Thursday, July 22, 2010

Jangan Menyampuk Cakap Orang...

Mata Angah leka tengok aku mengacau air untuk supper malam tadi tetiba dia bersuara;



Angah : Ibu, teacher ajar buat air hari ni.

Aku : ye ke?

Angah : senang kacang jer bu..

Aku : air apa teacher ajar... bagitau ibu.

Angah : air JAGUNG...

Aku : huisshh sedap tu ..macam mana nak buat tu ?

Angah : mula-mula amik air masak..

Aku : air filter tak boleh ke?

Angah : ntah ...teacher tak kata pun boleh..

Aku : pastu ?

Angah : pastu amik buah tu, masuk tempat yang ibu nak buat air buah tu *blender. Dah hancur buah tu kena masuk dalam jug

Aku : dalam cawan tak boleh ?

Angah : boleh tapi kan nak buat banyak ..

Aku : okey.. pastu ?

Angah ; Masukkan gula, kacau-kacau.... rasa...kalau tak manis letak gula lagi.. pastu
masukkan JAMBU yang kena blended tadi.. *ingat ice-blended kot..


Aku : oh......bukan ke Angah kata teacher ajar buat air JAGUNG ?

Angah :ehh... hehehe... Ibu, teacher ada kata kalau orang tengah bercerita jangan sampuk tau. Biar orang habis cakap dulu baru cakap....


Aku : kan dah kena seDas..



Note : aku & abi suka sakat Angah sebab ada aje jawapan yang tak dijangka dari dia.




Till Now.






27 comments:

kak Erna said...

salam reen..senyum sorang akak..anak2 bila sedang membesar..ada2 saje keletahnya..yang menghiburkan..

kakcikseroja said...

Pandai Angah. :)

Insan Marhaen said...

biasanya anak-anak ini berfikir di luar kotak..

piewahid said...

he3.. ada bakat jadi lawyer tu.

p/s- kaletah anak2 sentiasa menghiburkan

ibuintan said...

anak yang bijak biasanya juga bijak berkata-kata..semoga angah cemerlang dalam pelajarannya

kak long said...

anak kaklong yg no3 tu bru 2thn 5 bln,
nak kencing dan buang poo poo...
dah boleh ckp...jimat duit pampers..
mulutnye bukan main keletah bercakap,
harap2 dia akan bijak mcm si angah tu...

LiNda said...

Salam Reen ..

hahahaha

tuhlah ibuuu ..

ainnoraini said...

sama la mcm anak kite...ade ajer benda yg nak citerkan...mmg terhibur karenah dia org ni...

JMR said...

aiks..jagung leh jadi jambu..

opss..jgn nyampuk bl org bcakap...

kak wan said...

Angah budak yang hensem tu ye...

zaradgreat said...

uiiii.pandai la angah kak rina. suka2. hehehe. kelakar. tapi terkena pulak.. hehehe

sahromnasrudin said...

salam..budak skrg makin bijak

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kak Erna ;

W'salam.

rasa macam nak biar anak2 besar camtu jer kan kak ?

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Kak Cik Seroja;


keletah sangat dia tu kak.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Insan Marhaen ;


saya setuju sangat.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

piewahid ;


masinlah mulut abgPie..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

ibuintan ;


insyaAllah kak.

perlu digilap kalau nak dia cemerlang.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kak long ;


alala...comeinya dia..

cerdik tu kak.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

LiNda ;

W'salam

nak wat camne....ibu-lazer..

hehe..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

ainnoraini ;

rasa macam taknak dorang membesar aje. Nanti rindu dengan keletah masing2..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

JMR ;


pengajaran tuu....

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kak wan ;

memang suka melawa jer kak.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

zaradgreat ;


dalam diam dia kenakan kita...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

sahromnasrudin ;

W'salam.


betul tu.

bijak yg tak boleh dijangka.

hehe..

[s.u.r.i.a] said...

angah bijak. dahla ensem. :P

julietchun said...

ice blended jambu/jagung takde kat pasaran lagi kan,buleh cube :P

fikaryna said...

hehe..bijak sggh..huhu..

Linky's Magical


ShoutMix chat widget