Tuesday, January 11, 2011

Angah Hilang !...Alhamdulillah Jumpa Akhirnya....

* Mulanya  tak nak buat entri ni tapi buat jugak untuk dikongsi dengan kengkawan



Semua pun tahu yang minggu ni, hanyalah minggu kedua persekolahan.
Budak tahun satu macam Angah belum biasa dengan suasana baru
Jam 2.15 petang tadi aku dapat panggilan telefon dari nursery.
Tengok nama di handphone dah buatkan hati aku dup-dap-dup-dap.


Penolong nursery kata  Angah tak sampai lagi .
Zupppppp...darah terus takde di muka !
Biasanya jam 1 petang Angah dah sampai.


Apa dorang buat sampai satu jam lebih baru bagi tau aku ?
Dia kata dia pun dah cari tapi tak jumpa..
Aku terus kalut... dah tak tau nak buat apa...
cool down sekejap.....


Terus telefon kakak van sekolah.
Kakak  tu kata yang dia dah pusing dua kali di luar sekolah.
Ni lagi sorang. Tak jumpa Angah  tak pulak dia telefon aku.
Dia boleh  kata dia sangka Angah ikut orang lain..
Apa kes ni ? Ingatkan anak aku tu anak ayam ke apa ...
Memang aku hangin betul tadi .. Kalaulah jadi pada anak dia , macam mana ?
Dia kata lagi yang dia nampak  sorang budak dekat guard house tapi bukan Angah.
Letak telefon lagi.


Telefon abi.
Tak tentu arah aku cerita..
...abi macam biasa.... ah..haa..ooh.. hmm.. cool aje..
Dia suruh aku cari dulu di sekolah.



Telefon sekolah.
Tak ada jawapan langsung !
Aku harapkan kalau adalah jawapan, nak minta tolong pak-guard tengok samaada Angah ada  di depan sekolah ke tak..


Minta colleague bagitau bozz sebelum aku keluar.
Dalam perjalanan, telefon sekolah lagi. Masih tak ada jawapan..
Ya Allah... tak tau aku nak buat apa sampai  aku menangis tadi ..
Kalaulah..... mintak-mintak dijauhkan..
Bawak keta pun kelam-kabut, nyaris-nyaris terlanggar bontot lori masa redial nombor sekolah.


Dalam setengah jam aku sampai  depan sekolah .
Tengok Angah tercongok kat situ.
Kesiannya Angah; dekat 3 jam duduk situ dengan tak makan tengahari .


Yang aku pelik tu betul ke kakak van sekolah tu pusing sampai 2 kali ?
Betul ke kakak di nursery tu cari  ?
Cari yang macam mana ?
Mungkin dorang fikir trip/route dorang lebih penting dari student-student yang dorang amik tu..


Selalunya Angah orang pertama sampai nursery.
Hari ni dah nak jadi agaknya ,sorang pun tak perasan dia tak ada.
Terpaksa ponteng sekolah agama hari ni.


Bila aku tanya mana dia pergi ..Angah kata dia ke kantin beli air lepas tunggu van lama tak sampai. Aku kata lagi kenapa tak beli air di luar aje.. Terus dia kata.."kan ibu kata jangan minum air gas, kat luar tu jual air gas je..." alahai anak. Mungkin masa dia ke kantin tu van sekolah tu terlepas. Berapa lamalah sangat beli air kan ?  Takkanlah tak boleh tunggu.


Yang lagi geramnya budak  dekat guard house yang kakak van tu kata  tu memang Angah  !
Angah kata pak-guard mintak no telefon abi.
Angah terlupa yang nombor tu ada di beg sekolah/pencil case dia.
Konfem kakak-kakak  tu mesti tak turun dari van/keta dorang. Dorang  tengok dari jauh  aje agaknya.


Alhamdulillah...siapalah yang tak sayang anak kan ?



Note : macam-macam pesanan pada Angah tadi... "tau-tau" kata dia.


Till Now.

58 comments:

Sue said...

salam..anak ni mmg harta yang tak ternilai..minta dijauhkan dari kes-kes yg tak diingini..

cik emymilia said...

minta dijaukan la segala yang tak diingini....semoga keluarga kak reen dilindungi sentiasa...amin

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Bak kata anak akak Firdaus, dia cari ngan lutut. tak tahulah bab anak, rasanya mahu nak menyepak orang. biar hilang duit atau harta setimbun, tapi tidak pada anak.

alhamdulillah , semua dah selesai ngan baik.

kakcik said...

kakcik pun ada pengalaman 'anak hilang' waktu balik dari sekolah. Si Alonglah... masa tu masih tadika. Memang kering darah dibuatnya. Rupa2nya dia tertidur dalam bas sekolah. Sudahnya driver bas tu bawa balik dan bagi makan dulu sebelum dihantar semula ke rumah pengasuh. Aduhai...

Yunus Badawi said...

Mestilah panik anak 'hilang'. Alhamdulillah jumpa balik.

Pemandu bas atau van sekolah ni memang tak tunggu lebih2 lagi jika dia tak pasti anak2 kita dah naik ke belum. Budak tahun 1 lagilah dia belum cam sangat.

Anak saya yg dah tingkatan 3 pun balik jalan kaki kerana bas sekolah dia entah kemana. Jauh jugak tu tapi nasib dia dah besar.

No tepon emak bapa elok tulis di belakang tanda nama Angah. Senang kalau dia nak cari.

Yunus Badawi said...

Steady Abi. Cool. ngeeee

Cikmin said...

berderau dada baca post ni...alhamdulillah..takde perkara buruk jadi pada angah..

kakngah said...

aduh k.reen.. cuakkan.. blh kering darah jdnya. kita ni.. mudah fikir yg buruk2 dulu sblm yg baik.
sian angah.
lg 1, akk van tu sepatutnya make sure penumpang dia cukup korum sblm gerak. ambil jln mudah je.
syukur angah tak apa2.

fikaryna said...

syukurlah..berdebar baca..

Ati Masrif said...

alhamdulillah angah tak apa2

bab2 anak ni mmg boleh buat kita
jadi sakit jantung

kakak van tu tak bertanggung jawabkan..setakat van je..bukan bas
takkan tak leh chk

eelobor said...

alamak, tak boleh nak bayangnya perasaan azrina masa tuh. betul, sape tak sayang anak kan?

apapun ada pengajaran di sebalik yang berlaku itu. belajar dari pengalaman

ainnoraini said...

saye pun pernah terkena mcm tu...yg kecik tu tahun lepas...pantang nengok taman permainan sibuk nak gi main jer..pas tu kene tinggal...

saye pun same mcm mane reen rasekan tu..perasaan ibukan ...hubby cool jer...

Yong Kamariah said...

ayooo anak hilang mmg rasa nak gugur jantung...aku dulu Ammar 1st day kt sekolah agama pun hilang... menyaso carik merata ngan ustazah...rerupanya dah keluo pago sekolah carik kitaorang...

Zaitun said...

Alhamdulillah tak terjadi apa2,mana ibu tak kelam kabut kalau anak dikatakan hilang boleh terjun dari bangunan dibuatnya.

Yan said...

Rasa nyawa pun melayang kan... Akak penah ilang yg first tu kat KLIA> bayang kann.. after 30 minutes br jumpa. dia tgk tv..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Wasalam Sue;


insyaAllah.
terima kasih yea..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

cik emymilia ;


terima kasih yang..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Cik Ina minat Do do Cheng ;

setuju tu kak..

alhamdulillah dan lega sungguh saya.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kakcik ;

pengalaman mengajar kita agar lebih berhati-hati.


bagus betul driver tu kak..

en_me said...

siapalah yang tak sayang anak ..

tp ader kan.. kanns ;-)

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Yunus Badawi;

budak2 sekarang dah takde tag nama YB. terus jahit di baju.


InsyaAllah lebih berhati-hati lepas ni.

::..Dia daYa..:: said...

salam
fuhhh mendebarkan kalau jadi macam tu
sepupu Daya pun pernah 'Hilang' masa pi raya rumah orang tahun lepas
abang dia kata adik dia turun kat stesen minyak, mak dia dah kalut dah
sekali cari rupanya dia tido dalam kereta
syukur laa
kejadian tu berlaku di senja

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Yunus Badawi lagi;

mesti dia tersengeh kalau baca ni tau ...


huhu...dia memang selalu macam tu..
saya aje yang kelam-kabut..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Cikmin ;

ibu manalah tak risau..


terima kasih yea.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kakngah ;

tulah tu..

hari ni baru nak tefon dorang dan cakap pasal ni.


semalam tengah kalut takut jadi gaduh pulak..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

fikaryna ;



(^_*) terima kasih Yang..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Ati Masrif ;


itulah kan..
dia sibuk mengejar route bas dia aje..

kalau tak; tak jadi macam tu.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

eelobor ;

betul tu.

pengajaran pada saya dan suami. kena kerap ingatkan anak-anak lepas ni.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

ainnoraini ;

perasaan tu hanya bagi mereka yang pernah kena aje tahu kan?..



suami masing-masing cool macam takde apa-apa... huhuhu...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Yong Kamariah ;


yelah..kadawaleeee semua pun keluar tau !



Amar hebat ! berani..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Kak Zaitun ;


betul kak..

naik buntu otak saya semalam.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Yan ;

Yelah Kak Yan..

kita sama-sama dah merasa perasaan tu..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

en_me ;


yelah en_me.. (^_^)
pengajaran buat saya dan suami.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

::..Dia daYa..::

Wassalam.

Alhamdulillah takde apa-apa.


wahhh.. suspen kes sepupu Daya tu.
lega kan ?

Wanita Mutalib said...

nasib baik tak jadi pape kan kak..
aduyai..

cikceriacorner said...

anak adalah harta yg sgt2 bernilai..:)

Ms.Lilies said...

alahai kak reen..
saya yg anak kuar gate sekolah lambat pun bleh panik inikan pulak akak....harusla lagik panik...sib baik angah tak ke mana2...

suri solehah said...

salam reen..alhamdullilah..tak ada ape..tapi kesian ngan angah..kadang2 kena cakap bagi beradab skit ngan orang van ke nursery ke..bukan kita tak bayar dia..patutnya lebih bertanggungjawablah..

tasekM said...

kakak van tu pun. pergi la sekali lagi ke sekolah. kalau yu bulih jumpa angah kat guard house tu tak kan dia tak bulih jumpa pulak, kan...?

aku plak yg hangen ni reen...




.

DrSinga said...

mangkok betul lah kakak van tu!!!!!
aku pun hangin gak ni!!

ana said...

laaa...nape la akak van tu tak turun cari

Queen said...

yg pack guard tu..takde inisiatif ke naktanya?...haih

zulkbo said...

salam Reen..
ginilah hidup di bandar..
kesian kan anak2..boleh saya
bayangkan..sebab saya pun
mengalami masaalah yang
sama..

Cik Pah said...

uis..berderau darah biler baca.. nasib baik dia tak gi mana mana yer

~ yus ~ said...

alahai. kalau saya pun cuak tu.

akak pemandu van tu pun satu...eii, saya baca pun dah geram, lagilah azrina yang dengar kan.

Sebab ni juga saya kembali ambil anak dari sekolah lepas habis pantang. Masa pantang hari tu, anak naik van sekolah sekejap, tapi hati asyik risau je bila dia sampai lambat di rumah. Walaupun husband kata, biar dia naik van sekolah saja, senang, saya sanggup nak ambil juga..risau sangat. Dah saya pun tak kerja kan...kalau kerja tak boleh juga.

Cik SHiNJU said...

Kak Reen...kalau gitulah cara kakak van tu jaga anak orang...duiii..
X prihatin langsung..Alhamdulillah angah selamat yer...Harap2 x berlaku dah pasni..Skrg ni mcm2 kes ada..

aNiS tHe BumbleBee said...

fuh!!aku pun pucat dgr.risau weh anak hilang2 ni.Si uyin tu,kt soping complex suka main sembunyi2 cecelah baju.aku mmg cuak abis laa..bila dah jumpa,mmg kena piat habis2an.grr...janganlaa benda2 ni terjadi Ya Allah..takut aku.

Daddy Ziyyad said...

Alhamdullillah..selamat.

Dalam kes byk kanak2 hilang ni, kalau saya pun akan panik.

mungkin perlu dibekalkan handphone, in case dlm emergency.

kasihredha said...

suspennya baca n3 kali ni...
zaman sekarang byk benda yg boleh berlaku, minta Allah jauhkan..
Nasib baik angah tak de apa2..syukur Alhamdulillah . Take care .

My Life My World said...

Aduhai Reen ... akak dapat rasakan kegelisahan dan ketakutan tu. Syukur Angah tak apa-apa dan mendengar kata. Di buatnyer dia merayau balik sendiri macam mana.

Akak penah kutip satu budak darjah 1 SK BRP, dia boleh jalan kaki nak ke Nurserinye kat rumah area the Store sorang-sorang. Masa akak jumpa tu dia dah sampai kat area McD/Petronas BRP. Jauh dah dia jalan. Nasib kalau akak jumpa, kalau orang jahat jumpa macam mana... takutnyer akak kenangkan.

She is f.A.z.A said...

sama ngan anak buah faza kak...

rupe-rupenyer jupe kat podok guard.. abes my siis tawaf skolah cari dia.. bleh plak dia duk borak2nagn pakcik guard ..

p.s: nasib baik juper angah kan.. haih budak2 mcm2

azieazah said...

Harap tidak berulang perkara sebegini. Leh kering darah dibuatnya...!

makdara TERdiva said...

kalau saya pun dah separuh pitam memikirkan anak..ish ish..dorang ni memang careless

yuzie said...

berderau baca tajuk entry akak!! alhamdulillah xde pape berlaku!

julietchun said...

org van ingat nak cepat je sebab dorang kan kena hantar/ambik byk trip. jgn harap dorang nak tunggu walaupun seminit.

kak Erna said...

alhamdulillah reen..
baca tajuk terkejut jugak akak..
dah la petang baru dapat buka blog..
sian akak..lapar dia..nasib dai pandai..tak nangis..
akak dulu masa anak2 mula sekolah..di luar beg tu..letak nama,alamat rumah dan no.talipon..untuk senang orang nak tolong dia..

ibuintan said...

syukur reen...terkejut akak baca, ingat yang bukan2 je tadi

baru seminggu kakak van tu mesti tak cam dia, tapi sepatutnya dia mesti turun dan cari sampai dapat, mana boleh ditinggalkan macam tu saja..

gadisBunga said...

nasib baik tak jadi apa2. bikin saspen la angah....!

Linky's Magical


ShoutMix chat widget