Thursday, March 17, 2011

Berasap ...

Lama tak buat entri main masak-masak .
Dekat dua minggu  dapur tak berasap.
Aku ngan anak-anak makan kat kedai atau tapau pasar malam aje masa abi tak de hari tu.
malasnya aku...kan ?
..ngehngehngeh..



Spaghetti Oleo ni aku masak untuk makan malam hari Ahad lepas.



BAHAN-BAHAN
Bawang putih yang ditumbuk/kisar 3 sudu

Spaghetti - di rebus dengan 1 sudu garam dan 1 sudu minyak zaitun
Udang & Sotong  (lagi banyak lagi best !)
Kiub Knorr Lembu - 1 ketul (rendam dengan air panas & kacau sampai hancur)
Cili padi - 8 biji (panggang & tumbuk)
Garam secukup rasa
Keju Parmesan - 1-2 sudu besar (takleh banyak2, nanti muak)
Brocolli
Kalau nak letak msg, campakkan sikit kat hujung jari jer
(kali ni masak untuk anak2 sekali, jadi aku tak letak)


CARA-CARA
Tumis bawang putih hingga garing
Masukkan udang & sotong
Pastu air kiub knorr  pulak- hingga mendidih
Masukkan garam dan brocolli.
Akhir sekali taburkan cili padi panggang dan keju parmesan. (aku asingkan dulu untuk anak-anak)
Dah siap.


Peringatan : makan masa panas. kalau sejuk; boleh kembang tekak dibuatnya..





Angah  & Adiq cakap benda yang sama
"tak naklah  sayur pokok ni"



Note : Misi  baru aku untuk makan nasi 2 hari sekali sekarang ni.

46 comments:

Yunus Badawi said...

pon pon. Booking tempat dulu.

Yunus Badawi said...

Yes first hari ni. Nasib belum keluar pergi meeting.

Yunus Badawi said...

Pakcik sokong Angah dan Adiq. Sayur pokok tu tolong ketepikan hehehe

cikceriacorner said...

wow akak..bestnye..:)

Insan Marhaen said...

ini bukan laksa ke...

julietchun said...

saya memang tak buleh makan spageti ni tak kira panas atau sejuk :D

Queen said...

EH...NAMPAK SANGAT SEDAP DAN SIMPLE..(ala.terhuruf besar plak..sorry yek)...

sedapla..nak try la besok..malam ni org tu dah order ayam masak lemak

Adinda Amy Sensei said...

nampak best laa kak...hehe

KuNanGKuNanG said...

sdpnye.....tp leh tgk gambar je la...bila nak dapat rase ni?he3

Hamizah said...

bila hubby x..hlg segala mood rajin ek?
samalah kita..

Ati Masrif said...

ehemm...

Ati Masrif said...

bila cik abe dah balik...

baru ada mood nak masak ye reen :P



nanti kita nak cuba
bila dah beli segala bahan2

kak long said...

family kaklong bab keju2 ni tolak tepi...tak tau kenapa...bak kata reen,nak makan time panas2 kalau tak kembang tekak!

Kunang-Kunang said...

Assalamualaikum Reen,

Saya makan spaghetti hanya dengan kuah laksa Johor, cara lain kurang gemar sikit. Tapi anak-anak suka.

kakngah said...

sayo pokok????
kehkehkeh!!!!

akuanakpahang said...

Salam meleleh juga air liur kita nie hehehe :) New Entry "Video Terkini : Kehebatan, Kedahsyatan, Kemusnahan Gempa bumi dan Tsunami di Jepun."

Atsuko Ichirou said...

salu mkn spageti ngan sos yg dah siap dlm tin tu je...
nti balik nk try la menu nih...
hehehee

tasekM said...

sayur pokok tu kita sukaaaaaa sgt.



.

kak Erna said...

assalam reen..berjaya ke tak misi baru tu..
akak dah cuba makan nasi..seminggu sekali..mula2 dulu turun berat badan..sekarang dah naik balik..padahal makan cam tu jugak..
agaknya dah tua kot..pembakar lelemak dah tak de..

Cik Pah said...

nape kene panggang cili tuh kak? kalau masuk terus boleh kan?

Daddy Ziyyad said...

saya baca banyak kali..baru faham misi tu..ehehehhe

- GC - said...

ingatkan mee tadi.. haha..

makdara TERdiva said...

pergh!
meleleh airliur!

gadisBunga said...
This comment has been removed by the author.
gadisBunga said...

sedap la sayur pokok tu!!!

Cik Ina minat Do do Cheng said...

adik sayur pokoklah sedap, kalau tak nak bagi makcik.amboi pndai ko reen masak spagethi ni. mesti sedapkan ada udang ngan sotong.

Ku Tak Sempurna said...

ingatkan laksa tadi... kita tekak melayu. kurang gemar dgn spagheti. donat ok la. eh eh eh. tak habis2 dgn donat :D

kasihredha said...

sungguh tak tahan melihat sotong & udang posing camgitu

eelobor said...

saya sependapat ngan angah & adiq

zulkbo said...

salam Reen..
tu dia..menyelerakan
bertambah sayang la hubby
ye..?

ibuintan said...

Reen,

misi spagheti tu bestnye, misi makan nasi dua hari sekali tu... ahh takleh la

white rose said...

PERGGGHHH...spegeti...
sedapnye kak rin buat...

bila la sy nak merasa masakan kak rin nih...

alahai...

white rose said...

PERGGGHHH...spegeti...
sedapnye kak rin buat...

bila la sy nak merasa masakan kak rin nih...

alahai...

Dearie Pearls said...

sedap kelihatan....

secangkir madu merah said...

reen, kalau akak skip makan nasik akan ada suara sumbang berbunyi ' tak makan nasik pun tak kurus kurus pun ' adoooiii memng bisa betol ayat2 itu...


yummmmy.. sodapnya spaghetti ituuuu

Yan said...

hee..sayur pokok..ok gak ye.. Akak suka goreng je sayur pokok tu.. rangup2..

suri solehah said...

salam reen..leh amik resipi ni..sedap nya..

JunAina said...

salam...

thanks drop kat blog aina...
kalau bab spegeti ni kalau masak mak sorang saja makan anak2 jeling pun tak nak...

Kak Long Mawar Merah said...

Reen,
Kak Long pun dah seminggu tak main masak-masak. Hari ni baru mula.

Nampak sedap tu..
Kalau budak-budak tu tak suka sayur pokok tu, bagi pada Kak Long ajelah...hehe.

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam
mana kedai makan ada jual Spaghetti Oleo lapo..nak numpang makan rumah ko aku tak kenal

Cempaka R.Minta said...

hii cempaka datang

sueanne said...

lamanya krina tak update blog..

DrSinga said...

dia sudah keluarkan kamera dia!!!!!!!!!!
:)

pzah said...

wah wah! trasa lapar lak ni.hehe.. brokoli dipanggil sayur pokok.hahaha

zaradgreat said...

wah. ini harus cuba!!! ade letak keju. i likeeeeee

kasihredha said...

nanti naak tapaw juga lah

Linky's Magical


ShoutMix chat widget