Thursday, May 6, 2010

Siapa Yang Perlu Ambil Tindakan : Guru Besar ? Cikgu ? Ibu Bapa ? atau Murid-Murid tu sendiri..


Perkara ni dah lama aku perhati. Baik di sekolah lama mahupun di sekolah baru .Siapa yang patut ambil tindakan dan siapa yang harus dipersalahkan. Guru Besar yang tak buat aduan pada Majlis Perbandaran ? ; Cikgu-cikgi yang tak pesan pada murid2 ? Ibu-Bapa yang bagi belanja berlebihan atau murid-murid tu sendiri yang pantang ada duit lebih...


Setiap kali kalau keluar awal dari ofis; aku amik Along di sekolah. Dalam jam 6 petang ( Selasa, Rabu & Khamis) dan 6.30petang (Isnin & Jumaat). Berpusu-pusu murid-murid keluar. Majoriti naik bas sekolah legal & illegal.. termasuklah anak aku.. Kebanyakan mereka berpusu-pusu ke meja2 yang menjual tit-bits @ jajan yang ada di luar perkarangan sekolah.


Paham sangatlah yang dorang cari duit lebih tapi tengok-tengok lah apa yang dijual tu. Kebanyakan produk yang dijual datang dari China yang tak tentu halal-haramnya. Jadi darah daging tu ! Halal certification pun tak de.. Geram pun ada gak. .. serupa Astro.. macam-macam ada pulak tu..air bergas, ice-blended, sosej, eskrim, kopok.. macam-macam lagi lah. Tak dibaginya duit, nanti lain pulak jadinya budak-budak ni.. Takut terpanjang tangan pulak! Beri jugaklah tapi dengan segala macam pesanan.


Aku terjumpa pembalut gula-gula dalam poket seluar Along. Lepas explain dengan detail dan sebab-musabab pada Along, sekarang dia hanya beli yang ada logo Halal dari Jakim.



Lawak pun ada gak.. bila dia kata dia belek dulu sebelum beli. Penjual tanya dia tengok apa dan Along kata dia tengok halal ke tak.. Penjual tu diam jer.. Along ni lurus sikit berbanding Angah. InsyaAllah dia ikut dan dengar cakap aku.



Kalau nak bagi anak-anak kenyang lebih, aku ke Bdr Baru Sungai Buloh. Ada satu wholesale shop tu jual segala bagai junk food @ kudapan food . Borong habis biskut2, wafer2 , kerepek2 dan kacang2 bagai.. . Sumer tu dijual dalam big packet. Budak-budak tengah naik… manjang jer nak mengunyah.

Tapi……ada tapi jugak ni.. masa bagi kena catu jugak..*itu sudah semestinya.. ..kalau tak sehari dah habis dikerjakan ..





Till Now.


13 comments:

sueanne said...

kak..kedai cekedis tue kat ner?..
nak join beli gak la..hahaha

Ermm..
bagi sue, kalau goreng pisang, kopok lekor tue quite okehla..
cuma sama macam akak ckp tuela, cekedis2x yg tak tau halal or tak..budak-budak tue bukan perasan pun..cekedis tue halal or tak..

bagus issue ni dibangkitkan oleh akak..boleh geng dengan Pearls ni..hehehe..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Sue,

kedai tu sederet ngan Proton.


eh..Pearls ada bangkitkan issue ni ke? kRina baru je ikut dia dua tiga n3 ni...

LiNda said...

Betul Rina .

Budak-budak nie, lagi dilarang. lagiiiilah nak !

sueanne said...

Erkk tak..bukan issue sama..
tapi n3 akak ngn dia..pasal makan2x..hehehe..

sueanne said...

owhh lupelak..kedai proton erh..rasanya tau..kedai no 1 or dua kat situ kan?..dkt area pasar malam BBSB..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

LiNda;
betul lah kan.... tak dibagi salah, dibagi salah dibuatnya..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Sueanne;

owh..hidup untuk makan dan makan untuk hidup.. maka makanlah sepuas-puasnya... huahuahua...

biar mati sebab makan jangan mati sebab tak makan..

makan-makan-makan... huaaaaaa mencikkkknya..


kedai no 2. boz dia len-cai speckie naman dia Steven.. hehe.. (tu pun tau eh..)

sueanne said...

kak..
dah semakin bambam erh..macam marah je bab2 makan ni..hahaha..jom exercise..sue kat ofis skang ni..excercise dgn naik tangga..dar1 GF ke level 8..8 ke GF..heheh..ikut mood..kalau rajin, naik tangga..kalau tak rajin, naik lif..heeeeeee

hahaha..tau kedai tue..sebab ayah sue suka beli barang kat situ..dulu lah..skang ni dah tak kut..sebab tak nampak plastik kedai tue kat rumah dah..dia byk beli kat econsave skang ni..hehehe

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Sueanne;

takde maknanya nak marah dik ooi..mmg dah bambam... huhu..

pipi, badan, itu, ini, sedeynya...

keluar rumah jer masuk keta, kat ofis duduk jer.. balik umah pon duduk jer...

kena start xcercise balik kann..


psst: hari ni nak ngular lebey..pasal en boz dah kuar.. hehehe..

indahhouse said...

salam kak reen,
masa kecik2 dulu slalu jugak makan jajan. dah besar, nak beli twisties, or pringles pun jarang2.
peniaga sepatutnya jual makanan brkhasiat, homemade. bukan jajan paket, kan kak?
kesian budak2, duit blaja skolah beli makanan kurang khasiat.

messyremo said...

hehe...

besela..org brebut2 nk jual...
kdg2 smbil lewa je diorg nih..
asal murah dan sng dpt untung..

thunbergia said...

makan tuk hidup jer,

salamm,

izz said...

erm... riso la cemane agaknye my syahmi nnt.. hehehe.... dia mmg suke jajan sume... sekali g kedai tks ah 3-4 brg dlm tangan... tp anak punye psl iye kan jer la... cuma izza nk ikut petua rina.. soh cek ada tk tanda halal... huhu

Linky's Magical


ShoutMix chat widget