Tuesday, May 31, 2011

Turun Naik ..

Rata-rata budak sekarang pandai baca sebelum mula sekolah. Sebab ? Parents beli macam-macam jenis bacaan atau program untuk bagi anak-anak pandai baca.  Aku yang konon tak nak ketinggalan, ikut beli.


Masa tu empat tahun lepas; Along umur 5 tahun  lebih,  Angah 2 dan Adiq 5 bulan. Aku beli abi bayar program Disney Magic. Bagus ? Program tu memang bagus tapi orang yang belinya kalau takde masa untuk mengadap DVD dan buku-buku tu dengan anak-anak; yang bagus jadi tak bagus membazir.


Masa tu ada si Siti lepas tu Leha. Jadi,  ada orang di rumah melayan tolong on kan tv dan si Along & Angah mengadap . Mula-mula ok tapi sejak si Siti & Si Leha takde,  terus hantar diaorang ke nursery. Terperap aje semua 20 keping DVD tu. Buku yang se-rak tu jadi tempat pengumpulan habuk.


Ehh…apa topik aku sebenarnya nih ?


Siang
Ahad lepas. Minggu ni Ahad hari ‘tak masak’. Abi gi kedai dan Angah nak  ikut. Sementara tunggu,  Angah bacalah apa-apa yang dia nampak sekitar kedai makan tu.  Saje nak bagi tau yang Angah ni kalau bercakap suara dia memang hi-pitch. Selalu jugak kena tegur. Ikut belah-belah Melaka agaknya.. Belah Pahang suara macam di peram-peram...kan bang ?hehehe...


Dia nampak  sign  DI LARANG  MASUK KE DAPUR. Dia baca kuat .  Abi senyum tunjuk ibu jari. Lepas tu abi tunjukkan  menu kat dia.

Angah baca  ni pulak..

T   O   M   Y   A   M

Dengan kuatnya dia sebut.... TOM YOM !

Orang kat meja sebelah ..tersenyum-senyum .


Malam
Sementara  tunggu lagi, Along & Angah nak makan kat kedai tu. Nasi Goreng Pattaya sampai.  Berasap-asap.

Along dengan lafaz bismillah mula makan.


Angah letak garfu ngan sudu kat tepi terus mula baca bismillah dan doa makan dengan kuat. Sekali dengan maksudnya sekali pulak tu ...sampai Aamin. Tak tengok kiri-kanan, terus dia mula makan. Orang meja sebelah senyum jugak..


Biasanya kalau lapar sangat, Angah akan makan sampai licin campur nasi di pinggan Adiq separuh. Kalau roti canai pulak mesti dua keping.


Alhamdulillah Angah back to normal. Sejak 5 bulan dia sekolah ni, bulan ni badan Angah dah naik sikit. Awal-awal tahun hari tu susut betul badan dia. Makan pun tak berapa lalu.  Balik aje aku tak sempat nak tanya ada homework ke tak;  dia dah…..zzzzzz. Di lantai pun jadi...







Note : Setiap anak ada kelebihan masing-masing. Tak perlu paksa.

21 comments:

Cik Ina Do do Cheng said...

Betul tu kanak-kanak tak suka dipaksa, kita pantau je, biarkan dia buat ikut akal fikiran dia. Yang salah kita tegur dan explain. Mereka tertekan kalau kita paksa buat sesuatu. Macam kita yang dah dewasa ni, tak suka gak kalau orang perintah perintah. kita lagi suka kalau buat sesuatu ikut naluri hati kita sendiri.

nurkass said...

ooo..
tu angah..alahai atas lantai pun jadik..hehe
kecik2 je loud speaker tu dah besar confirm macho..ngeeee

Acik Erna said...

Assalam reen..betul tu..setiap anak ada kelebihan yang tersendiri..

Yan said...

betul tu Azrina.

anak2 pun sama..

kasihredha said...

waktu anak akak kecil dulu pun macam angah ni...kat mana2 pun tidur...hihi

Yunus Badawi said...

Dulu mmg ibubapa yg perihatin suka belikan CD, DVD atau buku2 utk anak belajar membaca.

Skrg semua ada on line.

Adam yg baru 2 tahun lebih tu belajar menggunakan iPad aje hehehe

Yunus Badawi said...

Betul tu. Setiap anak ada kelebihan masing2. Jgn paksa. Cuma beri galakan dan bimbingan.

ibuintan said...

betul reen... jangan paksa anak2, biar dia berkembang dengan sendirinya mengikut tahap dan kehendaknya.. kita hanya perlu pantau dan beri bimbingan


siannya Angah..penat sangatlah tu!

MasZuber said...

betul la kak, setiap buadak2 itu ade kelebihannya. kita kena cungkil..

blackcardomompods said...

Beto tu reen,kita skrg suka pksa ank pasal nk kjr number n xmo ank ketinggalan tp zaman kita dulu selmba je g school umur 7 thn xtau hape tp dpt gak msk uni.hikhik.sya pun start buat homework for kids,penat sgt nk ngjr derang tp puas hati tgk derang sonok n tertunggu2 new hwork everyday

cemomoi said...

heee senasib le... dvd tu dok peruk je la

kaklong said...

alahaiii...sian nya MSIL..tido atas lantai...!

azian said...

betul tu kak...ade sepupu sy masa darjah satu masuk peralihan...kelas budak2 tak pandai...tp masa dia darjah 4-6...terus dapat no 1 jek...sekolah agama pun sama...upsr pun bagus...kdg2 budak2 ni lambat sikit...heheheh...

- GC - said...

mak aii, penatnya dia sampai tertido atas lantai.

untung anak2 skrg, dpt bljar thru dvd, kita dlu mana nak rasa sume ni kan.. hehe..

julietchun said...

letih betul angah tu,mengalahkan org keje kontrak :P

kakngah said...

yes!
org melaka memang hi-pitch semuanya.

adeeb kalau membaca pun kemain kuat suara dia. sampai tegang2 urat leher.. kehkehkeh!!!

Yunus Badawi said...

Betul ke kata kakngah tu org Melaka hi-pitch.

Nanti saya ke Londang nak cuba dengar org Melaka cakap ngeee

sayangsayangibu said...

betul tu setiap anak ada kelebihan
tak perlu di paksa, kalau di paksa lagi diorang tak mahu buat.

nur easy said...

betul tu..setiap seorang tu ada kelebihan dan kelemahan masing2.. ;)

gadisBunga said...

saya rasa betullah tu. org melaka mmg high pitch. tgk k ziana tu cukup la. heheeh~

Ati Masrif said...

orang jantan kan reen..hehe

Linky's Magical


ShoutMix chat widget