Saturday, August 28, 2010

HALAL ke TAK ?

Ada jemputan berbuka puasa hari ni.

Rabu.
Abi informed. Rasa tak sedap hati lebih-lebih lagi kes 70% hotel kat M'sia ni tak certified HALALnya.


Abi minta tolong check.
Ke website JAKIM....Confirm ! Tak Ada.
Call & email Abi. Cancel.
Dalam masa yang sama surf website hotel tersebut.
Pelik.

Keratan dari webpage hotel.

Dari mana hotel ni dapat certification tu ?

Khamis.

Abi kata dah tukar hotel lain .

Check juga...Confirm Halal.

Pelik dan hairan.

Tukar hotel sebab hotel yang awal FULLY BOOKED!

Note : mereka tak baca suratkhabar @ tonton berita agaknya..

Till Now.


29 comments:

DrSinga said...

sesekali buka kat luar... buffet lak tu..best kann....
.
sijil halal tahun lepas kah??!!

eelobor said...

apa nama hotel tu?

kak Erna said...

salam reen..sepatutnya..pihak penganjur yang perlu memilih hotel yang ada sijil halal dari jakim kan..baru tak teraniaya umat islam yang berbuka puasa tu..

Ibu n Abah said...

salam azrina...
memang mengelirukanlah depa ni..
kita nak pergi makan pun was-was..
sekali-sekala teringin jugak nak berbuka di luar...
jom kita kongsi maklumat kat hotel mana yang selamat....

akuanakpahang said...

Sekrg nie mmg susah nak makan apa2 sebab byk benor bender haramnya sebaiknya kita kena berhati-hati.

kakcik said...

Salam Reen..

kadangkala kita terlalu mengambil mudah!

Teringat ceramah yang kakcik hadiri semalam (penceramahnya dari JAKIM).. dia kata, 'ada orang pantang dengar tempat makanan yang dikatakan sedap - laju sahaja pergi tanpa nak menyemak dulu halal haramnya'...

kakchik@ella said...

salam reen ..

kna xtra creful la skrg ni reen. dulu2 jrg kita dgr benda2 camni, kn.

sekamar rindu said...

ramai org kurng perihatin pasal ni..

kak long said...

kaklong pun nak g berbuka kat hotel...
tapi takut ngn isu halal ni...

al-lavendari said...

baguslah berhati-hati macam tu .. orang lain dia punya fasal lah kan !

LIPISLADY said...

Assalamualaikum,

Nasib check dulu, kalau tak sesaja aja berbuka dengan sajian yang di campur dengan arak...kesian umat islam yang nak berbuka puasa,

elly said...

Reen;

Nak ikut..nak ikut

mokjadeandell said...

Kdg kdg orang kita boleh pulak dok pi makan walau tulisan dipintu kedai makan tu pun dan lambangnya ditulis dlm bahasa apa apa.Sah meragukan.

elly said...

Reen;

Pertanyaan mu udah dijawab...nanti refer komen aku ek...

aNiS tHe BumbleBee said...

isk...nasib baik check dulu kan..aku kt sini laaagilaa..alangkan kt malaysia pun kecoh pasal halal haram mkn kt hotel,sini apatah lagi.rilex je hidang pork sebelah lauk2 lain.euuww!

Yunus Badawi said...

Baguslah awak berhati2 dan tak main sebat aje.

Kebanyakan org yg berbuka di hotel ni disponsor oleh pihak lain. Itu yg tak kira samada hotel tu ada sijil halal ke tak. Makan free lah katakan.

en_me said...

bestnyerr bufet teww.. uhuhu

ibu WaWa said...

bestnya dapat berbuka posa kat luar...
kadang2 kita perlu peka jugak kehalalanNYA.

ashie023 said...

kekadang ada saja sijil halal tp yelah..ntah betul ke tak...cam kopitiam tuh...x halal tp ada tanda halal kat luor..ermmmm

penjejak maya said...

salam,

tahniah atas kepekaan anda..

kakngah said...

depa main cak2 ngn isu halal ni..

azieazah said...

Hanya JAKIM sajakah yg boleh kuarkan sijik halal nih? Ritu dlm paper ada sebut, yg pihak Jabatan Agama Negeri pun boleh bagi sijil ni...

Mungkin sijil dari Jabatan tu kot... Wallahuallam..

Hamizah said...

alhamdulillah dpt yg halal..

Zaitun said...

Kadang2 terfikir banyaknya hotel dan restoren yang tak ada sijil halal tapi ramai orang kita selamba makan tanpa usul periksa.

ckLah@xiiinam said...

Kita lah nmpknya yg kena berhati2 ya Reen...

Pocket said...

lagi setahun lagi,
kalau suma orang wat cam anda,
memang kaya lah peng'audit' halal JAKIM :D
heheh,

doakan trend halal ni menyebar ke seluruh donia:D

kak wan said...

Nasib baik ina bagi idea how to check..tapi kalau orang dah booking susah gak ye nak tolak...
Akak ada jemputan minggu depan..

fikaryna said...

kena waspada..jadi darah daging woo..

relevan said...

Hati hati..

Linky's Magical


ShoutMix chat widget