Saturday, November 27, 2010

Ada Map Tetap Tak Jumpa...Walaupun ada GPS; takde 3G Coverage Pun Tak Guna ...

*Citer Minggu lepas..

Sampai di rumah Kak Lang di Pagoh dah petang. Anak-anak suka betul bila  jumpa sepupu-sepipi....  Aku saja bagi surprise kat dorang. Tak bagi tau nak pergi mana. Dekat-dekat sampai Along dapat agak..Apa lagi, menjerit bagai nak rak sambil joget-joget..


tak dapat main PS2 , komputer game pun jadi...

"tak suka main game" kata Angah sebenarnya tak tau main; Dia main bola aje...
...  sempat lagi nak bergaya..
"balik nanti jangan lupa pulangkan tau..." dia jeling aje..

Awal pagi minggu dah ke sini . Dekat sangat dengan rumah Kak Lang.
Hanya beli rempah bahan tumis ajer..
Apa orang tua kata.. buat cukup syarat sebab dah sampai.


....  muka suci aku tu gaya dah mandi tak rasanya ??..
..(^_^)..

..nak snap pix kat dalam restoran tapi tak boleh..
nak lawat ladang tak boleh
 kat luar pun jadilah..


* Dari Pagoh ke Felda Bukit Senggeh,Jasin
kenduri kawen kawan abi...
Jenuh mencari sebab map di kad jemputan tu ntah gugel dari mana
sekejap2 berhenti tanya orang...
sampai di kenduri  dekat 2.30petang.
Makan kenyang-kenyang
Majoriti kawan yang pergi semua pun letih mencari.
..nak amik gambar pun dah takde mud.


Dari sana terus ikut jalan menghala ke Alor Gajah *festaim ni
Rupanya keluar di belakang rumah Mak Lang (adik emak) di Pengkalan.
..Singgah Jap..
..pekena Kopi-O kaww..


Dapat percuma daun kari, daun limau purut dan pucuk ubi..
almaklumlah feree..aii like,  tapi ntah bila nak masaknya tu!




Balik mesti singgah  !
Maju dah bisnes mak cik ni....
Dulu pondok kecik aje sebelah Petronas tu..

Apa agaknya kesilapan aku masa leka membeli -belah  kat sini ..



Till Now.



50 comments:

azieazah said...

Ohhh kedai makcik yang jual macam2 barang tu, Kak Azie pernah juga singgah dulu. Beli Inang-Inang. (pulut kering yg colorful tu).

Apa yang silap? Lupa bayar kah?
hehehehe

kak Erna said...

salam reen..ha ha..la apa la yang silap..ke lupa nak borong biskut raya tu.

tasekM said...

ko tak beli belacan kot...?




.

Zaitun said...

Kalau kak Zai pergi Melaka mesti tak tinggal cencalok,anak2 sukaaaa...

Lupa bayar ke?....

akuanakpahang (AAP) said...

Payah juga kalau semua dah jem macam tu redah aje beb!
Entri Terbaru "9 ekor anak toyol kena tembak."

kak long said...

bukit senggeh?
dah dekat dengan kampong nenek kak ngah...selandar..!

eelobor said...

hehehe, teknologi sekarang menyebabkan kurangnya berlaku komunikasi antara masyarakat. kesan komunikasi memberi makna yang tersendiri walau nampak remeh. memang menyusahkan kalau asyik2 nak berhenti tanya org kan jika sesat lagi senang pakai gps. tapi kesan di sebaliknya....masyarakat masing2 membawa hala tuju sendiri

DrSinga said...

inang-inang best.. sedap..
.
.
benci kan..!!bila sedap2 GPS..satelite hilang dicelah-celah awan mendung...

gadisBunga said...

gb takdak gps. sebab tu kalau bleh gugle map dulu siap2. kalau tak mmg tak jumpa la jawabnya. heheh

zulkbo said...

salam...
gaya family ceria tu..
ermmm..sporty dan santai
je gaya maknya..

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

bestnya kak dpt jln² dgn anak². hepi family...!! so sweet!!

n3 terbaru:
BELOM MELAKUKAN SEKS TAPI DAH MENGANDUNG??

She is f.A.z.A said...

owh sis.. cuti2 malaysia rupe nyer :)

p/s: im using gps oso tp ntah cmner bleh tersesat :P

ibuintan said...

silap parking kot reen..

Noorma Ismail said...

akak, sblm petronas tu kan ada simpang 4, masuk ke Kiri..ada pulut panggang best kat situ...

kakngah said...

haah...
blkg bukit senggeh kampung nenek kite..
aduh.. rindu pulak kt ontua tu.

Hisyam Muhibah said...

quality time bersama keluarga lebih bermakna walaupun sebentar cuma

DrSinga said...

bantal kabu ada jual tak kat kedai makcik tu??
:)

white rose said...

wah,wah...berjala saja akak ni time anak2 bercuti sekolah...

Yan said...

Jauh ke lagi dari Pagoh exit tu tpt ni?

gadisBunga said...

k reen, GB tag akak untuk satu task. sile ke belog gb...jgn malu2 ye. heheh

maiyah said...

mmg msa nk berjln le nhan anak2 ;)

kak wan said...

Tak tau pulak ada muzuim utk rempah ye...mesti semerbak bau ye...
Mesti ina beli lagi kuih tart tu..betul tak?

Insan Marhaen said...

kekadang cara tradisional masih berguna... bertanya!

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Kak Azie ;


heeeee ..saya pun beli gak kak. Budak2 ni pelik aje.. Nak biar dorang rasa.


lupa bayar ?...tak aaah..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Salam kak Erna ;


cuba akak tengok handbag tu; tak berzip pun. kalaulah tempat ramai orang... huissh..


saya tengok gambar baru perasan..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

tasekM ;

stok belacan bulat bakar sentiasa cukup beb!


(^_^)

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Kak Zaitun ;


tak pandai makan lah kakkkkkk.

Dulu2 tengok nenek selalu jugak makan. Mak tak berapa suka jadi tak diajar; saya pun tak boleh nak telan.

cucu orang Melaka murtad ni !

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

EnYassin ;


apa yg jem tu?

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kak long ;

laaaa ye ke?
lalu masa nak balik rasanya.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

eelobor ;

setuju.

cara yg terbaik adalah bertanya.confirm tak sesat dan tepat !

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

DrSinga ;

betul2..
pagi ni nak goweng.ajar2 budak2 ni makan kudap2 orang dulu2..


yelah doc..nasib baik jugak jalan lurus dari situ takde simpang2.

Kalau tak sesat di kampung halaman sendiri...hehehe..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

gadisBunga ;


cara terbaik kannnn...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

W'salam BroZul;

hehe..
macam tulah mak budak2 tu..
tak syuka vogue2...sempoi aje.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ';

timaseh singgah.


masa cuti sekolah aje yg dapat bawak anak jalan2 ..jadi tak lepaskan peluang !.. hehe..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

f.A.z.A ;


cuti-cuti mesia masa cuti sekolah aje... hehe..


GPS tu memang bikin orang sesat ..hehe..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

ibuintan ;

hehe...taklah kak.


saya dah explain kat komen kak erna kat atas tu...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Noorma Ismail ;

oooo...kalau ke kanan tu Pegoh Hicom kan?


lain kali boleh singgah.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kakngah ;

laaaa hai..
keturunan orang melaka jugak kakngah rupanya.. *ada geng ! hehe..


bila dah teringat tu, kena baliklah jawabnya...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Hisham Muhibah ;


setuju sangat..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

DrSinga ;

bantal kabu ? ada rasanya tapi kan doc.. kalau nak yg gebus2 di sg plong, sungai buloh @ di kuala selangor ada jual di tepi jalan..



* GPS tu saya rasa maksud lainnya GUA PUAS SESAT lah... hehehe..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

white rose ;


hehehe... bila lagi kannnnn..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Yan ;


jauh lagi tu...

kalau nak dekat masuk tol simpang ampat. dekat sangat dah..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

gadisBunga ;

erk...task !

ingatkan kat keja aje ada task...huwaaaaaa..

dupdapdupdap....

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

maiyah ;


masa cuti2 aje kannn..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kak wan ;

betul kak. Semerbak aje bau rempah ratus.


Tak aih.. tart kena beli selepas rasa ajer kak.. hehe.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Insan Marhaen ;

setuju dan sebab tu ada perumpamaan malu bertanya sesat jalan. :0)

Tie said...

Wah.. seronoknya.
Kak tie tak pernah ke muzium spices & herbs tu. Pernah tengok kat tv jer...

Mata Hati said...

dah sampai waktu utk jalan2 cuti-cuti malaysia.. 1st time dengar muzium rempah dan herba. mcm menarik jer kalau berkunjung ke sana nanti

anymz said...

salam reen,eh cam kenal je bila tgk pic dlm nih..hehe

Hamizah said...

tinggal anak kot..hehehe

Linky's Magical


ShoutMix chat widget