Wednesday, January 12, 2011

Bila Asyik Bertanya, Tunjukkan Aje.. Untung-Untung Menjadi..

Dua tahun lepas
Setiap kali ke dapur
Along mesti tanya nak masak apa
Pastu mesti nak tolong
Bila tak bagi
Muncung panjang sedepa


Sekarang
Pun sama tapi lagi kerap menanya
Mulanya tanya macam mana nak masak itulah, inilah..


Festaim cuba
Aku tunjuk cara.
Kali kedua dan ketiga
Along dah tahu nak masukkan apa dan apa


Kelmarin
Along tanya macam mana nak buat kuah kurma
Yang ni belum ajar lagi
Sebab masa aku masak kuah tu Ahad lepas
Dia belum bangun lagi



Masa makan tengahari
Dia bising sebab tak nak ajar dia..
..hahahaha..
tak baik betul aku !.



Bila  berborak-borak dengan dia pasal masak-memasak ni
Dia kata.. "senang nanti kalau ibu demam, Along boleh masakkan"

Alahai anak..






tahun 2009
..setiap minggu wajib ada makan petang..

sekarang
..kengkadang aje buat tapi yang selalunya beli.. hehe..
Ada tugas lain menanti.... kan kawan-kawan ?

Along menggelek tepung untuk buat karipap
..guna acuan aje..
..dapatlah Along buat lima enam biji ..



tahun 2010 - rumah emak
setiap kali pergi mesti  nak pilih beras


*tengok gambar ni baru aku teringat yang aku nak kecek batu giling tu lah..





Minggu lepas

Masa menumis bawang untuk masak nasi goreng
Dia kidal macam aku
Terpusing-pusing badan dia kat atas bangku kecik tu

Dah lenguh.. tukar tangan kanan pulak..




Note : kalau betul dia minat memasak, untunglah aku !


Till Now.



43 comments:

MasZuber said...

hmm rajinnye along tolong mamanya..

bertuah badan kak..

eelobor said...

wah...bagusnya along. nanti senang la mama dia goyang kaki jer. main pesan jer malam nie nak makan ape. semua along boleh masak

ibuintan said...

bagus Along,

teruskan usaha, nanti Reen order saja

n.hasleena said...

wah untungnya....kecik2 dah tunjuk minat :)

white rose said...

waaaaahhh...bertuah akak...
minat betul dia ye dgn masak memasak nih...

nti bole jadi CHEFF...

gadisBunga said...

cop! nak buat menantu. ngeee....~

ashie023 said...

wow along pebeles lah..ahaha...

zulkbo said...

salam..
rajin masak anak
bujang anda ye..?
ermm harap sampai ke
besar lah ye..?senang
sikit Mak nya nanti

kakngah said...

dh blh harap.. ringan sikit rasanya..

Yan said...

Sure besar nanti nak jd chef.. sama cam anak akak yg first tu...

kasihredha said...

anak akak yg sulung pun macam along tu, suka menolong.
Bagus tu, nanti kalau belajar kat oversea dah x susah dah.

cemomoi said...

la chef one lum pencen, dah ada gantiiii

ainnoraini said...

senang ler mak nye mcm ni...dah ade anak bujang pandai masak...

boleh buat calon menantu cam ni...

secangkir madu merah said...

alhamdulillah...rajin along...

Zaitun said...

Bertuahnya Reen dapat anak macam along,kerja memasak tak payah suruh.Pasti besar nanti jadi kesayangan mak mertua hehehe.....

Atsuko Ichirou said...

mama...
ajar kite masak pulak...
hehee

cik emymilia said...

ahakzz...besar nanti sure along nak jadi chef...

kecik-kecik dah pandai berdikari..bagus la macam tu kak reen..he he

::..Dia daYa..:: said...

salam
memang bertuah kalau along minat masak

rajin along :)

Ati Masrif said...

ewah..anak jantan yg rajin
ke dapur menolong mama

cop..cop..nak buat menantu ^_^

kak long said...

alahaii...!
bagus along ni...tak per long,jadi chef pun gaji boleh tahan gak...!
ramai lagi chef lelaki dari pompuan..!

Queen said...

wow..bertuah akak dapat anak rajin macam tu..siap merajuk2 kalau tak ajar...

ahaha..teringat dulu sampai nangis2 kene paksa tolong duk dapur..tapi hasilnya?..sekarang saya dah pandai masak...kalau nak compare ada org tak tau memasak kan..

ada hikmah tu..harap2 besar nanti along jadi anak yang soleh la kan.. =)

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

wah beruntung....nanti besar mana taw ada rezeki leh jadi chef...terror cam chef wan tue lagi bagus...guddddddddddddd along

My Life My World said...

Best nyer kalau ada anak macam Along. Anak pompuan akak pun tak hengin nak bertanya dan nengok akak masak apa Reen. Beruntung awak.

P/S : Along tambah hensem tahun demi tahun ;D

She is f.A.z.A said...

along nih ader talent jadi chef :)

Wanita Mutalib said...

rajin nya dia :)

Ku Tak Sempurna said...

eh eh eh... kita serupa dgn along la.


.
.

sama2 suka dan rajin memasak


.
.

uhuksss.. tersedak plak

hihihihihi

sahromnasrudin said...

bagus..rajin dia menolong

Kunang-Kunang said...

Salam,

Alhamdulillah along rajin menolong.

Semoga rajin dah minatnya berkekalan hingga dia besar.

- GC - said...

wahh..rajinnya along..comel je tgn kidal pegang senduk.hehe

Daddy Ziyyad said...

kalau dia ada minat dan bakat, hantar dia ke kolej professional memasak di France atau Swiss.

Lumayan jadik pro chef kat hotel.
Silap2 kalah Jamie Oliver & Chef Wan :)

Cik Pah said...

kebanyakan chef kat dunia nih suma lelaki.. pompuan mmg kurang..

so boleh latih dia dari skang

Cik SHiNJU said...

Bagusnya Along...
Niat belajar masak pun bagus,nak tlg masak kalau ibu demam :)

Anak buah saya sorg suka masak wlupun lelaki..huhuh...boleh diharap kat dapo..

julietchun said...

pelapis chef Wan kah? :D

DrSinga said...

alaaa...
GB dah chop!!!!
.
.

kak Erna said...

salam reen..untung anak bujang rajin masak..
bagus reen nak ajar dia..akak dulu masa masing2 kecik macam tu..tak bagi dekat lansung..
basuh pinggan ..lipat kain boleh..dapur jangan main..hehe..

tasekM said...

perghhh... senang la hidup ko reen... he he.



.

Tie said...

Haha.... bertuahnya anak!
Kak tie suka tengok anak-anak yang rajin ke dapur ni. Tak kiralah lelaki atau perempuan. Kekadang time emergency boleh gak tolong tanak nasi, kan..

suri solehah said...

salam
rajinnya anak bujang..boleh buat menantu ni..mesti maknya rajin masak masa pregy ni

cikceriacorner said...

akak..rajinnye bdk2 tu..:)

SBC Admin said...

Salam kenal.
Semangat nak tolong tu, tangan lenguh pun takpa. Takpe dik.., dah besar karang nanti dalam hati ucap terima kasih kepada emak sebab ajar ini semua.

en_me said...

untung bini along nantikk.. ihiks

azieazah said...

Beruntung RINA. Kalupun dia tak cukup sempurna utk masak utk orang lain, tapi setidak-tidak utk diri sendiri, dah lepas tu.

Bagus. Latih dan awasi.

aNiS tHe BumbleBee said...

isk..dan dan aku berkenan nak ambik jadi menantu.miahahaha!!

Linky's Magical


ShoutMix chat widget