Monday, November 29, 2010

Perkara Yang Perlu Di Ajar Semasa Kecil..


*Kak Lang, pinjam untuk contoh..

Bagi yang ramai anak perempuan mungkin  senang sikit nak tolong ibunya.
Dah lumrah agaknya bagi anak perempuan ringan tulang untuk menolong kerja-kerja di dapur.


Bukan nak nafikan tapi kalau anak-anak lelaki  memang berat sikit .....
...berkira... 


Kak Lang sediakan white-board ni untuk anak-anak dia yang berumur 10,9 dan 5 tahun.  Idea ni aku nak buat juga untuk Along & Angah. Takdelah asyik-asyik nak mengelak atau kata asyik dia yang kena  bila minta tolong nanti.




Note :  kena mula dari kecik kalau tak disangkanya semua kerja perempuan..

Aku nak ikut contoh anak-anak lelaki Kak Long yang sudah 18 &19 tahun sudah pandai masak sambal tumis + nasi kalau dia lapar semasa sem-break bila emaknya ke tempat kerja.



Till Now.



33 comments:

zik said...

wah.. sudah disiapkan table job description untuk budak2 nie... good2x...

Mak Su said...

sy uwat camni gaks biarpun anak2 semua pempuan time dorang kecik2 dulu, entahlah.. budak2 zmn sekarang (anak sy) mmg jenis x prihatin kot.... hu hu hu

kak long said...

yer la reen,dulu klaklong ada kawan yg anak dia semua lelaki...sorang lipat kain sorang nyampu sampah,sorang basuh pinggan....rumah bersih jer..tpp ank dia tetap "jantan"..ensem lagi...!

sentap kaklong...!
ank pompuan klong pun tak mcm tu...
tp masa tu sikakak ni kecik lagi..!

Ms.Lilies said...

Usahkan anak laki k.reen..anak pempuan pun kena ajar gak.kot x smpi beso xreti buat..sy sume anak gegirl byk nk kena ajar ni huhu

kakngah said...

gud idea. anak2 ai kan sume hero idaman malaya hihihi..

adam dah blh harap la.. takat buang sampah, angkat ken baju, susun kasut bersepah.

adeeb, payah sikit. kene paksaan yg berbaur ugutan baru nak buat. macam.. sidai towel lepas guna.. tutup pintu toilet lepas keluar.. kutip pensel warna yg bersepah.. apa2 yg berkaitan dgn dia la..

adief.. kecik lg kot.. tp.. blh dah suh masukkan stokin baba dalam bakul laundry.. :P

al-lavendari said...

seronok jadi afif.

kadang2 anak perempuan pun tak boleh di harap sangat. tapi kalau anak lelaki pandai masak dan menjahit dan menyolek .. risau juga.

Ati Masrif said...

kena buat ni jugalah..hihi

sahromnasrudin said...

salam ziarah..memang hebat..segala-galanya perlu dimulakan sewaktu kecil lagi kan...

kakcik said...

Salam Reen...

anak2 lelaki juga kena di asuh ke dapur dan membuat kerja-kerja rumah. Kakcik bersyukur kerana kerja rumah kakcik agak ringan dengan bantuan suami. Anak-anak juga boleh memasak nasi dan masak lauk yang ringkas seperti telur goreng atau buat roti bakar kalau mereka lapar dan kakcik tiada di rumah. :)

white rose said...

btul tu kak...
dari awal laa kena ajar...

anak perempuan pun kena turut serta...kalo tak, dah besar dia taknak tolong dah...

akuanakpahang (AAP) said...

Bagus juga perkara yang baik diajar sejak kecil lagikan :)

New Entry ""Awak tau tak, bertapa saya sayang kat awak""

kak ina mail said...

Betul tu, kita kena ajar anak kita dari awal.Anak akak, pun sekarang tak susah dah boleh masak.walaupun berkemas dia sikit malas, janji boleh masak.anak lelaki ni kadang-kadang suka mengelak sikit.

ana said...

idea yg bagus...nak kena buat gak nie

relevan said...

Bagus begini dengan arahan..dapat mendisiplin kan anak2..

Jangan lupa arahkan bapa anak2 tu sekali..he he!

My Life My World said...

Idea yang sangat bagus ni Reen ... memang bebudak ni selalu jer merungut ... asyik asyik kita jer yang kena, along, acik tak kena ... ayat biasa ler tuh. Dah beso pun gitu gak ayatnyer Reen. Nak gak tahu, berkesan tak benda ni kat anak-anak Reen ;D

kinna said...

a'ah, anak pompuan mmg rajin..tp kena buat gak camni, takut2 esok2 dia ngelat

zulkbo said...

salam..
ideas yang baik..
nak buat juga buat
anak-anak saya nanti..

gadisBunga said...

bernas sungguh idea tu akak. harus dicontohi ni!

DrSinga said...

kena ada guide line juga 'kerja2 assistant' tu..

takut ngelat
takut disalah 'guna' kan..
:)

julietchun said...

melentur buluh biarlah dari rebung, iya dak?

Yunus Badawi said...

Eloklah disemai rasa tanggungjawab. Kalau tak asyik main aje masa cuti ni.

Yunus Badawi said...

Saya suruh anak2 dara saya belajar masak dari emak mereka bila mereka cuti. Masak yg susah2 sikit.

Kalau setakat goreng telur mata atau buat nasi goreng adik mereka si Haikal yg berumur 9 tahun tu pun dah pandai buat sendiri.

Yunus Badawi said...

Instruction tulis dalam BI. Bagus ni ngeee

Zaitun said...

Betul tu Reen,kena ajar anak2 dari kecik supaya mereka biasa melakukannya.

mzhany said...

kak rina, umm btol gak kan....kena didik dr awal2...ok ok bleh la nnti sy praktikkan jugak ;)

kak Erna said...

reen..memang betul kena ajar dari kecik..tapi bila budak lelaki ni..masa2 sekolah rajin..ikut kata..ikut apa yang disuruh..tapi..bila dah keluar dari rumah..dan balik..malas dah dia..sampai merajuk la adik...asek2 adik je yang kena buat..

The Nurul said...

esok da kawin ada anak bole la apply tips ni. hihi

Melor said...

salam ya, betul tu melentur buluh biarla dari rebungnya. nak didik anak biarla sedari kecik senang dibentuk.

ckLah@xiiinam said...

Anak lelaki atau perempuan...semua tak boleh lepas. Kena buat kerja rumah...

Hamizah said...

boleh tiru ni..

kak wan said...

Hmm...ina,
Bagus idea kak long tu boleh tiru ni..tapi anak pempuan biasanya bila sampai satu tahap diarang akan buat sendiri mungkin bosan dengar ibu berleter kot...

zaradgreat said...

wah. baguih nih kak. nanti boleh buat dekat anak buah. hehhehee.

Hisyam Muhibah said...

banyak cara mendidik. apa saja asalkan anak2 menjadi bertanggungjawab

Linky's Magical


ShoutMix chat widget