Thursday, April 28, 2011

Budak Sekarang vs Budak Dulu

* Auto publish.

Beruntung budak-budak sekarang
Tak macam budak-budak dulu


Kenangan Aku dulu
Kali pertama
Darjah enam
Ke tempat bersejarah di Bukit Melawati
Kawan-kawan yang 'ada-ada' bawak kamera
Bila masa diorang berposing
Aku  tukang jaga beg-beg
Bila gambar dijual
Aku beli sekeping
Balik tunjuk kat emak ..
"Kesian" kata dia..
Gambar tu aku berdiri sambil pegang beg-beg  kawan-kawan kat hujung gambar
Masa tu mana terfikir apa..
Lama-lama baru aku faham kenapa mak cakap camtu...

..Adiq tak sabar-sabar nak pergi..
























Korang atau anak-anak ke mana masa  lawatan sambil belajar  KALI PERTAMA ?


Note :
1) Dekat sebulan tak jadi pergi; tengok-tengok Adiq dapat pergi dulu. Along dah panas punggung.


35 comments:

Erna said...

reen..akak dulu dah sekolah menengah..dapat le sekali ikut rombongan sekolah pergi KL masa tu..lawat tugu la..lawat masjid,muzium dan zoo pun dibawak..

Cik SHiNJU said...

Memula join lawatan sambil blajar darjah 3...p Melaka n Cameron Highlands...Yun sorg djh 3,yg lain semer budak besor2...Ayah suh cikgu tlg pegang duit Yun... Nak beli pape mintak ngn cikgu..huhuh

Syok ah adiq tu...msti xleh tido malam.. :D

cemomoi said...

kalu rajin blajo je dapat gi 'rombongan'

bujal X said...

saya dulu rombongan kerjanya pow kawan2 lain je~~~sayang nak blanja duit mak bagi~haha~~

kak long said...

pun pergi rombongan yg last masa drjh 6,cameron highland...samapi skrg tak pernah lagi pergi situ...huhuhu!!!

kak long said...

haziq anak kaklong pun pergi 18hb ni...tadi baru sign surat kebnaran,tapi rm35 jer..rasa mahal jugak!

eelobor said...

masa sekolah rendah pernah ikut 2 kali rombongan sekolah. masa darjah 5 pergi ke kawasan luar daerah jer iaitu ke kolam air panas. kali ke-2 jauh sket. Dengan bayaran RM100 dapat pergi ke langkawi & pulau pinang. bayaran termasuk tempat tinggal, makan, harga tiket feri dan semuanya lah. kecuali jika masing2 nak membeli cenderamata sendiri. hahahaha, murah kan cuma RM100. tapi itu zaman 80-an punya citer. huhuhuhu

=sz= said...

alaallaa
syiaaannn k reen..
takpelah kak...skrg pun amik gambar penuh ngan jaga beg anak2 plak kan..kekeke

trip pertama saya ke mana ek?
rasanya KL ... darjah 5 ... mmmg sakan tunggu bas kol 3pg ... almaklumlah jauhhhh tu tak penah smpi KL ... muar-KL klu naik bas jalan lama plak tu ada la gak dlm 3-4 jam ... skrg hiway 2 jam+ dah smpi ...

ainnoraini said...

kali pertama..mase tu sekolah rendah...pegi melawat tempat2 bersejarah kat melaka jer...itu pun dah best gilerr...dpt gi jenjalan dgn kawan2 sekolah...

kakngah said...

first time g rombongan sekolah, cameron highland. darjah 6. arwah mak cakap.. nak pegi simpan duit sendiri... huhuhu!! gigih collect duti raya tau!

anak2 sekarang.. tau hulur surat jek. tapi kalau ada xtvt sklh camtu mmg kakngah galakkan anak2 ikut serta. taknak diorg rasa apa yg kakngah rasa dulu. kengkwn semua pergi.. kite tak lepas pergi.. makan dalam beb!

amirah said...

rasanya pergi rombongan sekolaj piknik kat tepi laut masa darjah 5 ke 6 ntah..pastu boleh lak lemas masa tu.mujur cikgu dpt selamatkan.syukur masih lagi bernafas.

Ms.Lilies said...

1st time saya masa drjh 5....
wahhhh time tu syok btl rasa hihihi...


zara 10hb ni....pi kilang gardenia...elok benarla tu...dia mmg suka gardenia

azian said...

kak...
sy mase darjah 4 kot...g KL...punya xcited...tp budak2 skrang, tiap2 minggu mak bapak bawak g jenjalan...heheheheh....

julietchun said...

kalo zaman saya dulu asek gi zoo, tugu ngan muzium :P

en_me said...

siann kanns.. uhuhu

Maya Mayana said...

Saya pun kes kesian sebab tk dapat pergi rombongan sekolah masa sekolah rendah dulu T_______T

Daddy Ziyyad said...

Saya tak pernah ikuti rombongan sekolah, sebab mak ayah tak kasi..hahaha..mereka bawak saya jalan aja...mereka tak percaya dgn tahap keselamatan saya kata nya

nurkass said...

first rombongan kass gi the mines..tu pun masa darjah 6 tak silap..haruklah..baru keluar dr kg katakan..haha

secangkir madu merah said...

dulu dulu sekolah buat lawatan dlm area KL je, tapi budak2 sekarang lawatan sampai jauh2 ke cameron highland... fuh dasyat..

anitaare said...

akak dolu2 susah dik..jgn haraplah nk gi mana2 kecik2 dulu..dok aje kat umah..huhu

anitaare said...

akak dolu2 susah dik..jgn haraplah nk gi mana2 kecik2 dulu..dok aje kat umah..huhu

kasihredha said...

rasa2nya first lawatan (yg agak jauh) akak ke KL & Melaka...best nya gi dengan kawan2.

Zaitun said...

Kak Zai tak ingat darjah berapa tapi pergi rombongan ke Kl,seronok sangat sebab arwah mak bagi duit belanja walaupun tak banyak.

zaradgreat said...

peh. kali pertama mak bagi bekal sebakul! sepolisterin nugget, sepolisterin nasi, macam2 lah. mak pesan kongsi ngan kwn2. konyang gilaaaa... pdhal pegi zoo je

gadisBunga said...

saya 1st time pegi masa darjah 6. gi melaka dan KL.

jgn pelik tau, sebab masa tu saya skolah kat kuantan. heheh~

aNiS tHe BumbleBee said...

aku masa tadika,pegi taman ular kt perlis.tu je yg aku ingat.pestu hilang ingatan ape jadi.kakkaa!

uyin punye 1st trip yg pegi national park tu.yg naik bas mcm nak mati kebas bontot.bila cikgu dia tnya,best tak?nk pegi lagi tak?aku sengih2,blahhh...tobatttt aku tanak dah join trip kt SL ni.kah3x!

Jiejah said...

ms skolah rendah dpt p rombongan ke melaka..tp memori x bp sgt la tp sy taw sy dah ke sana..lg sadis kan...

Yanti Othman said...

haa reen, first trip masa sekolah rendah pi zoo melaka.. seronok sesgt dapat berjalan.. tu jer yg igt..
ada lagi simpan gambar masa trip tu :)

- GC - said...

tak igt la kak rombongan pertama kali p mana. kesian, takdak duit bekal yg byk cam org len.

gee ryder said...

gi muzium kot heheh...
budak skg merata pegi...kebun getah la :)

btw, salam kenal :)

Sham said...

salam kenal...

darjah 6 melawat muzium n zoo negara jer...itupun dah hebat gile rasanya...

ciK LyndaWawa igUana said...

bertuahla adiq..hehehe

Kak Long Mawar Merah said...

Budak-budak sekarang, masa tadika pun dah boleh pergi rombongan. Kak Long ingat yang kali pertama Kak long ikuti lawatan sambil belajar ni ke Melaka. Seronok sangat..

NoRMa aZurA iSMaiL said...

pergi mana ek??mcm xder jew...

Ati Masrif said...

kita belum pernah lepaskan
anak dara lagi gi mana2

masih belum ada keberanian...hihi

mana yg sekolah ada plan

kami gi sdn bhd :)

Linky's Magical


ShoutMix chat widget