Saturday, October 16, 2010

Suami Alaf Baru.....

Bersyukur rasanya…
Bukan nak memuji apatah lagi berbangga
Tapi kenyataan.. Alhamdulillah.


Sejak awal ..
Dia seorang yang tak banyak cakap..
Malah orang kata 'culture shock'..
bila masuk dalam keluarga yang berketurunan Orang Melaka yang mulut bising …*tapi baik hati .. >_<


Sekarang... sudah boleh berlawan cakap...

Terima kasih yang tak terhingga...
Membasuh baju sekolah kebangsaan & KAFA anak selama seminggu ~ Jumlah 5+3 pasang, yang memang bersih !
Membasuh kasut sekolah anak
Menjemur baju sebanyak 2 kali cucian kalau aku ke ofis pada hari Sabtu
Hari minggu pula memvakum dan mop lantai...
Dialah wiring man, dia jugalah plumber..


Sebab itulah terasa patah tangan bila dia tak ada di sisi..
Harapnya lepas ni yang terakhir....




aku ?
Masak
Lipat dan susun baju
Mencuci bilik mandi - itu pun seminggu @ 2 minggu sekali
Membasuh dan menjemur baju pada hari bekerja * washing machine
Menyapu lantai pada hari bekerja..
Senangnya kan ?
Wahai para suami kecuali IM....berani cuba ?


Sebagai balasan ..mesti masak masakan yang special pada hujung minggu..


Kerjasama !..bak kata wonderpets...


Pernah jiran kata...
"Suami saya takkan buat macam tu sebab dia kata itu kerja orang perempuan... "


Terima kasih bang...


Note : dah dekat dengan anniversary ni... Bodek ke? hehe..

Till Now.




20 comments:

kakngah said...

syukur dpt suami yg bnyk membantu..
ringan sama dijinjing..
rmh bersepah.. sama berkemas la...

elly said...

Beruntungkan Reen....harap-harap aklau ada jodoh biar lah yg macam ni...rajin leh membantu....macam Abah aku juga

somuffins said...

Yaaa... timakasih bang... Ooops, sowi.. salah rumah, heheh.

Reen, alhamdulillah rezeki namanya tu. I pun sebut 'alaf baru' kat my blog tadi. Pendek kata dialaf baru nih, MMA ek? Baik yg positif maupun yang negatif.

Happy anniversary in advance. Hmm.. orang Melaka riuh ke? My PIL dan anaknya sunyi sepi jer u..

GaDis CoMeL said...

hmm..sonoknya. tak sabar nak tempuh alam rumahtangga.keh3x

kak Erna said...

salam reen.alhamdulillah..dapat yang rajin..kita pun kena rajin..
betul tu..masa yang special bila hari minggu..akak pun dah siap masak ni..

Ms.Lilies said...

alhamdulillah....
sama2 kawin sama2 rasa tjwb tu kan...



:D

DrSinga said...

anak siapaaaaalah yang rajin sangat tu!!!!!!!??????
.
.
aku nak suruh laki aku baca entry ko ni lah....

Yunus Badawi said...

Untunglah dapat suami yg rajin. Hilang rasa penat bila tengok dia pun menolong sama. Kena bekerjasama bila suami isteri sama2 bekerja.

Lainlah kami. Suami isteri kat rumah aje hehehe

Insan Marhaen said...

uhuk..uhuk..

patutla 2 3 hari ni IM duk tersedak aje..

uhuk.. uhuk...

akuanakpahang said...

Alhamdulillah dpt suami jenis memikir ..macam org rumah saya... cakap kat saya juge hehehe :)

ibuintan said...

alhamdulillah reen...
sama2 bertanggungjawab menguruskan rumahtangga dan anak2 sebab dua2 sama bertanggungjawab mencari nafkah

aNiS tHe BumbleBee said...

alhamdulillah...suami skang byk dah terbuka bab2 rumahtangga ni.kdg2 tu jadi segan pulak kt dia sbb dia lagi byk tau pasal keja2 pompuan ni.hihihi!

aNiS tHe BumbleBee said...

eh,ko org melaka ke?wawawa!!sama laa kita..kekekeke!

ciK LyndaWawa igUana said...

baiknye suami akak....=)

Hamizah said...

tahniah, reen pandai cari laki..
saya pun alhamdulillah dpt laki yg ringan je tulang membantu kita..

zaradgreat said...

nih bukan bodek kak. nih bersyukur. hehhehehe

kak long said...

jangan berkongsi dengan orang lain tawww...!

fikaryna said...

kak..tahniah dan best kan bila dapat suami macam tuh..ryna x merasa sbb kami dok jauh kan..balik sekali sekala x merasa jugak sbb umah mmg bersih..( dok ngan parents..untung..huhu..)

tapi abah ryna contoh suami ringan tulang gak..pantang ada pinggan dlm sinki atau baju petang masih x berangkat..mesti buat..

kakcik said...

Alhamdulillah... kerja basuh membasuh, sidai menyidai , sapu menyapu, vakum mengvakum - suami yang buat. Masuk ke pasar pun dia juga, kakcik cuma tunggu dalam kereta - balik ke rumah, dia akan tolong cuci ayam, ikan dan potong/hiris daging... harap2nya akan berterusan begitu. :)

sueanne said...

jarang dpt suami cam husband krina tue.. rajin menolong.. bertuah krina.. hehehe..

Linky's Magical


ShoutMix chat widget