tengah-tengah malam pagi.. Aku pastikan semua setel baru BW . Bila aku tak BW tu maknanya aku tertidolah tu..

**************************************************************

 Meh tengok apa aku masak dua hari ni.....


..Tomyam campur..
Paling senang ! ...ko campak aje semua ..jadilah ia..hehe
Putih ?...
haa.. tak suka tomyam merah.
Bila  tak suka jadi semua kena ikut aku...hahaha... kijam..

..Bekfes pagi ni..
..Kuih Sagu @ Nona Ros ..Peberet anak-anak...
..Angah tak makan langsung walaupun dia suka..
..Takde mud nak makan dua-tiga hari ni..

 

..Bekfes juga..
Inang-inang
..Abi  dan Anak-anak tak biasa makan..
..Tawar kata dorang..
..Aku ajelah layan..

Kari Ayam untuk tengahari ni.
Cadangnya petang ni aku nak 'menJALA'
Boleh cicah dengan kari ni nanti..



*..Santan sudah beli tapi  gandum takdelah pulak..



Note : Sesuai bagi yang adik-adik yang baru berumahtangga.


Till Now.


38 comments:

kak Erna said...

salam reen..akak dulu lagi la..siap masak..2,3 jenis..dan simpan dalam frezeer..pas tu..panaskan bila nak makan..
tapi cara reen lagi bagus..buka makan lauk pauk yang diperangatkan..

kasihredha said...

tips di atas bukan hanya unk adik2 yg baru kawin, sesuai juga unk akak akak yg dah lama kawin...
pasti cik abang tambah sayang

aNiS tHe BumbleBee said...

saya baru berumahtangga jugak...ahahahaa! *gatal*



dulu2 mak aku pun cenggitu weh..semua dia blend siap2,taruk fridge.balik tghari,terus campak2 lam kuali.sonang!

akuanakpahang (AAP) said...

Salam "Semarakkan kasih" ayat pun dah power giler. Bagus... terus semangat anda :)

julietchun said...

hati2 menjala takut jumpa boya :D

white rose said...

kekekeke...
alhamdulillah, bole la masak...

nak kata tere tu tak lah...
janji bole makan...

zaradgreat said...

kak rina. sesuai jugak bagi adik adik yang bakal ber rumah tangga. hahahahhaa

kakngah said...

btl tu k.reen. keje bkn hlgn nak sediakan mknan utk keluarga.
bak kata ayh sy..
sedap mkn bnyk, tk sedap mkn sikit..
sebbaik Abem jenis tak memilih bila mkn. cuma perlu yg baru msk jek. simple2 pn xper. yg perhangat punyer dia tak layan.. :P

Ku Tak Sempurna said...

nota : sesuai juga bg adik2 yg belum dan bakal berumahtangga

hikksssss

.
.

kita pun suka

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kak Erna ;


waahh... lagi terror kak.


mana sempat aje kan kak..?

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kasihredha;


insyaAllah kak.
kasih berpanjangan...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

aNiS tHe BumbleBee;;

hehe...ai pun baru jer tau...



memang senang ! lepas tu boleh segera blogging...hahaha...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

akuanakpahang (AAP) ;

timaseh. (@_@)

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

julietchun ;


rasa-rasa macam tak jadi menJALA ni... kari manyak laku lahh..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

white rose ;

janji boleh makan tak kira sedap ke tak..

kan ?kan?kan?

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

zaradgreat ;


ehem..

mana kad ?

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kakngah;

samalah kak ngah. Lagipun kReen pun tak biasa makan lauk perhangat.Pasal masak untuk sekali makan.

Kalau ada pun masak asam semalam buat cicah roti makan pagi ... sendiri layan..hehe..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Ku Tak Sempurna ;



memang teringat kat dia masa buat n3ni.



hehe..

Insan Marhaen said...

anak IM masa balik bercuti ada buatkan stok blend cabai, bawang dll. mungkin dia nak mudahakan IM memasak. tapi ...

ibuintan said...

salam maal hijrah Reen...

wah tahun baru , rumah pun baru, cantik dan kemas..

hahaha,,,betul tu reen, time cuti2 lah tunjuk bakat sambil tawan hati suami melalui perutnya

zulkbo said...

salam..
serba boleh anda ni..
ermm..kantoi juga ye
stock tepung gandum
tak de..he he

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Insan Marhaen ;

senang bila anak2 dah besar..
tak sabar nak tunggu masa tu nanti. ;0)

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

ibuintan;


timakasih kak.

hehe..tawan perut dia tapi pastikan tak maju ke depan sangat...hehehe..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Wa'alaikumussalam Bro Zul;

InsyaAllah..

Tepung Gandum memang ada.

Gandum butir untuk dibuat bubur yang tak ada. Kedai di rumah tak ada. hanya jumpa di hypermarket aje.

azieazah said...

Wanita berkerjaya memang kena pandai bab time management. Bila nak dapatkan time kualiti, kena bijak adjust pejabat kedua kita, iaitu dapur.

Benar, sediakan semua stok penting utk seminggu dapat jimatkan masa.


*Entri cantik, gambar jelas dan besar tapi,semua komen masih lagi kecik tulisannya...

Cik SHiNJU said...

Salam...

Saya mmg ikut mcm K.Reen tu..
stok bahan menumis mmg sentiasa ade..
Erm..tapi rempah ratus ni saya x kenal habis lg..huhuhu..tau yg 4 bersaudara tu jek..tu pun sbb org dh jual satu peket.. :P


p/s - cemane K.Reen jaga badan?

nora said...

tips penting ni, akan di practice kan huhuhuhu

gadisBunga said...

untuk yang nak berumahtangga takleh ke kak? ngeeee


p/s: cantik aaa header! kelas!!

Jiya said...

takda alasan lg tanak masak pasni yer kak? kikikiki...

akak poton reben pasang header tak ajak niii.. bak sini gunting nak poton kain. kehkehkehkeh...

cemomoi said...

ada juga yang masak untuk stok seminggu... masuk dalam tupperware lain-lain , labelkan ikut hari kendian simpan dalam freezer... panaskan ikut hari yang telah ditentukan... senang

Dr. Rodzila Rodi said...

salam akak..
blog akak makin cantik!! *jeles*

tips yang menarik utk yang belum kawen, pemalas n *tak pandai* masak cam saya ni..

tq..hehehe
tomyam tu leh hantar kt sy sikit tak..:P

kak ina mail said...

betul tu, jangan jadikan alasan, bila dah kerja , tak sempat nak masak. akak punya pesyen, kalau tak masak, maksudnya akak tengah malas.Jadi tak de sebab, kalau kita kerja , tak sempat.dimana ada kemahuan disitu ada jalan.

kak ina mail said...
This comment has been removed by the author.
Tie said...

Bagus tu Reen! Kak tie yang tak kerja ni pun buat gitu. Siap blender segala benda, jadi bila nak masak main campak-campak jer. Kak tie ni jenis nak cepat tapi malas sikit. Jadi bila semua bahan ada, barulah rajin bersilat di dapur tu.

Salam maal hijrah buat Reen sekeluarga.

Hamizah said...

betul tu, reen..
tp bila dah masak kita jugaklah yg lebih2 makan tu yang tak best..hehehe..

Yan said...

Dapat sesekali masak dan dapat lak pujian, sure esok nya nak masak lagi kan..

- GC - said...

haha. kak, entri ni macam utk sy je. ;p

sy mmg prefer masak kt umah, tak makan kt luar.

nUmara... said...

wooaaahhh.. shedapnye kuih sagu tu k.reen!!
org tengganu panggil kuih bronox.. :p
hihi.. actually bronok kut ejaan die.. tp saye suke lagi bronoX... keh3..
buatkan utk saye boyeh..? :p

Linky's Magical


ShoutMix chat widget