Friday, April 22, 2011

Ada 'S'

Citer kelmarin. Cuti. Dia tahu. Pesan siap-siap. "Ibu Abah ada rumah, nanti amik Adiq cepat ", kata dia.


Petang sikit.

Abi : Teacher ajar apa kat sekolah ?
Adiq : Macam-macam..
Abi : Adiq dah pandai  A, B, C  ?
Adiq :  Dah...... mula baca..... A er Apple, B ber Ball, C ker Cat, D der Dog, E er Elephant.......... sampai Z zer Zebra..(sambil menggayakan cara yg cikgu ajar)
Abi :  pandai....


Abi : Adiq dah pandai eja ?
Adiq : Dah....
Abi : Eja apa ?
Adiq : G  R  E  E N..... green
Abi : Pandainya...  
Adiq : *sengeh sambil ngangakan mulut ..


Abi : Lain ?
Adiq : Tak tau
Abi : Tak pe boleh belajar lagi
Adiq : Pandang aku sambil sengeh


Abi selak-selak kamus bergambar tunjuk  lalat-lalat tengah terbang


Abi :Ni  apa ?
Adiq : Lalats...
Abi :Apa ?
Adiq : Lalats



Gambar harimau pulak
Abi : ni ?
Adiq : Harimaus



Abi tunjuk dua belah kaki dia
Adiq :  tu kakis ...


Aku dah bantai senyum sengeh buat-buat tengok tv 
Tak tunjuk depan dia..kalau tak gerenti merajuk.


Siapa ajar tu ?
teacher..

Ekplain kat dia yang betul pastu dia jawab

"Teacher kata kalau banyak ada  'S' .."


Hambik ko...





Note : Rajinnya dia mengalahkan abang-abang dia.

35 comments:

kak long said...

kehkehkeh!!!
budak2 memang tak pandai menipu..!

kak long said...

dah macam bunyi ongputeh belajar ckp bahasa melayu la pulak...heheheh!!!

Queen said...

hakhakhak.....

makciks kat sana tu beli kuihs utk majlis malam ni biar semua orangs surau doas utk saya..

hehehhehee...comel la pulop.. =)

gadisBunga said...

amboi. pandainyd dia.... :D

Yunus Badawi said...

Pandainya adiq. Nanti kalah abang2nya ni

Yunus Badawi said...

ooppss maksud saya . . . . ABANGS

kena ada S sebab 2 org abang hehehe

Mak Su said...

mak aaiiii....

kak Erna said...

reen..teacher jugak yang betul..he he

dangarumbia said...

Reen... kira bijaklah anak tu. Kak tie ni dah tua baru pandai bubuh s kat belakang... (keduts...)

Ann Huda (Ate) said...

Hahaha...suka Ate baca entry ni. Penuh semangat adiq menunjukkan kebolehan dia..Ini menunjukkan dia dapat dah konsep plural tu. Bagus, satu permulaan yang baik.

Yan said...

Cikgu dia yg nak kena ajar tu Azrina.. he

eelobor said...

hahahaha....kelakar betul lah. tak sabar rasanya nak berceloteh ngan muaz lak. tahun depan nak hnatar dia ke sekolah gak

ciK LyndaWawa igUana said...

bijak!!!!!=] hehehehehe

zaradgreat said...

hhhhehee. klako je. tuh lah. lebih kurang dina ngan diha nih. dina ngan diha lagi lah. teacher cakap je laku skang nih. cakap auntie mak bapak dia dah tak laku dah. hahahahah.

ibuintan said...

tengah bersemangat tu

Adiq silap paham sikit... hehehe teche jugak yg betul... kan

kasihredha said...

hehehhe...syok je bila baca cerita camgini...anak2 tengah membesar dan sedang proses belajar...kadang2 lucu.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Reen..bagus la anka rajen nk belajar..bagi galakkan padanya!..k.atie pon nk trgelak bc ttg 's' tue....hihi

Ladysirna said...

sungguh jujur!

Queenie said...

salam...

best kan gelagat anak-anak...

pssst...gambar terakhir dlm entri durian awak buatkan akak nyaris nak terpelanting dari kerusi...

terkezutsnya!

azieazah said...

Wakakakaka! Dah tak bleh nak setakat sengih jerrr... Budak budak memang tulus...

Apapun semoga terus cemerlang.

kakngah said...

itu baru betul bertindak ikut arahan.. hihihi!!!

Cik Pah said...

bebudak kan lurus..ikut jer cakap cikgu kan.

Ati Masrif said...

hahaha...

betui apa...?

depa ni kan lurus je
mcm ruler :)

Ku Tak Sempurna said...

saya laparS


ada S. sbb baaaaaaaaaaanyak lapar

hikkksss

Maya Mayana said...

hehes...anaks siapas nis pandais sangats...hehe :)

julietchun said...

teruskan usaha,adiq. :P

=sz= said...

ahahaaaaa....
adiq ada adiqssss tak? :))

Zaitun said...

Pandai adiq,betul apa... kalau banyak plural ada 's'.

Daddy Ziyyad said...

bijaksssss :P

nurkass said...

haha..
adehhh..sakit perut..
dpt bayangkan muka adiq yg selamba tu..haha..

cleversssss..:)

suri solehah said...

hehe..pandai dia...dah banyak kena sebut bunyi s lah ye..pandai.

Cik SHiNJU said...

Hahaha...masuk akal... :)

-MsGoodNite- said...

Adiq mmg tak salah...hehehe :)

Ms.Lilies said...

muehehehehe....
kita yg menulis blog pun buat gtu kan

RaNiA said...

saya sukasssss...;-)

Linky's Magical


ShoutMix chat widget