Wednesday, August 18, 2010

Pertama..

Projek pertama bulan puasa tahun ni.

Dari Ahad minggu sebelum puasa Angah dah bising mintak beli cat. Nak cantikkan rumah, kata dia. Boleh dia kata rumah dah buruk... huhuhu..budak2 sekarang ..laser betul bila bercakap.


Balik dari Tesco Ahad tu jugak singgah di kedai hardware. Beli dua tin kecik untuk bahagian yang hendak dicat. Tak daya nak cat satu rumah tu. Buat cukup syarat aje. Janji ada yang dia nampak baru... Tersengih-sengih Angah bila aku berhenti depat kedai hardware. Macam-macam kaler dipesan .. Dah serupa taska kalau aku ikut kaler pilihan dia.



Petang tu aje lepas bangun dari tidur, terus dia mintak kertas pasir untuk digosok.



gaya rajin tu ada....tapi tak sampai lima minit pun ..

"ibu buatlah..Angah nak main basikal... "

..Alahai anak..

Sabtu lepas baru nak mula..

bersemangat.! * lepas 8 tahun .. hehe

konon nak bagi surprise kat Abi.

Pakat dengan Angah, " ini secret tau.."


Tup-tup.. tengah leka mengecat; Abi tepon borak ngan Along.
pecah rahsia... huhuhu..



Note :layer pertama pun dah letih ya ampun.... layer kedua tunggu Abi sambung minggu nilah pulak..


Till Now.





51 comments:

elly said...

at least dia nak jugak ngecat walaupun kejap...bagusnya..rajin dia...

zulkbo said...

salam..
alahai,rajinnya..
tu yang hubby sayang tu kan?
bertuah badan..he he

kak long said...

reen,
kaklong bab cat mengecat ni...mintak ampun...malas tol nk buat...
lagi2 bulan puasa ni...

psss...reen upah orang jer..cpt siap..
hehehe...

somuffins said...

Salam Reen
Nampaknya semangat raya dah menjelma, hehe. Selamat mengemas.

izz said...

ai pon suke ubah2 kaler dinding.. hehehe.. pastu rasa fresh sgt...

kakcik said...

Salam Reen..

Angah tu sebenarnya nak suruh ibu dia cat.. dia 'buka jalan' je... :)

YanDarwisy said...

Pg Ahad hari tu pun Yan buat keputusan yg unplanning. Bosan x tau buat apa, bli cat. Cat tingkap. Meriahlah umah kamu raya thn ni...:)

akuanakpahang said...

Cantik le umah cik kak ya.. rajin anak2 yaa..:)

Yong Kamariah said...

amboiii berseri2lah hari raya ini tahun!

baby berry said...

amboi dlm pic tu smp lengan pun tgaris cat ..mmg betul2 mengecat ni..hihi..

ashie023 said...

'cantik tak???'cantik tak??<-ikut gaya eric bercakap...ehhee..

angah ni kata nak tolong, pahtu pegi main beskal plak..aigooo

kakngah said...

cat sikit pun dhletih kan..
lom cat 1 rmh lg...

cheqna said...

abi jugak yang kena akhirnya
hahahaaha

Tie said...

Wah.... rajin juga Angah tu, walaupun separuh jalan. Kak tie dah lama tak mengecat..

ibuintan said...

tu surprise tuk abahnya lah tu...balik je ada tugas menunggu...

cat Reen jangan tak cat, biar bertambah seri raya nanti

LiNda said...

Hahaha

jangan En Abi pengsan sudah !

Yunus Badawi said...

Ingat kalau angah tu rajin boleh suruh cat pagar rumah saya ni. Emak adam dah bising pagar tu dah mula karat hehehe

Yunus Badawi said...

Along tak tolong ke? Nanti takde duit raya dari ibu ngeeee

sueanne said...

hahaha.. pas kat abi lak eh kak..
Like mother like son..hahaha..jgn mare..

Anonymous said...

Nice brief and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Thanks you on your information.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

elly ;

kalau bgtau dia ni..senyum sampai ke telinga dia..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

zulkbo ;

suami-isteri kena tolong-menolong kann ..
insyaAllah semoga sayang selamanya
..

*wink2..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kak long ;

dah biasa buat lah kak long.. dari bujang dulu punn.


bukan tak nak upah...kepuasan tu yang bezzz bila buat sendiri tau..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Wassalam somuffins ;


Timaseh..
berkobar-kobar jer nih..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

izz ;


ye ke? rajin betul

lepas lapan tahun baru nak cat grill ngan pintu.

dinding tak lagi ni..dah rupa peta dunia dah..hehe..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Wassalam kakcik;

betul tu kak.. dia memang pandai bab-bab macam tu..


*kelebihan dia agaknya..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

YanDarwisy ;


unplan lagi bez..

cat pintu dgan grill aje..

tu pun dah buat budak2 tu excited!

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

EnYassin @ akuanakpahang ;

takdelah cantik mana..
anak2 kalau bab-bab macam ni memang rajin...

rajin buat kecah...hehe

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Yong Kamariah ;


tak sama seri dengan rumah baru ko tu Yong... Gemer habis !

hehe..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

baby berry ;

hehe..

tu lah keje orang nak cepat.
tak sesabar nak habiskan..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

ashie023 ;

seperti biasa lah Angah tu..

pandai ngelat... tapi dia punya idea kRina terus nak cat kalau tidak tak taulah bila ... hehe

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kakngah ;


betul3...
baru pindah dulu jer cat satu rumah..

tak tau bila nak mula balik.. huhuhu..

nak cari peta Sweeden pun boleh jumpa..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

cheqna ;

hahaha... nak surprisekan dia..
tak pon Abg cat bahagian depan kRina cat bahagian belakang.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Tie ;


budak2 kann..
kena bagi semangat sikit.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

ibuintan ;

betul tu kak.. nak surprise kan Abg. mintak dia sambung..

hehehe ..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

LiNda ;

goda dia jangan bagi pengsan !

hahaha..

related tak ni?

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Yunus Badawi ;


Nanti saya tanya dia..boleh tolong uncle YB tak... Percaya tak banyak sangat soalan dia nanti ...


Pagar saya punya karattttt...... kalau jual pun tak laku..

Ayu Hussien said...

rajin nye dia..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Yunus Badawi lagi ;

Along tidur masa tu.
Bila bangun memang dia nak tolong tapi saya tak bagi.


Saya suh dia tolong abi masa abi cat bgn depan nanti.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

sueanne ;

hahaha...
tau sebab apa ?

perkataan yang sama keluar dari mulut abg..


Sueeee... rindu betullah dengan komen2 Sue.. awat senyap jer??..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Anonymous ;

is it? anyway, u're welcome.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Ayu Hussien ;

sikit-sikit je...
ada dari yang takde..

aNiS tHe BumbleBee said...

fulamak...rajinnyaaa laaa....ni yg teringin nk anak lelaki ni...hehehe!

Hamzah Ian said...

dah nak raye eyh kak.. hehe..

sahromnasrudin said...

salam..wah..syawal ini rumah kan berwajah baru ya....

cemomoi said...

yang 'sambung' tu memang seprais untuk abi.... huuu

DrSinga said...

cat lah satu rumah kalau nak lagi seperais...

kak Erna said...

salam reen..raya ni dah ada yang baru kan..cat baru..akak dah ada plan nak cat dinding dapur..yang kat tempat masak tu dah hitam..tapi..tak sempat2 lagi...

secangkir madu merah said...

rajinnya dia...tapi begitulah budak2 semangat lebih..bila buat dah terasa penat, tinggal separuh jalan...kita lak yg jadi mangsa...huhuhu...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

aNiS tHe BumbleBee ;

apa lagi..
set the time ler..

hikhik..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Hamzah Ian ;

iyorler.... hehe..

Linky's Magical


ShoutMix chat widget