Thursday, February 17, 2011

Aok Pandei Cakak Sini ? Kaeh Tok Pandei.... Ntah bilalah Nak Pandeinya...

Kalau dulu sebelum anak bersekolah selalulah  balik ke kampong abi di Tanjung Besar, Kuala Lipis. Sekarang 2 bulan belum tentu  sekali. Lebih-lebih lagi sejak aku dah tukar tempat kerja 4 tahun lepas , kenalah rancang hari Sabtu alternate off day aku untuk balik ke kampung.



Biasalah kan bila nak balik, kenalah pastikan kerja-kerja “pemberusan“ dan “penyentalan“ setel. Tahun ni Along  dah mula basuh kasut sendiri. Aku rasa pun dah lambat suruh dia buat . Mana taknya.. dah Tahun 4! Menunggu siap rasanya macam kita pulak nak buatkan. Sampai Lencun Along main air basuh kasut!



Tahun-tahun sebelum ni abi yang bereskan.  Duty yang abi ambil tahun lepas ~ sental baju sekolah sebelum masuk ke mesin basuh masih dalam kontrak.hehe.. Berbaloi-baloi sebab memang bersihlah sangat baju-baju Along & Angah yang  kotor-bolo tu ! Aku memang surrender.. Tengah fikir  untuk bodek mintak tolong benda lain nih... 



Adeh...ke laut mana dah aku ni .... lama tak buat entri panjang lebar camni..


Sebelum bertolak Sabtu lepas singgah di tempat servis kereta dulu untuk servis rutin. Singgah lagi di Mydin Rawang sebab nak beli bahan-bahan untuk Along buat  projek Sains di Kampung. Kali ni lalu Batang Kali terus keluar di Genting Sempah. Singgah lagi untuk makan petang di Raub.


Persinggahan terakhir sebelum sampai. Ada Pekan Sehari di Pekan Benta. Jumpa Abah & Emak Abi di sana . Anak-anak aku apa lagi...bising sebab banyak sangat tempat persinggahan . Terus nak ikut aki diorang.  Jadi berdua-duaan ajelah kami... Ada benda yang nak sangat aku cari. Yang dulu ntah hilang ke mana. Aku tau gerenti ada. Si Parang Kontot tu senang untuk tebang potong pelepah pokok depan rumah. Asyik melambai-lambai mintak dipotong !




Mesti beli BAHULU kat Kg Gali Di Raub

Harga : RM12.50
Aku : Biasa RM10 kak..
Mak Long : Barang semua dah naik..
Aku : ...oooo .. (naik macam harga sebungkus gula pasir tu)


Ke sini saja dorang main
Adik kelek aje bantal tu takut tertinggal lagi



Tau apa yang diorang tengok tu ?
Along suruh Angah cari kain merah
berlari si Angah cari
Tapi Angah bawak kain biru

Mana boleh! kata Along

Macam tulah bila jarang dapt tengok kerbau depan mata

"Kalau lembu bolehlah guna kain merah tu Long, kata aku
"Tapi jangan buat macam tu..kena kejar nanti"


Adik-beradik abi

MIL aku tu baru 54 tahun tapi rambutnya dah putih.
Abi ikut genetik emak dialah kot. Tapi dia sejemput aje kat jambul.. hehe.

Tak sampai 1/2 jam bertolak dah ZZZZZZ....
Selamat sampai di rumah jam 9 malam esoknya.

Note : Dah 10 tahun kahwin, aku tak berapa nak paham lagi dialek sana. Selalu  kena gelak bila mak & adik-beradik abi berborak.



Emoticon Multi-styled Text Generator at TextSpace.net

25 comments:

kak long said...

koi pandie gok sikek-sikek...

oak tee...rerajin le balik benta nyer...
hikhikhik..!

wah along...dia lentok sensorang kat belakang tu dgn adiq nya bantal...pink semua gitu....

akuanakpahang said...

Salam, Moh lah kash ajor aok cakap org sane.. kash puh lama juge dah tak baliknya.. kampung ku dalam kenangan juga :(

tasekM said...

ko tunjuk ponggong ke aku reen..?

:p


.

kayteeze said...

Kak tie pun sama la Reen... dah nak masuk 18 tahun jadi menantu, tapi kalau mentua cakap dalam talipon, payah benor nak faham. Kena cakap live baru faham, haha...

Queen said...

kalau balik kampung yabang kat tampin..melongo ajela...tak paham...

kalau ckp biasa2 bandar2 paham lagik..kalau dah cakap tu pekat pure punye..mek surrender...

mesti kene kerah otak dan tinge 100% utk pahamkan..hahahaha

Yong Kamariah said...

syoknya balik kampung wehhh...kata org, dialek org Pahang ni makin meleweh ikut aliran sungai...org Lepeh (Lipis) ckp kaeh, org Pekan koi...cenggitulah...tp aku org Kuantan dah jadik Pahang derhaka sbb ckp Teganu teheee...

ainnoraini said...

seronok anak2 ye balik kampung..boleh nengok kerbau...lembukan...boleh berlari2 sesuka hati...

kalau saye balik kg suami kat semanggol perak...balakang rumahnye ade bendang padi...anak2 mmg suke

- GC - said...

haha. mujur la sy kawin dgn org perak je kak, lebih kurang jgk. tp sy selesa cakap kedah lg. keh2x

kasihredha said...

hubby org kuala lipis ye..
sekampung dgn ct norhaliza ye

makdara TERdiva said...

kita yg duduk raub 12 thn pun tak paham2 lg loghat org sana..pastu pindah lak perak..pun sama gak..fail!
sob..sob..

Daddy Ziyyad said...

Makcik jual bahulu kat Kg Gali tu masam semacam aja muka...

-patut luahkan aja kat dia "makcik buat bahulu ni sepeket guna sekampit gula ke"? :P

secangkir madu merah said...

ada kampung anak2 yg seronok ya reen. akak takde kampung, keluarga sendiri & keluarga mertua ada di PJ juga. Anak2 suruh akak & hubby duduk kampung so nanti bila diowrang dah kawin2 dan dah ada anak bolehlah balik kampung, suka hati je... kalau nak ada kampung cari bini yg ada kampung kataku...hehehhehe

afzan said...

amboih. mek beli sikit ngat bahulu tu. boleh berbulu anak-anak kat belakang tu berkelahi tak cukup

gadisBunga said...

bergelimpangan!

hahahaha!!!!

baulu kg gali tu sedap ke kak? banyak naiknye tu. abis2 pun naik jadi rm11 je dah la kan? huhuhu~

suri solehah said...

salam reen..anak2 orang yg paling seronok dapat balik kg kan..reen dulu sy sek kat benta tu..

Ku Tak Sempurna said...

kena duk kat sana 10 tahun baru reti cakap sana kot


;D

Ms.Lilies said...

budak2 balik kg mmg syok habis...
:)

julietchun said...

jauhnya beli parang :D

relevan said...

Seronok deme' balik kampung yerk ..

white rose said...

hahahah...
sy lagi laa tak paham kak...


kawan2 sy dapat berkumpul, habis semua...

white rose said...

hahahah...
sy lagi laa tak paham kak...


kawan2 sy dapat berkumpul, habis semua...

Cik SHiNJU said...

Kak Reen...

byk gak naiknye harga bahulu tu..

Usahkan Kak Reen,saya yg asal pahang ni pun x bape paham loghat sesetengah daerah..nak2 kalau ckp ngn org tua2..loghat pekan pun ade yg saya x paham..huhuh

kak Erna said...

reen..kena faham tu lin..
masa akak baru2 kahwin melopong cik abe nya..tak faham..sekarang ni..dia pulak bercakap negori dah..he he..

Ati Masrif said...

kita pong dok fhm lagi juga

balik kampung pun 2kali setahun je..huhu

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

eida ada gak member orang pahang...orang temerloh...memang terbaik la klu dengar dia cakap..hahaha xpaham...

Linky's Magical


ShoutMix chat widget