Friday, November 12, 2010

Timbang Kati...

Budak-budak tengah nak membesar.
Bagi makan apa pun mesti lapar semula.
Dulu, praktis beli di Hypermarket sebulan sekali. Huiiyai..tak boleh.
Dalam tiga hari boleh habis stok.



 
Sekarang aku cari alternatif lain.
Beli di kedai borong. Sekali beli setengah kilo sampai jumlah berkilo-kilo....



 
Dua minggu beli sekali.
Sekali beli berjenis-jenis tapi kena sorokkan dulu kalau tak sekejapan langsai.....  dah nama pun budak-budak..





Hari-hari kena tanya makan apa di nursery..Walaupun makan nasi.."lapar lagilah" kata anak-anak.





Biskut Marie kononnya nak buat kek batik terus  tak jadi..





Note :  Kecik-kecik dulu mak asyik beli biskut timbang kati.. sekarang masa aku pulak..




Till Now.


40 comments:

noreed said...

time kecik2 dulu pun mak saya beli biskut timbang kati. maklumlah tak mewah sgt waktu tu. tp sy rasa mcm lebih nikmat biskut dulu dr skrang. hehehe

akuanakpahang said...

Dulu2 zaman budak2 kita makan biskut tawar tu aje tak de pilihan.

She is f.A.z.A said...

slalo beli biskut tmbang2 nih mase tggl kat hostel sec.school dulu2 :)

kakcik said...

Salam Reen...

beli dengan tin2nya sekali... :)

somuffins said...

Azrina
Alhamdulillah dgn rezeki yang ada dan betapa seronoknya bila anak2 kita sihat dan dapat menikmati makanan.

relevan said...

Dulu biskut meri isi dalam kocek..bawa jalan jalan ..bila makan tayang depan kawan kawan..

Ati Masrif said...

salam jumaat,

adalagi beli pakai timbang kati..hihi

dulu mak beli terus 1tin..almaklum semua kuat melantak..haha

DrSinga said...

maknya tak nak ditimbang kati ke???
:)

Ku Tak Sempurna said...

biskut yg kecik tu kita panggil biskut masin

biskut masin sangat sedap.... naaaaaaaaakkkk

My Little Diary said...

salam,
budak2 mmg camtu.... saya dulu pun mak belikan biskut utk kunyah2.. tapi yg dlm tin besar tu lahh...

entry terbaru "jangan kau ucap selamat tinggal"

PUANSTOBERI said...

Saya salu beli biskut katebang kalo timbang kati. hik hik.
Ala, biskut hok dlm kotak tu pun asalnya dari biskut timbang kati ni gak. Cuma diberi penjenamaan semula ajer. tehehehehe

By d way, thanks sudi singgah kebun stoberi saya eh :))

.:Daya:. said...

Salam Jumaat

Best per beli biskut Kati
macam-macama ada
kan kan

Jemari Seni said...

Nak jimat kena buat sebekut sendiri la nampaknyer hehehee..

Hisyam Muhibah said...

ibu adalah pengurus rumah tangga yang terbaik.. bapa adalah... bolehlah pengurus jugak...

Zaitun said...

Seronok tengok anak2 yang berselera makan tapi anak bongsu kak Zai dipaksa kadang2 sampai kena marah baru makan itu pun sikit banyak lagi budak 2 tahun makan.

kak long said...

mcm tu la hati seorang ibu...biar kita tak makan, jangan anak2....

ana said...

anak2 ana jrg mkn jajan...kat umah mkn nasik jer. dgn kicap & telur mata pun jadi...

sahromnasrudin said...

salam kak..kalau buat kek pun, mesti licin kan

aNiS tHe BumbleBee said...

rindu lak aku dgn biskut timbang ni..dulu2 nenek aku selalu beli.biskut bulat2 yg ade gula bentuk bunga kt atas tu.aku korek gula dia je.yg biskut tu kasi nenek aku yg makan.kih3x!

Hamizah said...

kalau beli yang dlm tinbesar2 tu lgjimat kot reen..puas hati makan..

Yunus Badawi said...

Kena buat kilang biskut kat BTP lah kalau mcm ni. Permintaan tinggi hehehe

Yunus Badawi said...

Kat rumah ni kalau beli biskut biar budak2 tu makan habis sekali hadap. Kalau tinggalkan selalu masuk angin begitu aje sbb mereka tak pandai nak ulang2 makan huhuhu

Yunus Badawi said...

Cukuplah 3 komen sebab saya masih no 1 dari segi bilangan komen. Bagi can org lain pulak hehehe

Ms.Lilies said...

haah kan...time kecik2 dulu biskut senang je nak dapat yg main timbang2 ni....

skrg ni payah sket...ada tapi dah tak sama mcm dulu murahnya...huhuhu

gadisBunga said...

paling suke biskut jem nenas yg timbang kati tu walau manis sikit. tak leh lawan laa...

suri solehah said...

salam betul2 reen..
ingat dulu2 beli biskut burung n biskut coklat kt atas warna warni dalam tin yang ada cermin kat depan...sekarang ni dah payah nak jumpa dah

elly said...

Aku suka yang ada jem tgh2 dia...sedap wooo

Dr. Rodzila Rodi said...

salam akak..
saya masih suka membeli biskut timbang2 ni.
lagi suka biskut jem nenas gan biskut yang ada krim kaler2 kat atas tuh..
kalau balik kg, mesti beli kat kedai runcit...
siap berebut ngan anak buah..:P

My Life My World said...

Biasaler budak-budak sedang membesar Rina ... agaknya mak dengan abah dia orang kena bukak kedai biskut lak lepas ni, baru best .... kenyang memanjang ... hehehehehe

kak Erna said...

reen..susah jugak nak cari biskut yang macam tu kan..kalau di super market ke mini market..yang siap bungkus tu..tak de yang timbang kati..

GaDis CoMeL said...

kat kampung2 ada lagi camni

Ain said...

mak ain dulu kalau beli satu kotak terus....

memang sekejap jer dah pun habis...hehe

kak wan said...

Ina..,
sekarang dah rajin update n3 ye..dah tak dan dah nak komen yg lepas tgk dah ada yg baru.

kak wan said...

weii..
dah jatuh...dah ...tangga..
nak cover balik cam ni boleh?

kak wan said...

Ada org komen 3x skali masuk tapi akak masuk satu2 tau...heh..heh
Anyway skut2 yang ina beli tu semonya best2 belaka...kalau akak kalau di sorok ..nanti ibu yang kena habiskan.

ibuintan said...

reen ... anak tengah naik memang macam tu, nak makan saja... cuti sekolah ni kena simpan lebih banyak stok

Insan Marhaen said...

kalau cuti, pepagi IM minum teh tarik ali cafe dengan biskut...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...
This comment has been removed by the author.
a.z.r.i.n.a.03.07 said...
This comment has been removed by the author.
ckLah@xiiinam said...

Nanti sampai satu peringkat bila mereka dah tahu masak....
Kita buka peti sejuk nak masak...ada saja yang tak ada..mereka dah masak dulu senyap-senyap!

Linky's Magical


ShoutMix chat widget