Tuesday, October 13, 2009

Bila Budak-Budak Berborak ...


Hari Ahad .2 orang rakan kelas Along yg tinggal selorong rumah datang ke rumah untuk ajak bermain. Kat luar tengah panas terik maka semua tak diizinkan keluar. Lagipun Along tengah buat homework arithmethic untuk kelas dia pagi tu. Salah sorang kawan yang namanya Mamat (bukan nama sebenar) suruh Along buat cepat-cepat nanti boleh main.

Hubby yang duduk sebelah Along tanya kat Amin (bukan nama sebenar jugak..). Hari tu ujian sekolah ok tak? Si Amin ni memang pendiam orangnya berbeza dengan si Mamat tu. Amin kata dia dapat 4 A. Aku sampuklah, "huuii pandainya dia...". Amin tersenyum-senyum sambil kata ”Ibu nak belikan PS2 kalau dapat 5A”. Along pandang aku sambil naikkan kening dia... Hubby kata kat Along.. "haaa.. tengok, Abah dengan Ibu mintak 3A atau 4A jer baru boleh beli PS2 . Kalau 5A; PSP." Ujian hari tu result dia menurun dari 3A ke 2A. Saja nak menaikkan semangat dia..

Bila fikir-fikir balik tak nak belikan tapi dia asyikk jer menangok rumah kengkawan yang ada PS2 masa weekend. Mana tau parent kengkawan dia tak suka... Tak berkawan pun tak boleh jugak budak-budak ni. Lebih-lebih lagi Along tu..agak reserve sikit berbanding Angah.

Lepas siap homework, Along ajak kengkawan dia main game tapi kat laptop jer... Alah.. CD game free yang beli Koko Crunch tu..Racing ntah pebende aku pon tak ingat.. Memasing take turn main.. Masa Along tengah main Si Mamat mulakan perbualan pendek.

Mamat : Fa’izin, engkau dapat berapa A, periksa nombor berapa?
Along : 2 A jer, Sains dengan English. Lain semua dapat B dengan C. (Yang sedihnya..C tu BM..huissh..). periksa no berapa ntah , aku lupa..
Mamat : Engkau Min ?
Amin : Kan tadi aku dah bagitau kat Abah Fa’izin.. 4A.
Amin : Engkau dapat berapa A ?
Mamat : Aku punya cikgu tu salah kira. Dia tak bagi aku A pun. Semua B, C dengan D. Aku tengok semua aku buat. Tahun lepas cikgu aku kira betul-betul tapi tahun ni tak betul pulak..
Along & Amin : ohh..ye ker... (sambil terus main)


Aku gelak jer dengar..



Till Now.



24 comments:

cikwan said...

bebudak zaman sekarang kak...ps2 dan seangkatan dengannya mmg wajib kene ada..hehhee

cheqna said...

akak

senyum sendirian baca n3 akak ni

adala tu kenangan yang bermain di mindaku
cewah...
hehehe

sI tEDI said...

serius je dia ckp cikgu tak silap bg markah.. kalau kita dah pakat gelak dah. ekekekek

@--- Sueanne ----@ said...

hahaha..
bolehlak die salahkan cikgu die silap bagi markah lak..
hihihi..selamba lak tue..hehehe..

budak2x skang ni mmg berbeza ngan budak2 dulu..lagi expert lagi cpt pickup..lagi2 game2 camtue..bagus tue mmg bagus..tapi tuela..mak ayah mmg kena control lebih la..time main2x..time blaja, mmg kena blaja..:p

miss hirose said...

waa sume mintak ps2 aje..
bankrup la mak bpk..hehehe

miss jane said...

hahahahhah..

senyum kambing kite bc ni akak..
muhahhahhahahah

cam comel jerk

rs nk amik upsr smula lah..ahahhahah

ashie023 said...

x taulah skrg kak..semua bende nak kene ader habuannya dolu...ank sedara tuh, kalu nak suh pegi kedai pong, nak upah singgit..aduyai...sengkeklah ambe gini...hehe..tp tulah, kalu dalam pelajaran, kalu nk bagi semangat tuh, kene juga bagi upah..cam ambe dolu, lam kelas ske je buat kuiz bagi adiah 50 sen..nak suh dorang semangat skit...tp kene memadailah..

ahhaha...seb bek along dapat A bahasa inggeris..tapi C plak BM..aduyai..

beria-ia betul dorang ni discuss pasal keputusan exam dorang...siap cakap cikgu tu salah kira..ahahha...betullah mamat ni nye sempoi..

Watierman said...

Salam Azrina...anak2 akak dah tak berapa kisah sangat dengan PS2..sebab dah besar2..tapi ada gak hati dengan PSP...for now they settle for PC online games...main sesama adik beradik..& abah dia org join sekali!

ZARA 札拉 said...

hehehe~
aduyai~
kat rumahku ada 2 bijik PS2~
bebudak ni main menggila~

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

^_^ cikwan :

maka ibu dan abahnya kena kerja kuat lagi utk menampung keperluan bebudak niy..huhuhu..

napelah xnak game yg cam kita kecik-kecik dulu...slotjer..cam dos version tu.. kann murah...hehehe.. poket pon x sakit..hehehe..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

^_^ cheqna :

apalah kenangan yang bermain di minda dia tu..??

xnak share ker ?

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

^_^ Ted :

budak tu mmg camtu..KRina risau skit Along bkawan dengan dia..Kalau kwn utk kebaikan xpe..

Ada tu dia ajak Along pergi kedai yg jarak 2km dari umah...menggelabah KRina gi cari..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

^_^ Sueanne :

memang selamba jek dia..hehehe.. masa borak ngan mak dia, mak dia pon risau gak pasal dia..

mmg.. ada schedule utk dia.. weekday no tv & no game..weekend jer.. tak kejam kan?
tp ibu dia yg lebey..hahahaha...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

^_^ miss hirose :

mak bpk dia kena ikat perotlah camni..hehehe

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

^_^ ashie023:

pernah gak buat camtu tp teka-teki..upah sposen jer..tp kena masuk tabung..hehehe..

tulah tu..this wk mmg suh dia buat bm jer...kefahaman dia weak skit..mungkin xberapa faham.. xtau camna nak bagi dia fham. ada suggestion tak ? English dpt A mungkin kesan dari hntar dia kndrgarten english base dr 4 tahun dulu..

mcm Angah pulak 4-5 tahun ni hantar kndrgtn BM base..mmg xboleh english dia.. nxt year nak hantar balik..kesian jugak dia..

budak mamat tu teramat-amatlah sempoinya.. kena perati Along betul2 bila dgn dia..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

^_^ miss jane :

jangan senyum lembu dah yer..hehehehe..(bayangkan kejap...)


xyah lah..kang kena tempuh berbelas tahun lak.. ada yg muntah paper kang...hahahha..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

^_^ Kak Watie:
lagik bez kan..abah dorang nak rasa muda balik tu..hehehe.. Akak xmen ker?


(*_*) saya pon suka men game kak..pk balik cam budak2 pon ada tp...biarlah.....)

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

^_^ Zara :

ulur lah satu bley?

af price...hehehe..

Eine Frau aus Botnang said...

SAlam Azrina, zaman sekarang ni barang yang dulunya luxury sekarang ni jadik keperluan contohnya Handphone kan, 12 tahun dulu kita tak perlu itu suma rasa hidup masa tu serba cukup dah kan. NOw ni hp takde x lengkap hidup. Sama lah dgn Games tu, barang keperluan atau barang mewah? anak yang 6 thn pun dah pandai nak mintak PSP sekarang, Macamlah mak dia ni cap duit..

LiNda said...

hehee...

silap bagi markah .
fuhh.. baik punya jawapan .

ekekeke

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

^_^ Eine Frau aus Botnang @ Fasha :

betul tu..bila xbwak hphone satu hari macam tak boleh buat apa..

budak sekarang mmg dah pandai meminta2..tak dapt jer memberontak..risau sangat..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

^_^ LiNda:

budak skarang kan..
Lain betul banding dengan kita dulu...

Alimaz-Kembara Terasing said...

hehehehe pandai si mamat tu buat lawak...

Alimaz-Kembara Terasing said...

anak saya la ni baru pandai mintak beg baru...kalau dah besaq sikit mau bankrupsi kami...huhuhuh

Linky's Magical


ShoutMix chat widget