Monday, July 26, 2010

Kecik-Kecik Dah Pandai Pau Orang...

Tengah lepak-lepak Jumaat malam hari tu, abi citer yang owner nursery tefon. Katanya Along bawa duit RM30.00. Tengok lelaki… ni yang aku respek sangat. Dekat 16 jam simpan. Kalau aku lah, tang-tang tu jugak aku tefon bagitau.


Pastu bila Along balik dari tuisyen, abi panggil dia masuk bilik. Aku, Angah & Adiq tunggu di bawah tapi kejap-kejap aku naik atas bawak gelas kosong untuk pasang telinga. Risau.. weh. Nak dengar jugak sebab kalau minta abi citer semula selalunya 70% aje yang diciterkan.


Nak dijadikan cerita, bila abi dah tinggikan suara; tersedu-sedu dia sambil bagi tahu *tulah..tak pernah kena marah . Aku yang kat luar bilik dah merah mata...huhu sedeynya..


Rupa-rupanya kawan sekelas suruh Along bawa duit ke sekolah. Tiga orang pulak tu ! Kalau Along tak bawa, dorang nak tampar & tolak dia. Along takut jadi dia korek duit tabung. Biar betul budak-budak sekarang ni.. Baru tahun tiga dah pandai nak pau orang.Kesian Along. Ingatkan tahun ni tak kena lagi...


Pagi ni, sebelum hantar ke kafa aku pesan pada Along supaya tegas dan berani. Tak perlu bergaduh & bertumbuk untuk kuat tapi tegas bila bercakap. Terangguk-angguk dia.


Minggu ni abi akan ke sekolah untuk berjumpa dengan guru kelas.


Note : Ada idea apa yang aku kena buat untuk tangani masalah Along ni ? Nampaknya dia lebih takutkan kawan2.


Utk pengetahuan semua, Along seorang yang streit-fowad;tak pandai kona-kona & reserve berbeza dengan Angah.




Till Now.


22 comments:

Ms.Lilies said...

Huihh sebijik cam anak dara den kena last year masa tahun 1....kitorg bgtau guru kelas tp no respon...tp bila tgk anak dara tu slalu kena pau tp guru jelas xamik tindakan kitorg direct ke penolong kanan murid...laki den yg bcakap...in the end setel dah...budak yg mengepow pun dah kena amik tindakan...plus diorg pun tkt sbb apak eh besar beno hehehe....tp mmg kes mcm ni xblh dibiarkan..

en_me said...

yep, me pernah kena kes aQi kat sekolah agama lagikk.. me jumpa guru sekolah gaduh dgn cikgu besar gaduh dgn bapak budak2 tuh.. cakap kat dorang kalo berlaku lagik report jer kat polis.. ghiteww

DrSinga said...

setuju dengan en_me...
dan...
hantar jugak Along ke kelas tae kwon do...:)

kak long said...

budak2 skrg ni kecik2 dah jadi samseng...
agaknya dia tgk along ni lembut sangat ,tu pasal la dia orang pau along...
kaklong pun susah nak bg pendapat, mungkin along ni dia terlalu baik...

tapi elok jugak abi rin pegi seklolah tu...jumpa dgn cikgu bwk berbincang...

sahromnasrudin said...

tak terjangkau dek akal dgn perangai bebudak skrg kan huhuhuh

kak wan said...

Ina..kesian kat along,
kakngah akak penah kena dari Tadika, akak gi jumpa budak tu direct, dlm tahun 2 - 3 pun penah kena , akak pesan ngan kakngah cakap kat budak tu nanti ibu saya marah, budak tu takut sebab ibu kakngah besar.

akuanakpahang said...

Budak sekarang macam2 hal sangat haru memikirkan kadang sampai x leh nak mikir...buatlah yg terbaik buat mereka.

indahhouse said...

Salam kak reena,
Kesiannya kat along. harap ada tindakan dr pihak skolah.

kakngah said...

adam dulu selalu kene buli ngn kengkwn. tp lom sampai tahap paw duit la. ada sekali tu baba dia belikan jam. sanggup xpakai sebab kwn dia nk. kalau x bagi diorg ugut xnak kawan. pastu ejek2 adam. then adam ngs, pastu kene ejek lg. adam mmg kememeh sikit. mudah menangis.

k.rin nak tau... pernah 1 hari tu adam ckp kt saya
mummy kite rasa kite ni malang sgt, sume org xnak kwn ngn kite..

huwaaaa!! sy sentap hoccay..
apa yg mummy adam buat??

sy ckp kt dia,
kalau kwn ejek... awk jgn lwn. kompem awk kalah. awk diam, pastu pergi je dari situ. jgn layan.. kalau awk bengang camne sekali pun dlm dada tu, tahan. be strong.

saya mmg tak bagi @ ajar adam melawan. sbb saya tau keupayaan ank sy tu dan itu akn memburukkn lagi keadaan. secara x langsung adam akn merasa lebih rendah diri, pasif, takut berkawan, xnak bercampur.

skrg, alhamdulillah. ada perubahan dah...

Queen said...

sian along...tindakan jumpe cikgu tu betul...

tapi kalau takde perubahan...jumpe PK HEM...kalau takde jugak..

suruh je along tu bawak pergi jumpe budak tu....kita je ceramah..pastu tanya mana rumah..pi terus jumpe mak bapak dia..

zulkbo said...

salam..
kesiannya..
kena ajar seni
pertahan diri ni contoh
masuk silat atau taekwondo
baru takut si pembuli tu..

piewahid said...

salam,
sy senada dgn queen.
tapi bebudak yg buat tu pun adalah 'mangsa' juga. budak2, apalah yg dia org tau kecuali ada yg dewasa atau lebih besar mengajarnya...

Sharinginfoz said...

memang teruk juga sekarang budak2 kan

relevan said...

Betul kata pengomen diatas..belajar tae kwan do atau pun silat pulut..

sayangsayangibu said...

jumpa guru, minta hubungi ibubapa pelajar tu, berbincang 4 mato..

LotsOfLove-Pearls said...

huyooooo..
biar betul kak...

kecik2 dah macam tu...
amboi..
bila besar2 nanti nak jadik aper ar...

cian kat along..

julietchun said...

anak buah kena jugak. kakak saya repot terus ke PK dan GB baru setel.

Insan Marhaen said...

semalam IM dapat tahu anak sedara IM selalu kena buli di tadika sampai tak mahu pergi dah..

hari ini bapa dia bawa dia pergi kelas tomoi di kampung pelet...

kak Erna said...

reen..akak juga pernah kena..tahun 90 an dulu dah ada dah,,masa tu yang sulong sekolah rendah..
bila dapat tau..ayahnya terus..pergi kesekolah jumpa cik gu..cik gu pulak..buat intipan..nak tangkap masa anak akak bagi duit..selesai kes..lepas tu..tak kena ugut lagi dah..

mier@merr said...

ini suda lebey...haish.... kesian along..... along kena jd lebey brani....

ashie023 said...

budak2 skrg dah x kire dah..jah satu pong dah ade kaki buli ni kak rina ..aishh...sian along..xpe along..nanti blajo taekwando ..okehhhh..ehhehhe

zaradgreat said...

budak2 skang nih macam2 jadi
kena gak setellkan benda nih kak.
jumpa cikgu kasik setel
kecik2 dah pandai buli

nanti kang pembuli tuh punya mak bapak tak ngaku anak jahat cenggitu
itu memang meyakitkan hati
ingat anak baik macam malaikat.

haah kak
setuju dengan orang atas
hantar g taekwando ke silat ke..

Linky's Magical


ShoutMix chat widget