Saturday, June 25, 2011

Yang Ditanya Lain Jawapannya Lain..

Mula terpikir nak buat entri pasal mendealah ni bulan lepas. Tapi tak jadi. Mendealah ni yang buatkan aku penat tak hingat. Agaknya dah masa dia. Hari tu Ain Noraini pun sama dengan masalah ni. Baru-baru ni Ati Masrif pulak yang kena macam yang dia citer di entri yang ini.




komen aku  di blog Ati




komen Ati di entri olok-olok hari tu


Alang-alang dia dah suh aku citer...
Meh aku citer betapa frustnya aku mulanya sebab tak dapat benda yang  berkenan di hati.


Dalam bulan lepas bila  nak mula membasuh;
Air & sabun semua keluar balik... Bila boleh spin tak boleh rinse..
Kengkadang tu O.K, kengkadang K.O.  aku sendiri K.O. minggu tu sebab kena basuh dengan tangan
Teringat masa emak dulu ... haiiih...




Mind set  nak yang lagi besor..ceh!


Tapi abi berkenan yang lain
Jenuh aku pujuk bagai..
Aku kata senang nak  basuh semua langsir, cadar, sarung sofa, narita




Akhirnya aku ikut aje ..

Pilihan hati abi berbaloi-baloi jugak walaupun kurang 500gm dari dulu.
Sejak 2 tahun lepas, Kitorang tukar-tukar duty kat rumah
Duty baru Abi;  berus baju sekolah & kasut sekolah.
Bila laki yang buat... memang bersih !


Tahun ni  Angah dah sekolah
Baju kena berus dalam 18 pasang (Untuk Sekolah& Kafa)
Setiap pagi Sabtu abi  memberus bagai nak rak !


Alhamdulillah....
Yang baru ni; front loader, Elehtolak. ;o)
Tak perlu cuci tangan dulu.

Sekarang ni , cuti memang hari senggang dia....tengah fikir-fikir nak mintak tolong apa pulak lepas ni... ehehehe..




..yang lama..



Ati, harga untuk yang kita berkenan tapi tak dapat tu  dalam RM1k-RM1.5K (Toshiba, 13kg)

29 comments:

kasihredha said...

akak punya dah 13 thn bbakti...
kira nasib2 le brg elektrik ni kan.
Senang beli yg besar, tak yah hantar dobi segala mcm comforter dan langsir.

somuffins said...

Azrina
Lama dah I tak semput lelah dgn perihal barang2 anak kesekolah. Masa dulu tiap kali sental setokin anak, terasa nak lari masuk batu belah batu bertangkup. Seksa..

Anyway, imagine kalau takde WM ek?
Psst.. kejap lagi July menyusul. Dah buat apa2 plan, kah? *wink*

suri solehah said...

bestnya 13 kg leh basuh macam2

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

gua antar dobi..malas basuh

Cik SHiNJU said...

Toshiba bagus...mak yun pun suke brand tu..tahan lama...

kaklong said...

masa tengah berduit ari tu,cik abang tawarkan tukar mesin basuh baru...suka sngt!..tak pikir pjng..beli panasonic..tapi sayang beli yg 6.2kg punya..klu tau ambil yg 13kgh punya..menyesal tak sudah!

Ati Masrif said...

maceh reen,

kita ni mmg tengah tension
hari2 cuci baju dgn tangan
yg paling tak larat tu
bila time jemur ...
nak kena perah pula....

peeerriiiittt ....tangan mulus
ku ini....bluwek...hehehe

Ati Masrif said...

harap2 dapat beli secepat mungkin
tapi byk hal sgt pula
hari ni syahmi sakit lagi....

Yunus Badawi said...

laaa mula2 ingatkan apa benda. Mesin basuh rupanya.

NoRMa aZurA iSMaiL said...

wahhh, best tu 13 kg....mcm2 bley muat...

Yunus Badawi said...

Kat rumah ni pun mesin basuh kami dah semput2. Selalu dia buat bodoh bila dah isi pakaian kotor dan penuh air. Dia tak nak spin huhuhu

Emak Adam naik tensen.


Tunggu, tunggu dan tunggu . . . .
dia jalan pulak.

Yunus Badawi said...

Memang dah cadang nak beli yg baru sebab yg ini dah lama betul pakai. Beli guna duit hadiah saya kerja 10 tahun dgn Shell. 16 tahun yg lalu.

Acik Erna said...

Assalam reen dah dapat yang baru ye..
akak punya macam reen punya yang lama tu la..muatan atas..dah 13 tahun..alhamdulillah..masih baik lagi..dulu2 national..sekarang dah tak de kan..

anitaare said...

assalammualaikum reen,

barangan elektrik ni kadang2 brand cokia pn bole tahan bertahun2 ek..entahlah
akak setakat ni alhamdulillah elok le lg..takut berjangkit le pulok..hehe

MaMa AiNi said...

mesti suka dah dpt yg baru...memang mesin basuh skrg cepat rosak !! walaupun mahal harganya...

afzan said...

ikut rezeki. dapat yang ok, memang dapat pakai bertaun-taun. dapat yang ko, nasibla :)

Lovely Kitchen said...

13kg ni boleh masuk segala mak nenek comforter bagai ke reen? E-na bias guna yg bawah 5kg jer..he hee

ciK LyndaWawa igUana said...

wah kak......ade mesin basuh baru!!!!

Ms.Lilies said...

sama brand hehehe....
nak kata lama tak gak....br 6 thn...tp elok lg...puas hati :)

nurkass said...

aha..
ni kes jari jemari mulus yg dah tak berapa nak mulus la ni yek..hehe..

mmg serik kalau takde mesin basuh ni kan..mana gambo mesin yg baru kak reen..hehe

Ku Tak Sempurna said...

klu takde menda alah tu, haaiissshhh, bukan jari2 jer kecut, benda lain pun kecut gak kan

:D

Yanti Othman said...

reen, mau kena sakit belakang nak memberus 18 psg baju :((

terima kasih la saper yg cipta benda alah tu kan...

ibuintan said...

akak pun baru tukar hujung tahun lepas reen... takde lah yg besar sangat tu, 6kg lebih je

memang tensen sangat bila benda alahni rosak... teruk kan kita skarang ni, bergantung harap betul pada mesin2 tu.. macam tak boleh guna tangan sendiri

Zaitun said...

WM kak Zai dari dulu hingga sekarang pakai front loader,rasa tak nak tukar fesyen lain sebab dah terbiasa.

ainnoraini said...

hahaha sudah sampai hayatnye berbakti pada tuannye...dah ade penganti ye..same la mcm ain punya tu...tak mau spin...

mmg tak larat kalau tak de mesin basuh ni...meroyan dibuatnye......

kakyon said...

toshiba..jenama terawal untuk mesin basuh.memang tahan lasak.

ana said...

klu front loader memang xyah basuh tgn ye..kompom bersih?

Ann Huda (Ate) said...

Kalau baju sendiri jer, atau ank msh baby mmg tahanlah basuh tangan. Tapi kalau anak dah sekolah..adoi, mau patah pinggang membasuh tangan. Mesin basuh sekarang ni suatu keperluan. Kami thn lepas, rosak aja..besoknya bergegas pegi beli baru.

DrSinga said...

saya basuh kasut sekolah guna mesin basuh!!
:)

saya malas..
:)

Linky's Magical


ShoutMix chat widget