Tuesday, June 29, 2010

Lauk-Pauk Segar ... Jom Ke Tanjung Karang !

Salam Semua.


Ahad lepas kami sekeluarga ke Bagan, Tg. Karang untuk beli lauk segar dari laut. Plan asal ke Taman Rama-Rama, KL..ding-dong-ding-dong…. Adalah satu perkara yang menimbulkan kemarahan abinya.. jadi Along di’grounded’. Kesian Along... takde tv & takde games. Maka ke Tg Karanglah hala tujuannya.


Selalunya abi akan telefon dulu peraih di sana tapi hari tu dia tak teringat pulak. Sampai aje takde ikan sebab angin kuat malam minggu tu. Hanya ada Udang. Patah balik ke Pasar Penambang.


Terus ke tempat jual ka-che Ah Fong yang biasa kami pergi. Ikan dah tak banyak yang tinggal. Hanya tinggal tenggiri, senangin dan gelama.. hambikkk…kalau tak mesti habis. Kalau nak ketam kena tunggu. Apa lagi... abi memang sanggup tunggu kalau ketam.



Kami ke Kuala Selangor untuk makan tengahari. Makan di Ani Sop Utara. Ramai yang kata sedap jadi nak jugak rasa.... komen aku average aje... takdelah superb macam orang kata.. Jam 1.30 tokey ikan tu tepon kata ketam dah sampai.


Ketam ni spesel sebab idup lagi.. manis yang amat.. Pernah bawak mak aku gi sini. Dia kata ketam tu dah tiga minggu dalam freezer pun manis lagi.


Dalam pukul 2ptg gerak balik.



Note : ikan2 di tempat ka-che ni fresh. Aku suka sebab dia friendly. Sampaikan ikan2 dia pun ada gerenti pulang balik kalau tak fresh. hehe..





atas : senangin
bawah : tenggiri


kena ikat..kalau tak kena sepit !
Till Now.



25 comments:

cik pingu said...

sedapnye ketam!

da lama x makan ketam.

sbb xpandai masak sendiri..

+__+

kak Erna said...

ina..buat akak teringat je..18 tahun akak dok sana..kat bagan tu la pi beli ikan..sampaikan tahu..kol brape ikan sampai..
bila mula2 pindah..lansong tak nak makan ikan..rasa semua tak sedap..sampai suami akak cakap..kena belajar makan ikan..kita dah pindah..katanya..mula2 tu..rasa semua ikan macam kayu la..tak de rasa..he he..

ashie023 said...

arghhhhhhhhhhh...entri mendera jiwa namannye ni..hahaha..
kenapa gambo ketam??
mula ah rasa cam nk makang ketam je esok..aigooo..

aih ble lah nak sampai rawang lagik ni...

Zaitun said...

Apa saja jenis makanan kalau yang fresh memang sedap, apalagi kalau ketam dan udang memang makanan kegemaran.

nonie said...

hua! lamanya tak makan ketammm....ketam masak masam manis sedap tu, nyum nyum...

Yunus Badawi said...

Freshlah ketam tu. Buat sup mesti best. Berapa sekilo?

zaradgreat said...

adei
udang masak sambal...
fuhhhh
sotong tak de kak rina?

Eine Frau aus Botnang said...

Dah lama tak pergi Tanjung Karang, bertahun rasanya. Memang seronok dapat seafood fresh ni kan, masak apa pun sodapppp!!!

kakcikseroja said...

Ketam tu nak dimasak apa?? Goreng berlada ke lemak cili api?? Mesti sodap!

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

cik pingu :

memanglah sedap!

Ketam kat sana lagi besor-besor dan sedap kan?

takpe..slowly, boleh belajar.

Yong Kamariah said...

Rina, ka-che tu kt ner? boleh bagi tak spesific sket nama tempatnya tuh, sbb klu balik Perak kami selalu lalu kt Tanjung Karang/Kuala Selangor, bulan pose esok nak kena pi sana jugalah utk buat stok! Buleh bagi direction kt blog aku dak? tq Rina...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kak Erna :

lama tu kak.. ikan kat pasar biasa tu dah letak ubat kan kak..

rasa macam kayu.. hehe... setuju jugak tu.. takde rasa pun ..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

ashie;

hahaha...

mendera rupanya..esok kRina post n3masak ketam pulak..


jangan lupa bg tau kalau dah tiba Rawang!

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Kak Zaitun ;
betul kak. samalah kita.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

nonie:


apa lagi Nonie..jom carpool pergi nanti..kita pergi berdua jer.. ikut batu arang> ijok.

anak2 ngan hubby kita tinggal kat umah.. saya bawak awak.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

YB,


idup tu !! hehe.. sampai pukul 5 ptg pun tak berani nak kopek baju dia..hehe

selalu buat masak lemak cili kering dgn nenas atau goreng cili. Tp mak pun cadang gak suh buat sup.. mlm ni mmg nak cuba.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

zaradgreat:

betul2..

kali ni sotong takde.. selalu sotong besar lengan pun ade..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Fasha @ Eine Frau aus Botnang :


Tahun ni u balik M'sia kan..jalan2 lah..tak jauh dari Gombak tu.. hehe..

Betullah fasha, goreng kosong pun sodap !!

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kakcikseroja :

Malam ni baru masak kak..

tak terliur saya ni..!

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Yong Kamariah :

Pasar Penambang
facing main road. No 2 dari kanan. Dia skinny jer & speckie .

Aku ada name card dia. kalau sesat ko tepon jer.. dont play2 u! name card ! haha..

1-40 Pasar Besar Pasir Penambang
Ah Fong ; 012-9272946

nanti aku dtg blog ko bagi direction.

baby berry said...

wa wa waa..ni yg geram tgk ni!! naakk!!

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

baby berry:


amiklah !!!
hehe..

Yunus Badawi said...

bolehlah saya datang makan sup ketam malam ni hehehe

Lovely Kitchen said...

bestnya...e-na x pernah sampai lg ke sana dok dgr org cerita jek...berapa ketam n udang tu sekilo?

kasihredha said...

bestnya dapat beli yg fresh kan

Linky's Magical


ShoutMix chat widget