Wednesday, August 18, 2010

Perubahan...

Mesti ada yang perasan citer aku kebanyakannya tentang Angah aje. Angah memang anak yang suka mengeksposkan diri. Tak kira dengan siapa. Bak kata orang; terlebih friendly lah dia ni pastu kalau bergaduh cepat memaafkan.., apa-apa pun dia. Kontra betul dia dengan Along.


Along anak yang tak banyak cakap dan suka menyendiri.


Cikgu kelas dulu dan sekarang komen yang Along ni dalam kelas tak nakal, tak banyak cakap…tapi dia “dalam dunia dia sendiri”. Ibu mana yang tak takut kalau dengar macam tu ? Takut tak ?


Pernah bawa Along jumpa seorang ustaz di Kuang. Memang ada benda mengikut kata Ustaz tu.. Wallahuakhlam. Dah okey sekejap tahun lepas pastu, sikap dia yang menyendiri tu datang semula. Risau sebab ada sejarah famili tuk-nenek.. Mintak-mintak dijauhkan.


Tapi sejak dua tiga minggu ni... Aku suka tengok perubahan pada Along. Mungkin sejak tukar tempat tuisyen hari tu. Tapi tak taulah ada kena mengena ke tak..



Ambil kelas intensif setiap Sabtu pagi. Tempat baru ada ramai kawan. Cikgu yang mengajar adalah cikgu pencen dan bagi break untuk main. Sebelum ni seminggu dua kali tapi weekday dan pada waktu malam. Cikgunya tegas bangat.



Ahad lepas berbuka puasa di rumah emak.Tetiba Along bersuara semasa mengadap juadah.


Along : Pak Cu, Orang Islam mana boleh warnakan rambut, nanti tak kena air sembahyang..
Aku : (tengok mak ..sambil senyum2)
Adik bongsu : eh..Pak Cu tak kaler ar..Pak Cu spray aje.. bila mandi hilanglah..
Mak : dia nak mula bercakap tu elok lah tu..
Aku : hambik ko Cu…budak dah tegur..




Di rumah kelmarin.
Angah menguap sebesar-besar mulut.

Aku : Angah ....tutup mulut tu, nanti syaitan berebut-rebut nak masuk tau..
Along : Ibu .... syaitan kena ikat bulan puasa ni..mana dia ada..
Aku : ooooo.. ibu lupa..



Sebelum ni Along memang tak ambil kisah hal sekeliling.
Syukur sangat. Ada perubahan walaupun tak banyak.


Till Now.





25 comments:

kak long said...

bertuah,kalau ada perubahan pada along..
syukur alhamdulullah...

ibuintan said...

reen...
anak sulung dan anak ke dua, akak prasan memang berlawanan sikapnya...
terutama kalau jarak umur tidak jauh beza, memang bertentangan sungguh...

memang selalunya no dua yg lebih mengekposkan diri...

kakcik said...

Alhamdulillah... ada perubahan positif pada Along. :)

kak Erna said...

reen..alhamdulillah..nanti lama2 along akan berumah..jangan risau sanagt nak2 biasanya tak sama ...3 anak,,3 ragam..apa2 pun semoga along tak apa2..

LiNda said...

Reen,
anak2 memang banyak ragam dan berlainan sikap . Yang penting kita sbg ibu kena bijak mendidik mereka mengikut keperibadian masing2.

ainnoraini said...

reen,anak2 ni mmg bermcm2 ragamnye...anak saye no.2 tu pun same peramah dan suke mengekposkan diri..

anak saudara saye tu pun same tak byk ckp & x suke berkawan tapi sekarang dia yg paling kecoh...maknye sampai pegi jumpe docte la..risau kot anaknye ade masaalah ke...

alhamdulillah along dah ade perubahan...cume kite kene byk bersabar...

Zaitun said...

Anak kak Zai pun ada macam along,langsung tak mahu berkawan sampai cikgu sekolah panggil ibubapa dia sebab nak tahu kenapa dia jadi kera sumbang.Tapi sekarang bila dah masuk U dah ramai kawan dan pandai bergaul.

mier@merr said...

jarang bercakap...tp fakta yg kuar dr mulut dia mmg bernas...

thumbs up!

somuffins said...

Reen
Alhamdulillah, tumpang suka. Janji diorang tak bergaduh, kan?

kak wan said...

Salam ina..
Anak - anak biar berlainan ragamnya baru ceria/kalerful idup mak/ayahnya.
Selalu2lah ajak along sembang2 mungkin lama - lama hilanglah sikap menyendirinya tu.
Ragam siAdiq camna pulak ye.

azieazah said...

Salam REEN... hmm comel nyer anak-anak REEN...

elly said...

Berkat ramadhan tu reen...

penjejak maya said...

salam,

bebudak peringkat umur ni mereka banyak sifat ingin tahu jadi kita pun kena la pantau perkembangannya juga..

DDrfauziah said...

Aslmkm.
Tak tahu ler dari segi saintifik ... tapi Kak G tengok biasanya anak sulung ada ciri2 gitu ... kecuali dia lahir & membesar dlm keluarga besar di mana ada ahli keluarga yang jarak umur dengannya tidak terlalu jauh.

en_me said...

cuba jgn lagik antar tuisyen, mesti ada banyakkk perubahann tewww.. uhuhu

Insan Marhaen said...

along IM pun tak byk cakap. mungkin ikut keturunan juga. IM le tu...

tapi IM sekarang dah byk cakap. sampai kawan-kawan pun heran.

kalau tanya bomoh, memang byk benda dalam badan kita ni. ibu_suri, dalam 10 bomoh cuma 1 je yang kata takda apa-apa. yang lain-lain ada yang bawa botol nak tangkap benda tu dan sumbat kat dalam tu.

cheqna said...

alhamdulillah
mungkin along dah ada kesedaran kot..=)
dia mula selesa kot dengan keadaan sekeliling...

DrSinga said...

along is a thinker....
diam2 berisi...
.
saya pun along..
saya pun suka diammmmm je .. macam along...

kakngah said...

kite sokong ibuintan. ank sulong & no. 2 kite mmg jauh beza dlm bnyk segi. c adik suke over xpose dr & pndai berkwn. abg pulak.. ada 'dunia dia sndr'..

akuanakpahang said...

Salam ziarah juga slamat berpuasa... semoga ceria sekeluarga.

Queen said...

alhamdulillah..

YanDarwisy said...

anak sulung dgn anak ke-2 memang byk beza. Yg no2 lebih menonjol skit kot...Anak yan baru 1. tak dpt nak budget yg akan dtg mcm ner

sueanne said...

Along cmtue kut kak.. Mcm along sue pun, dia klu nak bckp, dia cam pikir dulu, baru ckp.. so ayat2 dia agak teratur..

lain cam sue ni.. angah.. cakap dulu baru pikir..hahaha..

p/s : Rindu kak rina gakkkk.. Kak.. crdt sue ilek... akk tnye psl kilang kueh raya tue ke?.. tak pastilak dh buka ke blom..nanti sue jngk.. nak beli kueh raya dh ke?.. baru sminggu pose..haahaha

relevan said...

Tiap 1 punya perbezaan dengan yang lagi 1..memang perangai lah..

aNiS tHe BumbleBee said...

alaaahai..seronoknya baca gelagat anak2 ni...maybe along tu dia rasa dia akan bercakap bila perlu je kut.Tp best laa sbb stail dia matang betul.dh mcm org dewasa..

Linky's Magical


ShoutMix chat widget