Saturday, February 19, 2011

Musuh Ketat

Dulu.
Memang teramat banyak
Macam bela lah pulak.
Lebih-lebih lagi waktu malam.
Memang geram.


Ikut cara mak.. yang cakap dengan pokok
Jadi aku bagi amaran pada mendealah ni..  hehe .. pelik ?
Mungkin dulu tingkap di dapur jenis nako.
Senanglah mendealah ni  masuk.

Dah tukar jenis lain pun... sama jugak
Tak tahu dari mana


Kalau sikit takpe
Memang banyak betul hasil peninggalan  yang ditinggalkan di hujung atau kaki dinding
Rumah aku ni kan dekat dengan ladang kelapa sawit...
Mungkin sebab tu ke ?


Adalah satu hari tu aku ke Cosway untuk cuci mata poket.
Bila ke sana biasanya untuk beli pencuci lantai khas untuk elakkan serangga.
Memang aku syorkan !
Kalau lepas mop.
Dalam minggu tu mesti akan jumpa si lipas terbongkang di dalam bilik mandi .
Kalau nampak depan mata pulak... si lipas tu merangkak tinggi tak seperti biasa.
Nak gelak pun ada bila tengok gaya lipas tu merangkak.


Tengah membelek-belek katalog, ternampaklah perangkap mendealah ni.
Suka betul aku.
Satu kotak dalam RM6.90. Ada 5 keping di dalam.

Sejak aku pakai dua bulan ni.
Musuh ketat aku berjaya dikalahkan.
Buat masa ni sudah 10 ekor berjaya diperangkap.

Kalaulah boleh dijual macam Tokek..
Mau  jadi tokey cicak aku lepas ni.. huahuahua...









Note : risau tentang koloni anai-anai  pulak. tempoh waranti baru je lepas.





Emoticon Multi-styled Text Generator at TextSpace.net

34 comments:

kayteeze said...

Kak tie pun ada problem dengan serangga ni. Lipas, semut seolah-olah kebal. Biasa guna spray lipas tu, tapi tak suka kerana baunya... dan tak baik untuk kesihatan.

kasihredha said...

perangkap tu brand apa ni reen
kat rumah akak memang byk cicak!
gelliiii

kak Erna said...

reen..baca tajuk..gempak sungguh..he he..
akak pun sama..suka pi cosway..cari segala macam tu..
dari sabun basuh kain..basuh pinggan..lantai..semua nya cosway..

Cik Ina minat Do do Cheng said...

akak suka beli pembunuh lipas jenama cosway. bagus sangat.yang perangkap tu jenama apa pulak reen.

maiyah said...

assalam.. tringt ituhr nmpk lipas dtg dekat kaki, nk tepis tp xleh gerak.. nasib tgn bleh pakai lg :D

Zie said...

haahaahaaa...

nak beli jgk la perangkap cicak ni..biar mati sume..tak suka cicak!!geliiiii

kakngah said...

musuh ketat kite kt rmh ni.. sang semut. mcm2 spesis & saiz ada...
makanan mmg xblh tggl ats meja makan. sekejapan depa mai dah!

Cik Ezy said...

musuh ketat kat umh saye cik tikus..haha.. mlm2 je buat bising..
huh

Ku Tak Sempurna said...

cicakman kot tu. jangan la bunuh


hihihi

eelobor said...

kat rumah saya lak semut jer.... macam2 saiz ader. selalunya suka masuk dalam air masak

ainnoraini said...

bagus ni...nak beli la...
kak umah tu pun byk semut jugak...gerammmmm sangatttt....

suri solehah said...

salam reen..td sempat baca tajuk je...ni baru dtg balik mata dah blur..nk tanya reen..kalau pg cosway tu kena cakap nak apa reen utk perangkap tu? huhu

ibuintan said...

salam reen,

nak cari jugalah camtu, kat rumah ni cicak dan semut memang menyakitkan mata dan hati

Amy Syaquena said...

umah amy anai2 tak de tapi lipas pun jarang2 tapi semut yang banyak..semut yang besar dan semut hitam..jenuh dah pasang perangkap tapi x menjadi..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Kak Tie;


kadang2 terpaksa jugak kan kak?

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Kak kasihredha ;

Cosway kak.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Kak Erna;


banyaknya persamaan kitalah kak !

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Cik Ina minat Do do Cheng ;


sama kak..
cosway juga.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Waalaikumussalam maiyah ;

alhamdulillah.
(^_^)

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Zie ;

sila-sila !

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kakngah said...
musuh k;

semut musuh ketat kedua !


betul lah kak ngah. Pantang tinggal sekejap atas meja...dan-dan berderet datang.

tak guna kapur semut ? elok gak tu.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Cik Ezy ;


wah..

lagi hebat !



haha..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Ku Tak Sempurna ;



hahaha..


padanlah tak tenteram aje sekarang ni.

Cicakman dah mati rupanya..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

eelobor ;

cuba letak kapur semut di sekeliling bekas..

gerenti takde.


pst:susah nak cari kapur semut tu sekarang. Pasar chowkit ada jual.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

ainnoraini ;


orang kata semut ni ikut musim. Bila panas banyaklah ..


Tak tau betul ke tak.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

suri solehah ;

perangkap serangga kott..diorang mesti tau tu..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Waalaikumussalam ibuintan ;


akak pun pernah buat n3 pasal cicak ni kan ?

banyak sangat sampai geram jadinya..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Amy Syaquena ;

semut guna perangkap apa ek ?

Yunus Badawi said...

Saya geli tengok cicak. Nasib baik emak Adam tak geli

Yunus Badawi said...

Anai2 mmg susah nak dikawal. Dulu saya buat treatment kat rumah lama saya tapi jiran tak buat. Anai2 tu datang dari rumah sebelah pulak huhuhu

Yunus Badawi said...

Anai2 mmg susah nak dikawal. Dulu saya buat treatment kat rumah lama saya tapi jiran tak buat. Anai2 tu datang dari rumah sebelah pulak huhuhu

Kak Long Mawar Merah said...

Bagus-bagus, kalahkan musuh itu..
Ari tu masa Kak Long jumpa anai-anai, Kak Long sembur cecair serai wangi yang dijual oleh seorang peniaga yang datang ke sekolah.
Jadi pulak tu...Alhamdulillah, sejak tu tak nampak pula anai-anai.

Cik SHiNJU said...

mende lain yun tahan lagi Kak Reen...
Tapi ngan cicak ni mmg benci sungguh la...berak merata..skang ni dah kurang dah..dulu byk smpai men lastik2...huhuh

Ati Masrif said...

kat rmh kita pun byk
lipas n cicak..

apa nama ubat tu reen..bagus lah

i like !!

Linky's Magical


ShoutMix chat widget