Memang tak menahan seksa seksi tengok peha ni.
Yang kononnya berdiet macam aku ni pun kalah..
Join makan sekali..
Cancel Diet !
Bogel aje peha kali ni
Dah terbiasa beli tanpa kulit, jadi seksi sikitlah peha kali ni..
Aku amik cara nak buat kek ni di Mesra.Net .
Telur 5 biji ,Gula 2 cawan , Tepung gandum 2 cawan , Air suam 2 cawan, Buttercup / Margerin 2 sudu, Soda Bikarbonat 2 sudu, Susu Pekat 1 tin (aku kurangkan sikit), Esen Vanilla setitik-dua (xde stok jadi aku guna esen pandan)
Hanguskan gula hingga kekuningan. Matikan api . Tuangkan air dan masukkan butter. (Jauhkan tangan sebab air gula akan meletup/merecik). Kacau. Biar seketika.
Pecahkan telur satu persatu. Kacau. Masukkan susu , esen, tepung, soda bikarbonat. Kacau lagi dan tuangkan air gula hangus tadi. Tapis ke dalam acuan. Jangan lupa letakkan marjerin di sekeliling acuan.
Bakar 40 minit . Ikut kesesuaian temperature oven masing-masing.
Kalau nak kukus pun boleh. Guna cara yang sama. Tapi kena coverkan kek tu dengan aluminium foil dan kukus selama 1 jam. Gerenti jadi !
Spaghetti Sambalnese. Cara yang sama seperti bolognese tapi aku tambahkan cili kering kisar bagi sesuaikan dengan tekak melayu aku ni ler... tihihi... |
..Bekfes hari Ahad .. |
Note : bila anak dah depan PC, banyaklah masa aku di dapur.....
Till Now.
37 comments:
ini sudah mengancam selera saya ni kak uhuh
Bagi betis nak peha hehehe
Mimi,
mari kita menambahkan saiz kita..
hehehe..
uit; lambat tido ?
kalau dapat bonus bolehlah minta Abi belikan komputer satu lagi. Kalau tak, berebutlah dgn anak2. Takkan asyik nak masak aje hahaha
YB,
Bagi peha nak semua eh ?
kekeke...
Yunus Badawi;
Dah beli 2 bulan lepas tapi dah jual pulak. Tak mantap kata dia...huhu....
Untuk cuti sekolah ni jer YB. Lepas ni memang tak boleh..
salam..
memang tergugat iman
main peha gebu sebegitu..
alahai saya alergy la pulak
makan ayam 2-3 minggu nih..
wah3~ terliur keen dibuatnya.. akak.. pos la seekor kt keen.. tehehehehe~ ^_^
k.reen..
sggh seksi lor..
haih.... bila la blh terjah BTP ni..
mimi, yuk.. kita terjah sesama.. :P
amboi peha bogel kulit, tu akak suka. resepi percik ko cam sama ngan akak, tu yang akak suka tu.
Rajinnya Reen...
mintak sikit (malaslah nak masak!) :)
ayam percik tu sungguh mgoda sekali..begitu juga spagetty itu...
bukan bogel je, merah meghelik... maunya tak tergoda
reen,
kaklong & kakak suka spaghetti...yang lain tak suka....sbb tu malas nak buat....rasa nak makan,suh kakngah jer buat...hehehe!
sy tak mampu menahan godaan ini
hehehe, memang seksa melihatnya
salam..reen rajin bebenornya masak..tapi ayam tu menyelerakanlah..buat lapar walaupun dah pekena nasi lemak tadi
sedapnye..bolehlah cuba nanti
kita ..bila anak dpn tv..muminya tenang skit..hehe
yg susah waktu nak buat kek gula hangus tuh.. waktu nak cairkan gula kan.. takut terhangus pulak gula nnt jadi pahit..
apa sebab eh sarang semut tak menjadi sgt? sampai skang tak tau napa .. rasenye resepi dah ikut betul betul dah
W'salam BroZul;
allergi ?
ruginya !
NuSaNa NoSa 91 ;
uiittt...
kReen buat sebelah jer tapi NusaNa nak sekor ?.. huhu..
kakngah ;
seksi giler eh ?
sila terjah ..kita boleh makan sampai kembang !
hehe..
Cik Ina minat Do do Cheng;
kita geng kak ...
masak itu best kan ?
kakcik ;
takdelah rajin mana pun kak..
anak2 asyik lapar jer. Sementara dorang kecik lagi ni.
Bila dah besar, entah2 nak makan luar aje dorang nanti...
kaco nafsu kalau nengok peha gitu hehehe :)
salam reen..macam macam ada..sedap2 pulak tu..
huwaaaaaaa...
sedapnye ayam tuh...
meleleh tengok nih...
adooii...
bole sy jadi anak akak?
nak makan sedap2 je...
seksa mata saya menengok ni kak reen oiii....!
banyaknya masak kak rin....bak sini sikit....terliur lah...:)
bestnye akak..yummy..:)
wh..yummy, camna nak diet kalau camni punya mengoda
wow...bestnyer menu.
wow...bestnyer menu.
Amboi! Ayam panggang tu memang boleh buat air liur saya meleleh...hehe
Kak Reen - nak try la buat kek sarang semut tu..tapi nak kukus..tengs share resepi yer... :)
nak buat kek sarang semut tulah.. tergoda pulak.
Love the drumstick.. tetambah yang gebu bersalut macam tu..
perkh.. banjir mulut..
Post a Comment