Saturday, December 4, 2010

Bila Tak Nak Kalah....

Malam tadi keluar mencari tilam..

Nak tunggu lori “tilam-tilam” takut tak sempat
Petang esok tilam-tilam akan dihantar.
Hati dah dup-dap-dup-dap ni...
Cepatlah lepas esok hari..


Balik singgah di pasar malam
Semasa balik di simpang ternampak satu keta ni
Tengok plet…
Teringat citer 2 tahun lepas..


*flashback....
di klinik/ tunggu giliran / siang hari
Kerap demam + sakit-sakit sebelum tonsil dibuang


Seorang ibu dengan 2 orang anak
Duduk sebelah
Mula dengan senyum-senyum
Diikuti dengan borak-borak


Dia : duduk sini dah lama ?
Aku : 5 tahun lebih
Dia : lama jugak .. ok ke sini
Aku : bolehlah tapi kerja jauh sikitlah… (masa tu di USJ)             
Dia :  rasanya kat sini memang teruk sangat.. sekolah dahlah satu jer.. susah
Aku :   ya ? apa yang susahnya…
Dia :  anak saya tu dah biasa cakap inggeris…tadika dulu bahasa inggeris .Kan tahun satu kena cakap bahasa inggeris.. sekolah sini cikgu cakap bm aje..
AKu : … pelahan-lahanlah..,budak cepat tangkap…
Dia :  kerja ke ?
Aku : a’ah…
Dia : nak amik mc ke ?
Aku : eh.. taklah.... Nak mintak ubat tahan sakit aje..
Dia :  Oh…. dulu saya study kat ITM …bila dah kawin kena berhenti kerja.. jaga anak-anak…
Aku :… ok lah tu…suami mampu ..apa salahnya..
Dia : saya rasalah…saya tinggal sini tak lama.
Aku : kenapa ? dah beli rumah lain ke?
Dia : plannya lah…tengok takde pembangunan pun kat sini. Dulu dah biasa duduk di Subang Jaya. Sini ceruk sangat ! Nak ke sana sini jauh sangat..
Aku : *dah bengang sikit… Dah tau ceruk watpe beli kat sini ? (dalam hati) 
Kan banyak rumah kat USJ atau Putra Heights  kenapa tak beli ?
Dia : mahal sangat !
Aku : pulak ..(dalam hati lagi)
Dia : Yang paling saya risau ni bila anak-anak bercampur dengan kawan-kawan sekolah tak nak cakap inggeris padahal di rumah saya memang speaking dengan dorang..
Aku : owhhh ..ya ke ?
Dia : awak tak speaking ke dengan anak-anak ? elok tau….bla-bla-bla..
Aku : tak lah…..sikit-sikit ,bila perlu..   


Tiba-tiba handphone dia berbunyi..


Dia bercakap-cakap dengan anak-anak sambil tengok handphone
Dia : tengok… sapa sms ni..
Anak dia : siapa mama ?
Dia : abang lupa ke hari ni hari apa ?
Anak dia : kenapa ?
Dia : hari ni kan TWO November…., hari jadi Abang…papa bagi message ni.. bla-bla-bla..




Aku : Two ke  2nd ?


Bila Nampak keta dia tadi… aku senyum sendiri… laaa tak pindah lagi dia..




Note : senang cam plet keta..







58 comments:

kasihredha said...

hihihi..kelakar cerita ni.
Menarik unk di renung2kan

anyss said...

Salam,
Hu hu hu saya paling tak berapa nak gemorrr jumpa makhluk spesies macam ni.

Respekj tabik spring bila jumpa orang yang merendah diri, selebek pakai sliper jepun je tapi...terbuntang nak keluar biji mata bila nengok dia bawak Merz hitam kilat hu hu hu

Kontes Cerita Paling Lawak Sedunia

anyss said...

Salam,
Hu hu hu saya paling tak berapa nak gemorrr jumpa makhluk spesies macam ni.

Respekj tabik spring bila jumpa orang yang merendah diri, selebek pakai sliper jepun je tapi...terbuntang nak keluar biji mata bila nengok dia bawak Merz hitam kilat hu hu hu

Kontes Cerita Paling Lawak Sedunia

anyss said...

Salam,
Hu hu hu saya paling tak berapa nak gemorrr jumpa makhluk spesies macam ni.

Respekj tabik spring bila jumpa orang yang merendah diri, selebek pakai sliper jepun je tapi...terbuntang nak keluar biji mata bila nengok dia bawak Merz hitam kilat hu hu hu

Kontes Cerita Paling Lawak Sedunia

al-lavendari said...

kuat betul daya ingatan awak.

two years ago punya cerita pun boleh ingat dialognya. memang kelakar bila dia tu terkantoi !

Khairy said...

eh..kata speaking, nape cakap melayu lak...ish2 saya yang selalu cakap melayu pun tahu gak apa salah grammar sume...tu macam lagi teruk..hoho

DrSinga said...

ketam spesis apakah ini...??

.
.
lori tilam kat tempat kita pakai speaker
'nyilammm..nyilammm...'

kayteeze said...

Kat sini tak de pun lori tilam. Kalau ada nak juga beli tilam murah tu, senang nak guling-guling depan tv.

Kak tie pun pernah juga dengan species gitu.. terasalah jugak, terutama kak tie tak kerja. Cuma yang herannya bila pergi klinik mesti doktor tu tanya ngajar kat mana. Agaknya kak tie ni ada tokok jadi cikgu kot, hihihi..
.
.
er... macam tak relevan jer komen ni, ekk?

eelobor said...

hehehe, nak sambung gelak sket pasal citer tu boleh tak?

Sekadar Berkongsi

gadisBunga said...

kikiki..

agak2 kalau dia terbaca entri ni kompem dia teringat. hahaha!

esok terus tukar no plet!

rasanya org yg mcm ni sebenarnya terlalu banyak angan2 yg tak kesampaian, itu pasal jadi cenggitu.

kot. :D

somuffins said...

Azrina

Besday I two july, besday you three july, hahaha..

I suka layan orang cam tu.. takpe sekali sekala kita buat dia gumbira sket ;-)

afzan said...

dia tersasul gamaknya. positive thinking :P

cemomoi said...

heheee takpe la janji cakap omputih walopon omputih tak cakap cenggitu

nonie said...

ramai sgt org melayu yg bangga bila dpt ckp omputih, mcm la ckp melayu ni kolot & kekampungan sgt..penah jugak jumpa org camni...

akuanakpahang (AAP) said...

Kelakar citer awk tu.
** Tilam lame tukar baluu :)

kak long said...

pinnn..pinnn...tilammm..tilammm...
tilam lama tukat balu...!

hehehe
beli vono ker....'ai' pun dah lama tak tukar tilam, 'kos' yg lama tu ok lagi la..
nak tuka yg dah 'two' tak tau bila..
hehehe speaking sikit...!

tapi memang tak tau pun...!

Cik SHiNJU said...

Salam..

Hari ni four disember..ekek :P
Ade satu lg kisah,kat carrefore..
Anak2nye berlari2 n sentuh barang sane sini..mak dia jerit "along..adikk..don't touch..don't touch..come here! "

Pastu anak dia jawab " mama cakap ape ni? kat umah x cakap english pun! "

miahahaha... :D

azieazah said...

Hahahaha... tak kena gaya nak eksyen pun, kan?


*Psssttt.. RINA, nak tanya. Kenapa tulisan di komen-komen halus bebenor? Kak Azie rabun, baca tak berapa nak nampak...

zaradgreat said...

uish. orang cenggitu tuh yang tak berkenan tuh kak rina. kutuk2. berlagak lagak. aduhai. manusia manusia

Yunus Badawi said...

Spesis mcm ni pun ada kat BTP tu. Kalau nak belagak duduklah tempat elit. Baru kena buku dgn ruas.

Yunus Badawi said...

Kenapa Reen nak kena beli tilam dgn kadar segera?

Kalau tak nak cepat sykt saya pun ada jual tilam. Branded tapi jauh lebih murah dari di kedai dan bilik pameran kerana kami beli direct dari kilang. Kami beli dlm kuantiti yg banyak utk projek. Itu sebab dpt murah.

Yunus Badawi said...

Dia pakai kereta jenis apa ek?

kak wan said...

Ina..
Tu spesis yang rasa dia paling bagus.

aNiS tHe BumbleBee said...

koh3x! aku menyampah tul jumpa org camtu....rasa nk tuang dynamo je kasik dia minum.hhuhu!

kak Erna said...

reen..biasa la tu..memang ada yang macam tukan..
tak pe la reen..dia kata cerok pun..janji reen suka dan selesa..

zulkbo said...

salam...
orang kolunpo
cap london
la tu..la la la

ainnoraini said...

org mcm tu pun ade jugak ye...

itu namenye berlagak tak bertempat tak kene gayenye...ckp jer besar tapi hempeh...

*sebab pernah berjumpe dgn species mcm tu...sakit jer telinga ni bile dia bercerita ...

elly said...

Hehehehehe....balasan Allah tu kejap je untuk orang yang takbur...

Yan said...

hee..hee.

lagak tak kena tpt..

DrSinga said...

tumpang lalu...
YB pun pandai cakap 'ek' ??!!

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kasihredha ;

ingatan buat kita supaya jangan cakap besar...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Anyss;

dah nasib nak jumpa kannn..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

THJ @ al-lavendari;

kenapa ? tak percaya ke ?

heee..


memori waktu kecik pun saya ingat. Lebih2 lagi yg tak berapa 'bagus' untuk dikenang.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Khairy ;

Terima kasih singgah.

nak buat macam mana kann..
dengar ajelah..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

DrSinga ;

ketam Alaska agaknya..

hehehe..



nyilam ? pelat sungguh tu !

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Kak Tie;

Ya ke cikgu ? tak salah kan kak. Cikgu buat anak-anak walaupun bukan by profession.


relevan ke tak ..janji komen kak!
haha..


.
.
ular itu masih berkeliaran lagi tak ?

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

eelobor ;

sila-sila...

lagi-lagi...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

gadisBunga;


hehehe.. dia takkan perasan kReen rasanya sebab masa tu bwk keta abg!


bila teringat gayanya; tak macam yang dia kata pun tapi dengar ajelah..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Kak Somuffins ;

kan kak...

nanti kita leh celebrate same-same tau. Saya nak cuba-try-test akak punya kek lah... kekeke....

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

afzan ;

ok. +ve thinking... mungkin dia tersasul tapi

cakap besar yg tak tahan tu..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

cemomoi ;

betul aok cakap.

kita tak pandai cakap omputih terus.
..yes,no orait ok lah ...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

nonie ;

tulah...orang setaman kita kannn..


eh.. bila awak nak pindah Mindef? Sebelum pindah kita jumpa boleh ?

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

EnYassin :

owh, kelakar ke?..

pendapat masing-masing kann..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kak long ;

wa mau beli tilam...tilam lama sulah tala sepeling woo...



vono ka ? kasi lebih lentik; kalahkan ziana eh kak ? hahahaha..

kena oda kat YB nih !

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Waalaikumussalam Cik SHiNJU ;

kekeke...


sedass kena .

tu macam biasa kReen dengar kalau kat hypermarketlah.. hahaha..


tapi pernah dulu masa Along tadika. Dia pulak speaking london ngan kReen. Kita pulak yang segan; nanti dikata menunjuk2 pulak. Angguk2 geleng-geleng aje pastu pendek2 aje jawab. Tadikanya memang ada ajar macam mana cara bercakap suasana di pasar, kedai, dll.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Kak Azie;

yalah..bukan dapat apa pun..


font kecik ? saya tengok okey aje..
kat laptop abg pun ok jer..


nanti saya check html code dia.. cehh..macamlah pandai... haha..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

zaradgreat ;

namanya pun manusia kan..

nasib baik sekali tu jer berborak dengan dia.

Kat pasar malam pernah terserempak tapi dia tak perasan kot..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Yunus Badawi ;

betul tu.. jangan kata tempat elit, SJ ngan Putra Heights pun dia dah kata mahal.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Yunus Badawi lagi;

tilam untuk dua-dua budak tu..

Murah camne agaknya tu YB..hehe..

Nak jugak tukar tilam tuan rumah tu..dekat 8 tahun tak tukar. Sakit badan dibuatnya.. Spring tip-top ke ?

hahaha..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Yunus Badawi lagi dan lagi;


cha-ya-ta-ra-alif...

nak plet tak ? saya ingat ni..

WPJ4*47...hehehe...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

k wan ;


mintak2 kita tak macam tulah ..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

aNiS tHe BumbleBee ;


ko nak guna dynamo ek? aku rasa macam nak kasi dia klorin ..cuci bersih sampai kilat !


hahaha..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kak Erna ;

ya lah kak.

lagi pun keja saya & abg pun dekat2 area sini . tak payah susah-payah nak tempuh sesak..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Walaikumussalam BroZul;

tak pun selalu makan
Biskut London... tu yg nak speaking london je tu...


hehe...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

ainnoraini ;

tu lah kan..

telinga rasa dah panas tapi terpaksa tadahkan jugak..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

elly ;


biarkan siluncai terjun dengan labu-labunya...


ko okey ke hari ni ?

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Yan ;

hehe..

bagi dia peluang..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

DrSinga ;

hahaha..

yalah doc..


terikut-ikutlah tu..

Linky's Magical


ShoutMix chat widget