Wednesday, May 5, 2010

Utk Kesihatan & Kecantikan Yang Menjimatkan : Cara-Cara Membuat Enzim

Salam petang sumer ! dah mula berkeladak pulak blog aku ni kalau aku tak post pape n3. Sibuk giler tapi taklah sampai aku giler walaupun kengkadang hangin giler memang naik sampai kepala dek sibuk di tempat keje. Harap2 minggu depan back to normal.







Paham-paham jelah ye.. Jadi, masa berjalan-jalan dilimitkan. Tenet kat umah pon dah ok dah.. fuhh lega. Call TM dua tiga kali walaupun belum due date lagi...hehe... kijam sekali !







Kali ni aku nak share pasal kesihatan dan kecantikan pulak. Asyik citer pasal family jer ..oghang pun boring... hehehe...










Korang pernah dengar pasal enzim atau enzyme ? Buah-buahan & Fiber yang ditapai. Biasanya ada jual di mana-mana tapi reganya melampau-lampau batasnya. Kalau beli made in Korea reganya dalam 188 hengget !. .. mak ai..







Aku dapat ni dari colleague. Cha-ya. Biasa cha-ya ni kafdalkafwauta sikit dengan M. Korang leh gak cuba. Dia ni quite close ngan aku. Malam ni aku akan merasmikan hasil tangan aku ni..








Natural Green Apple Enzyme

Ingredients
4 green apples, 2 lemons, 1 packet of brown slab sugar (biasa ada di kedai ubat cina ;in Mandarin : ping pian tang)

Container
Glass container ( 1 litre capacity)


Method
1. Wash apples and lemons. Drain well before slicing. (jangan di lap!Nanti tak jadi)


2. Place some apple slices, lemon slices and brown slab sugar in sequence in a glass container.


3. Repeat Step 2, until bottler is 80% full. Top with brown slab sugar.


4. Seal the bottle and place in dry and sheltered area for around 3 weeks.


5. Unseal after 3 weeks, use a spoon to remove the mould on the top layer and discard the fruits. Retain the enzymes.



6. Pour enzymes into another glass container. Chill and store enzymes in refrigerator.


USAGE
Consume a small cup (about 10ml) on empty stomach everyday.


EFFECTS
Help to nourish heart, strengthen spleen and enhance beauty.* tang ni yg bezz ni !








Method 1 - 2




Method 3 - 6



Note : Selamat Mencuba !


Till Now.






10 comments:

sI tEDI said...

kakrina,

makcik kantin yg cina ni pun dah tau buat.

siap jual lagi kat cikgu2
hik hik hik

LotsOfLove-Pearls said...

..semalam makan epal hijau.
masam.
hahaha..

thunbergia said...

ammvoiii membasah buah tuh,

salamm,

izz said...

salam cikgu rina, thanks sbb sudi singgah kt blog sy... thanks juga untuk info umah tu.. hrp2 berjaya la sy menempuh proses membeli umah saujana utama tu.. hehehe... nnt jd follower sy yer... take care..

sueanne said...

Ermm..sedap ke kak?..
Aduh Epal + Lemon = terasa kemasamannya..hahaha

Guna Doyan boleh tak?
hahaha..
dah jadi tempoyak lak kalu buat camtue..heeeeeeeeeeeeeeee

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Ted:

memang lah kan...

si cina-cina memang amik berat sangat tentang kesihatan dorang tp kengkadang tu melampau lah pulak.. kiasu orang kata..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Pearls,

masam lah bezz ..

aku prefer epal hijau dari epal merah.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

TB,

yolah..bagi membasahkan tekak..

salam kembali.. ;o)

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

izz


wahh..tukar tittle jadi cikgu lah pulak ..hehe.


neway saya dah komen & follow @ ur blog.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Sueanne,

Aduh Epal + Lemon = terasa masam+manis ler..


tempoyak ada banyak.. nak ke ?

Linky's Magical


ShoutMix chat widget