Wednesday, March 16, 2011

Bila Dah Cabut Sebelum Masanya...

Sejak dari insiden ni ..taknak klik pun takpe..entri tu ada kat bawah ni jer....






Monday, June 14, 2010


Minggu lepas anak-anak dah bising sebab boring di nursery sehari suntuk. Along minta permission bawak laptop.. Abahnya tak bagi.



Jadinya aku janji untuk balik awal. Selalunya dekat 7 malam baru sampai & ambil diorang. Terus masuk rumah.



Bila dah balik awal, agenda Angah & Adiq tentulah naik basikal. Angah dah tak minat naik basikal dia. Tak power kata dia... basikal Along power.. *macam-macam. Along memang depan laptop jelah dia..


Bila dah boring main games, Along pergi cari Angah…


Dari jauh dengar suara Angah menangis…


Tiba depan rumah.. Along membebel..


“tulah, naik basikal Along lagi...
Orang kayuh pandang depan.. dia borak-borak pandang belakang“
...dosa tau, tak minta izin Along.. *lerrr.. budak-budak dah ikut gaya ibu dia dah..



"Angahkan power, lelaki takmoh nangis.." kata aku.
"sakiiiiittttt.... ". Kesian Angah. Bibir & gusi bengkak dan pecah, dahi & hidung berdarah.



Angah buat pacak ke? ... tanya aku lagi
"Taaaaaakkk... Angah tak nampak ada pasir kat situ.... Angah borak dengan kawan tapi pandang belakang.... " huhuhu.... sambung nangis lagi.
sapu franch oil kat luka..... dia diam.. tapi kejap-kejap tengok cermin. tak boleh lupa dengan cermin Angah ni..



2 batang gigi depan Angah goyang sebab jatuh tu... Hubby bawak ke klinik gigi petang Sabtu lepas.



Along ikut sekali sebab gigi geraham dia pun perlu tukar tampalan sementara ke tampalan kekal.*masih musykil tentang geraham yang tak pernah cabut dari kecik memang geraham kekal ke? Itu kata dentist tu lar....



sehari lepas jatuh
di SR, Rawang sempena besday Adiq.



" ensem tak Angah".. kata dia..
abah dia usik.." habislah awek angah lari.." hehe..




Note : biar jatuh dari tak jatuh... boleh belajar dari kesilapan dia.






Huiyai...punyalah lama
Agaknya memang cenggitu bila cabut bukan pada waktunya kott...





Kesian pun ada
Lebih-lebih lagi bila dia nak mula makan
Tersenget-senget aje nak patahkan biskut




Sekarang
Suka betul Angah
Walaupun baru sikit tumbuhnya..



..close-up sikit...



2 batang gigi bawah tu tumbuh dulu dari yang atas.
berzig-zag hujungnya ...kenapa agaknya ek ?



Note : Nak amik mud balik...berkeladak rasanya bila seminggu tak masuk sini....

29 comments:

wahida said...

alamak, saya pun kurang arif bab2 gigi ni....huhuhu...

cikceriacorner said...

heheh..xpe kak..yg patah gigi tu pasti berganti..gigi muda kan..heheh

Hamizah said...

gigi kekal mmg camtu rupanya..
sy perhati anak saya,bdk2lain g2lah gayanya..

=sz= said...

takpe..angah hensem lagi tu...heheee

Cik Pah said...

alololo..siannye.. dah takde pagar..takpe .nnt tumbuh baru.. lagi bertambah hensem

kak long said...

masih esem menantu den..hahahah!!!

mungkin,gg taring angah tak tajam...maka tuhan kurniakan gg yg begitu,senang dia nak mecarik daging...eh,pepandai jer ko ni kaklong...heheheheh!!!

ibuintan said...

assalam reen,

moga sihat..

biaslah reen gigi baru tumbuh memang berzigzaq macamtu, lama2 nanti cantik licin saja... nasib baik gigi susu yg patah

kakyon said...

siksanya ..klau sakit gigi.

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Reen, ko kena bawak jumpa doktor. Kes ni sama ngan anak pengasuh firdaus, nanti dorang akan bagi dia pakai braces. dapat subsidi. anak pengasuh gigi dia lagi berterabur, bila dah pakai tu dalam beberapa bulan.okey dah tersusun balik.Tapi kes anak ko ni kurang pasti, ko rujuk hospital, dulu.

julietchun said...

cabut gigi budak pun RM30 sebatangkan?

zulkbo said...

Salam..
ermm..ini baru anak jantan
he he..tak patah gigi mana
hero..

gadisBunga said...

entah-entah pasni keliling pinggang awek rebutkan angah. heheh~

Daddy Ziyyad said...

part gigi geraham tu terus kekal, saya pun tak pasti...rasanya semua gigi susu termasuk geraham akan tercabut

ratusiput said...

wah teruja tgk hadiah tu tp larat ke ratu nk kejar jd top commentor tu.hihihi...tp pape pun will comment ikhlas k :) thanks sbb sudi sggh blog ratu.keep in touch...

cemomoi said...

wooo... nak kena kontrol hensem time makan nanti berterabur pulak susunan gigi tu bila dah tumbuh kekal

fa10 said...

saya duk perati, mula2 gigi bwh akan tumbuh dulu pastu br gigi atas, dan tumbuhnya bergerigi. lama2 akan jd rata macam biasa.

Ku Tak Sempurna said...

klu nak berani gi klinik gigi, kena gi klinik yg doktornya hensem

:D

- GC - said...

kak reen,

gigi angah ni cun je kalo zoom dekat2, tp kalo gigi org tua, kalo zoom dekat2, mau pengsannnn.. haha

Ati Masrif said...

tak pe nanti mama boleh buatkan
bubur...kan mamakan...

pi cuti mana reen...?

akuanakpahang said...

Salam, aok citer bab cabut gigi yak.
Saya takut amat juga cabut gigi nie masa kecik2 dulu hehehe...

Ms.Lilies said...

kecik2 xpe...nmpk kiut...
kot mcm kita ni kak dah xkiut huhuhu

kakngah said...

gg adeeb pun zigzag rak.. belah bawah dah jatuh & tumbuh baru. belah atas baru 1 jatuh & tak tumbuh2 lagi.. kehkehkeh!!!

kasihredha said...

reen
bentuk gigi kita sebenarnya memang camgitu awalnya...zigzag sebab tu dinamakan crown (bentuk dia mcm crown kat kepala tu). Bila sering di gunakan gigi yg zigzag tu akan hilang/ hakisan...maka tak zigzag lagi ...
Gigi bawah biasanya tumbuh dulu berbanding atas ;)

kak Erna said...

reen..memang lama beno rasanya reen tak muncul..

white rose said...

tukar semula layout nih...
kekeke...

suke ye gajah2 tu...

ala, angah kuat...
dia tere...dia dak baik...

secangkir madu merah said...

budak2 comel klu takde gigi..hehehehe tak lama lagi tumbuh gigi kekal, cantiklah senyum dia..

Fadzli Amir said...

Dah besar dah angah...nasib baik bukan gigi kekal yang tercabut...hehehe...biasalah kalau dah naik basikal...kalu tak jatuh tak sah..lagipun anak lelaki..

pzah said...

hehe..comel lak dia xda gigi kat depan tu.hehe

zaradgreat said...

wah. laju nye tumbuh. haah. zig zag2 tuh. dulu sye jatuh basikal terseret dagu atas jalan. habis baju putih jadi baju merah. hahaha

Linky's Magical


ShoutMix chat widget