Monday, January 4, 2010

Akhirnya..lega sungguh..

Sibuk mengalahkan menteri rasanya dua hari lepas ni. Penuh dengan bermacam-macam agenda. Jangan salah sangka ye ! Hanya agenda seorang ibu yang sibuk dengan tugas-tugas seharian juga persiapan terakhir untuk anak ke sekolah.

SABTU
Awal pagi aku dan hubby keluar menuju arah yang berlainan.

Hubby membawa Adiq ke Subang Jaya Medical Centre (sekarang SDMC) untuk follow-up check-up mata Adiq. Pada mata kasar memang tiada lagi bengkak dan merah tapi doctor mengatakan masih ada black-spot di mata hitam Adik, maka minggu hadapan akan ke sana semula.

Selepas menghantar Along dan Angah ke nursery, aku bergegas ke Pasar Borong Selayang juga Tesco Extra Selayang. Replenish stock. Memang pertama kali barang keperluan di rumah susut tanpa ditambah dengan segera. Ikan tak banyak di Pasar Borong. Mungkin musim hujan yang menyebabkannya. Aku kurang pasti. Dapatlah beli dalam empat jenis ikan; Tenggiri, Bawal Hitam, Cencaru dan Selar , ayam, sotong , cili masak dan cili padi. Harga cili memang murah . Jika di pasar malam, cili padi sepinggan RM1 tetapi di sini dengan ½ kilo hanya RM2 ! Nak je aku borong 3-4 bungkus..hehe.

Di Tesco, bahan kering untuk memasak dan keperluan harian dicari. Keluar dari Tesco jam 11.30 pagi. Singgah di kedai makan berdekatan rumah untuk belikan Adiq & Hubby Nasi Ayam. Along & Angah masih di nursery.

Tak breakfast pagi tu atas sebab nak cepat , jadi balik hanya makan Nasi Goreng Belacan yang aku buat untuk breakfast. Kepala mula berdenyut tapi teruskan juga operasi. Wah..memang penat tapi puas. Setelah menyiang + memotong + berhenti + sambung ; semua beres jam 4.00petang. Kepala masih sakit hingga ke malam. Baring & tertidur dari jam 8-9.30malam. Bangun terus masak. Kesian semua; makan malam jam 10.30malam ! Nasib baik ada roti untuk alas perut.


AHAD
Sinki tersumbat dari malam Sabtu . Pagi; kerja terbengkalai. Hubby ke kedai hardware untuk membeli barang-barang yang diperlukan untuk membaik-pulih. Tidak hairanlah plumber mengambil bayaran agak mahal sebab memang leceh nak membetulkannya. Terima kasih bang! Walaupun demam sanggup bersusah payah. Lega bila dah beres.

Petang pula sibuk dengan menjahit ~ memendekkan seluar sekolah Along. Malam pula membalut semua buku-buku sekolah. Hubby menggosok semua baju sekolah. Wah..memang sibuk tapi berbaloi.

Note: Penuh sungguh diari ! hehe..
Hari ni masih cuti. Ada projek terakhir yang belum selesai. Petang2 nanti baru jengok semua ye! InsyaAllah.



Ikan Tenggiri : sekilo RM16 ~ biasa RM18-RM22
Ikan Cencaru : sekilo RM5.5o ~ biasa RM 8.50
Ikan Selar : sekilo RM7.50 ~ biasa RM9.50-RM10
Ikan Bawal Hitam : sekilo : RM13 ~ biasa RM18-RM20
Sotong : sekilo RM10 ~ biasa RM15
Ayam : sekilo RM5.40 ~ biasa RM6.20(pasar mlm)
Cili Merah : 1/2 kilo RM4
Cili Padi, kampung ~ 1/2 kilo RM2

Till Now.


14 comments:

ashie023 said...

aih..pack nye schedule...

eh..kenapa dah jadik murah ikan tuh????gula naik ni...<-ape sangkut paut plak gula ngan ikan,ashie weh..ahaha

Watierman said...

Salam Azrina...Akak paham sangat kesibukan yg melanda semua orang lately...buka sekolah memang kelam kabut dibuatnya....hehehe...Akak pun baru rasa nikmat bersantai sorang2 selepas hampir 2 bulan dia orang bercuti....!!

E-na Zarina said...

Dapat rasakan kepenatan mu itew! xpe besar pahalanya kan...tp jgn lupa kesihatan sndiri mesti d utamakan k!

zaradgreat said...

wah
macam best je beli2 nih
hehehe

dasat berborong
tapi baguih jugak
hehehe

murah nye semua nya...

sI tEDI said...

kak,
cili padi tu pun terus blend yek?
selalu buat apa kak?

umah saya pun x putus cili ngan lada.
tapi cili api u xblend. kalau nak masak apa2.. tumbuk jek.. buat nasik goreng ke.

nasi goreng belacan x pernah makan n masaklah!

jane said...

hahahaha
saya jugak yg masih kurg pndai bab2 dapur ni...

larixxxxxxxxxxx

sueanne said...

dulu masa ayah belom bersara, die rajin gak g pasar borong selayang tue..beli memg banyak la tuk stock sminggu..mmg murah kat situ kan..heehe

tp sejak die dah bersara, ari-ari ada kat umah, so die beli kat sini je la..hehhe..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

^_^ ashie023 :

schedule isteri dan ibu orang..hehe..


gula naik ? eh beli rega cam besa jer.... Owh..baru kRina notice...kat Tesco kmarin gula mmg tak banyak padahal pergi awal pagi..

eh..nampak sangat tak tengok berita..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

^_^ Kak Watie :

seronok lah akak kan ! boley bersantai..huhu.. tak sabar menanti saat tu..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

^_^ E-na Zarina :

tima kasih krn memahami.. *_*

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

^_^ zaradgreat:

bila dah ada rumah&tangga maka sumer ni dah jadi kewajipan ...

murah memang murah !

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

^_^ Ted :

a'ah blend. senang skit bila nak masak. buat masak lemak kuning, ikan goreng cili api, gulai tempoyak che abe, nasi goreng belacan..huii..mcam2 boleh..hehe..

mmg orang Melaka tak lari dari cili masak & cili padi & cili keringkann... kRina ni pon terikut2 mak jugak..hehe..

cuba buat nasi goreng belacan tu..nasi goreng favret tu.. kalau nak sedap takyah letak bawang merah. tumis bwg putih pastu +belacan+ cilipadi pastu bhn2 lain.
(kalau guna sambal belacan lagi bezz!)

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

^_^ jane :

kurang pandai boley dipandaikan....nak dengan tak nak jer..hehehe

mintak tunjuk ajar dari bonda Jane di Penang tu yer.....

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

^_^ Sueanne :

kat dengan umah Sue tu Nita kata ada tempat murah eh?..sblum Sg Plong.. ingat nak cubalah..

Ayah jer ke beli ? Anaknya tak beli ?hehehe...

Linky's Magical


ShoutMix chat widget