Monday, August 30, 2010

10 Minit Sebelum Merdeka ..

"Alamak !.. dah ada tandalah bang. "




Hantar Along di nursery sebelum pergi...mintak tolong dorang jaga @ tengok-tengokkan Along malam tu. Dalam 40 minit; sampai di Pusrawi Jalan Ipoh, KL.



Sessi menunggu..itulah, inilah... seluk-menyeluk... belum lagi.
Baring. Tunggu....tunggu.....Sejam..dua..tiga...empat...
Seluk lagi... belum jugak.
Boring ya ampun!



8 malam baru rasa sikit-sikit.. Aku pun dah agak..; induce !
10 malam... sikit-sikit jugak lepas tu banyak-banyak..
Genggam tangan Abi pastu pukul dan cubit Abi kuat-kuat;


Aku gerenti Abi tak nak pegang tangan lagi lepas tu.. hehehe..




11 malam..makin kuat sakitnya..
Mintak ampun bagai.. Manalah tau banyak dosa. Sedangkan lidah lagi tergigit inikan pulak suami-isteri.. Mana tau kengkadang terlebih.. pot-pet-pot-pet.. betul tak bang ? .. hehehe..


1130 malam; doktor, misi, bidan masuk bila aku kata dah rasa nak terber*k. Waterbag tak pecah sendiri tau....doktor yang pecahkan.... huhuhu...




Abi bagi semangat waja ..
Memang takde tenaga dah.. hilang ntah kat sungai kelang agaknya..
Disuruhnya pegang lutut sendiri kalau nak meneran..
Apa barang ?... Aku tak nak..
Aku nak pegang besi kat side katil jugak.
Baru ada energy ...



Yang tak boleh lupa ;



"Cepat yang...oke-oke...push-push..lagi-lagi ...." berulangkali .."oke, Abang dah nampak rambut ! lagi sikit jer !..."

*kalah doktor kuatnya suara Abi masa tu !




Tepat jam 1150 malam tahun 2004; Angah selamat dilahirkan dengan berat 3.45kg. Ikut pintu sebab dia tak nak ikut tingkap..hehe. No epidural tau... Kecik dan ringan dari Adiq dan Along tapi.... sekarang ni badan dia yang paling semangat!



Lebih kurang sepuluh minit lepas tu ; Kedengaran bunyi dentuman mercun bagai di Dataran Merdeka.... Merdeka ! Merdeka ! Merdeka !..



Aku pun merdeka !.. dari azab sakit nak beranak tu..
Biar mengandung banyak kali dari sakit masa contraction tu .. Lama sangat ! Tiga orang anak aku semuanya macam tu.... huiiyaii..




Gynae masa tu; Dr Daud kata yang ada 2 baby malam tu ; sangkanya Angah sempat lahir hari merdeka rupanya 2-2 pun tak. Malam merdeka pun jadilah; kita tengah sakit; mana fikir nak merdeka ke hapa.... Mana boleh ditahan-tahan !



"Selamat Hari Jadi Angah! ", cium pipi dia masa sahur tadi. Tersipu-sipu . Bila tanya, nak hadiah apa.. dijawabnya " hmmmm.... nantilah ibu, Angah pikir dulu..." Adoiyai.. jangan mintak yang pelik-pelik udah lah nak..

dari lahir - 44 hari


2 tahun lepas

*Angah ni suka bergaya aje tak kira masa.


minggu lepas


Note : dari minggu lepas dia mengira hari...


Till Now.


32 comments:

idah @mama izzya said...

hepy besday utk anak reen..nyaris nak jadi anak merdeka kan..xpe x kisah la lahir bila pun..dang dia nak kuar ye x tggu bila2 dah..

selamat berpuasa..

kakcik said...

Happy Birthday Angah... Selamat Hari Merdeka.

Kakcik 2 kali bersalin di Pusrawi - di bawah seliaan Dr Hj Saleh... pas tu, bila nampak dia (masa tu ofis kakcik dengan Pusrawi sebelah menyebelah je....), dari jauh lagi kakcik dah menyimpang! segan weh... :)

cheqna said...

angah
"allah selamatkan kamu
allah selamatkan kamu
allah selamatkan dhia farihin
allah selamatkan kamu"
tepuk tepuk tepuk
selamat hari lahir angah..achik doakan moga panjang umur dimurahkan rezeki..menjadi anak yang soleh...dipermudahkan segala urusan dalam menjalani kehidupan seharian...apa yang penting..ibu dan abi sentiasa menemani..
semoga Allah sentiasa melindungi angah =)
ape??nak hadiah dari achik????tuntut ngan ibu..hahahahaha

Hisyam Muhibah said...

Selamat hari lahir Angah
ak dapat 31 ogos pun takpelah
yang penting semuanya selamat

kakngah said...

happy bufday angah..
be a good boy
ok..??!

sayangsayangibu said...

selamat hari lahir buat angah
semoga menjadi yang terbaik antara yg baik

dengan pertanyaan
sama tak agaknya perangai angah sya dengan angah reen ni ye? ;p

julietchun said...

jgn pikir hadiah tu lama2 sangat angah, takut ibu takde bajet sebab dah guna shopping raya :P

selamat hari lahir angah.

yuzie said...

hEpI BesDaY aNgah! Blaja rajin2, b a gud boy ok!!

akuanakpahang said...

Selamat hari lahir semoga panjang umo dan dimurah rezeki.

cemomoi said...

uuu... teringat kena cekau tangan time orang rumah nak bersalin

epi befday, minta exora sebijik baru lak patriotik!

en_me said...

encemnyerrr.. ekeke

Ms.Lilies said...

hepi besday to si bam2 hehehe...
tingat lak kisah beranak aritu...huhuhu

Hamizah said...

xsempat tggu merdeka ye?
xpe la janji sihat...

Zaitun said...

Happy birthday buat angah semoga menjadi anak yang baik.

Tak sempat nak jadi anak merdeka...

relevan said...

Selamat hari jadi Angah..sudah besar..

kak wan said...

Happy birthdaya to Angah ....smlm baru wish b'day to anak sdra...21st, rupanya sameday ngan angah.

afzan said...

10 minit je lagi... kalau tak besday angah tiap2 taun orang bakar bunga api

a kl citizen said...

tak lambat lagi birtday wish utuk angah kan...
dah dapat ke fikir nak hadiah apatu ?

maiyah said...

salam.. sudi le kiranya terima kad raya dr sy.. makasih

penjejak maya said...

salam,

hepi besday utk si anak moga membesar menjadi anak yg baik mendengar kata kedua org tuanya..

elly said...

Alahai comeinya...hensemnya dia....cubit pipi sikit....

Happy Birthday to uuuuu...Happy Birthday to Angah....Happyyy Biiirtthhdayyy tooo uuuu...


p/s :sejak balik Shah Alam ni line tenet sungguh tak elok..mencik tul...

zulkbo said...

Salam Kemerdekaan negara
kita-53..semoga anda selalu sihat
untuk menikmati dan menghayati
makna kemerdekaan sebenar..
جزاك اللهُ خير

aNiS tHe BumbleBee said...

fulamak!! happy birthday handsome boy..

err,mintak adiah yg best2 tau!gahahahaa!

Zezebel said...

Alamak. terlambat sikit.
Happy Birthday buat angah.
Kalau tunggu sikit lagi dah dapat anak merdeka kan? Hehehehe....

DrSinga said...

farihin..??
sedapnya nama..
"yang gembira?"
.
happy birthday hensem boy!!!
:)

Ku Tak Sempurna said...

jangan citer lebih2 bab sakit nak beranak tu



.
.



.
.


.
.

kita takuuuuuuuut
;D




psssttt... sori lmbt jawab.. ha'ah.. lg kat blog kita tu lg suaraku berharap.. versi perempuan -luna maya nyanyi...
klu yg versi lelaki, kump.hijau daun

Ogy said...

Salam kemerdekaaan dan happy besday angah.. :)

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

tak sambut merdeka ..gua pose

Yunus Badawi said...

Happy belated birthday Angah. Kalau belum ada PS3, elok jugak minta yg tu hehehe

Yunus Badawi said...

3.45kg tu kira beratlah tu. Anak2 saya cuma yg sulung aje yg lebih dari 3 kg. Yg lahir ditangan Dr Daud lagi kecil huhuhu

Yunus Badawi said...

Komen dah nampak rambut oleh Abi yg tak boleh tahan tu. Biasanya doktor tak bagi suami berdiri depan pintu. Kat tepi cukuplah hahaha

Yunus Badawi said...

Nak cukupkan 4 komen biar kalah kak long.

Lepas ni awak citerkan betapa sakitnya beranakkan adiq pulak biar anak2 dara mcm kts jadi takut nak kahwin. Opps nak kahwin dia tak takut, cuma takut nak beranak hahaha

Linky's Magical


ShoutMix chat widget