Friday, July 15, 2011

BOLEH DIMAKAN TAPI BOLEH JUGA DIBUAT PELURU




Kenal buah apa ni ?
Kalau zaman kanak-kanak dulu, tak heran yang masak
Dok cari yang muda
Untuk buat peluru pistol kayu
Kenapa ? Tak caya ?


Kecik-kecik muda remaja dulu sifat 'tomboy' memang terserlah
Berkawan dengan lelaki aje
Main pondok-pondok tak nak
Nak main permainan yang lasak-lasak aje.
Emak & kakak aku orang yang paling gumbira sebab aku  dah berubah ..hehehe..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




Mula-mula anak-anak pelik bila aku petik buah tepi jalan hutan.
Bila makan.... Sedap !
Sekarang ni pantang nampak pokok ceri, mesti suh aku cari yang masak.





Note : Aku berhutang dengan Along pistol kayu. Ko belilah pistol menan canggih mana kat diorang, yang kayu ni jugak dituntutnya..

29 comments:

gadisBunga said...

ceri best. kalau mkn banyak2 penghadaman jadi lawas. heheh~

*

pistol kayu pun best...lagi best dari pistol canggih~

al-lavendari said...

ingat sangat .. itulah mainan saya masa kecik2 duluuuuuuuuuuuuuuuuuuu !

tak keluar satu sen pun duit emak ayah .. semua buat dan cari sendiri.

NM02 said...

buah ni mainan masa kecik2 dulu. buat pistul pakai kayu, ikat ngan getah. kalu kena pedih wooooo

cheqna said...

cop!!cheqna sempat gak main pistol kayu ngan buah ceri ni...sakit weh kalu kena.....=)

kakcik said...

Sungguh cantik gambar yang Reen rakam itu. :)

kaklong said...

duduk atas pokok,lamaaaaa2 sanagt...makan buah ceri tu...kihkihkihhhh!

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

gadisBunga ;


setuju ! pastu kalau makan banyak lagi dengarlah suara emak bising,

"jangan makan banyak sangat, nanti CACING !"

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

THJ @al-lavendari ;

Seronok bila teringat. THJ mesti buat serupa M16 @ Rifle...


Saya jenis pistol aje. Jenuh nak menggergaji kayu..

nurkass said...

aha..
pistol kayu tu lg best dr pistol2 sekarang ni..adehh..lebam kalau kena tembak..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

NM02 ;


betulllll !
best betul .

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

cheqna ;


game dedulu lagi best dari game budak2 sekarang ni...

dok depan pc ajee...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kakcik;


Timaseh kak.

auto jer tu.
tak seterer en_me @ Dr. Singa.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kaklong ;


hahaha...
ada-ada !

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

nurkass ;


perit pun ada..
naknya kalau ada yang guna buah gatal jadi peluru...


menggaru aje kerjanya..

Daddy Ziyyad said...

ya, betul!!

teringat zaman kecik2 dulu, guna buah ceri ni aja jadik peluru..hahaha

ibuintan said...

pokok ceri depan rumah akak pun sedang berbuah lebat... budak2 sekarang sebelah mata pun tak pandang


burung2 je yg kenyang, rezeki burung

Ms.Lilies said...

saya buat masak2 hahah....
lenyek2 pastu masak dalam tempurung kelapa...

Kakzakie said...

Reens... kakak dulu tak adalah main pistol-pistol buat peluru tapi makan ceri ini sampai lalai duduk bawah pokok. Yg separuh masak pun kami makan juga :)

kasihredha said...

buah ni bestkan...akak suka. Tapi kalau kat pokok tu cuma ada dua tiga bijik je...wat lekat celah gigi je kan...tapi suka rasa buah ni.

Yunus Badawi said...

masa kecik saya tak pakai buah ceri utk buat peluru tapi saya guna buah 'letup-letup'. Daun dia berbulu sikit. Kalau kena org buah tu mmg sakit.

julietchun said...

sekarang ni nak jumpa pokok ceri pun susah.

Kak Long Mawar Merah said...

Zaman sekarang, anak-anak kita dah tak merasa lagi nak main dengan bahan semulajadi.

kakngah said...

kaklong... tingat pokok ceri depan kodai kolo jolai...
hihihi!!!

kecik2 dulu ngasa main senapang kayu. lukis bentuk senatang ngn arang kat papan, lepas tu potong.
peluru guna buah terung pipit.
mak ai.. perit giler kalau kene.

Dearie Pearls said...

kecik2 dulu guan buah terung hutan tue. saiz lebih kurang jek ngn ceri tapi buah tu tak leh nak makan.

selalunya kalau ceri makan jek. sayang lak nk jadikkan peluru. hehehe

Ku Tak Sempurna said...

katne nak carik pokok ceri skrg? klu buah ceri tu, bole gak carik kat atas kek :D

Acik Erna said...

assalam reen..sayang nak buat peluru..masuk mulut yang masak tu sedap.manis.

Zareda Norman said...

susah dah nak cari pokok ceri ni sekarang

idasm said...

Ida mmg suka buah ni. Pantang jumpa pokok, mesti nk cari buah yg masak...

Tie said...

Buah ceri Malaysia, ya? Kak tie tak cam laa... tapi memang kak tie suka, buat main dan kunyah2... Memang teringin nak tanam kat kpg, tapi belum jumpa anaknya...

Linky's Magical


ShoutMix chat widget