Salam Semua.
Ahad lepas kami sekeluarga ke Bagan, Tg. Karang untuk beli lauk segar dari laut. Plan asal ke Taman Rama-Rama, KL..ding-dong-ding-dong…. Adalah satu perkara yang menimbulkan kemarahan abinya.. jadi Along di’grounded’. Kesian Along... takde tv & takde games. Maka ke Tg Karanglah hala tujuannya.
Selalunya abi akan telefon dulu peraih di sana tapi hari tu dia tak teringat pulak. Sampai aje takde ikan sebab angin kuat malam minggu tu. Hanya ada Udang. Patah balik ke Pasar Penambang.
Terus ke tempat jual ka-che Ah Fong yang biasa kami pergi. Ikan dah tak banyak yang tinggal. Hanya tinggal tenggiri, senangin dan gelama.. hambikkk…kalau tak mesti habis. Kalau nak ketam kena tunggu. Apa lagi... abi memang sanggup tunggu kalau ketam.
Kami ke Kuala Selangor untuk makan tengahari. Makan di Ani Sop Utara. Ramai yang kata sedap jadi nak jugak rasa.... komen aku average aje... takdelah superb macam orang kata.. Jam 1.30 tokey ikan tu tepon kata ketam dah sampai.
Ketam ni spesel sebab idup lagi.. manis yang amat.. Pernah bawak mak aku gi sini. Dia kata ketam tu dah tiga minggu dalam freezer pun manis lagi.
Dalam pukul 2ptg gerak balik.
Note : ikan2 di tempat ka-che ni fresh. Aku suka sebab dia friendly. Sampaikan ikan2 dia pun ada gerenti pulang balik kalau tak fresh. hehe..
26 comments:
sedapnye ketam!
da lama x makan ketam.
sbb xpandai masak sendiri..
+__+
ina..buat akak teringat je..18 tahun akak dok sana..kat bagan tu la pi beli ikan..sampaikan tahu..kol brape ikan sampai..
bila mula2 pindah..lansong tak nak makan ikan..rasa semua tak sedap..sampai suami akak cakap..kena belajar makan ikan..kita dah pindah..katanya..mula2 tu..rasa semua ikan macam kayu la..tak de rasa..he he..
arghhhhhhhhhhh...entri mendera jiwa namannye ni..hahaha..
kenapa gambo ketam??
mula ah rasa cam nk makang ketam je esok..aigooo..
aih ble lah nak sampai rawang lagik ni...
Apa saja jenis makanan kalau yang fresh memang sedap, apalagi kalau ketam dan udang memang makanan kegemaran.
hua! lamanya tak makan ketammm....ketam masak masam manis sedap tu, nyum nyum...
Freshlah ketam tu. Buat sup mesti best. Berapa sekilo?
adei
udang masak sambal...
fuhhhh
sotong tak de kak rina?
Dah lama tak pergi Tanjung Karang, bertahun rasanya. Memang seronok dapat seafood fresh ni kan, masak apa pun sodapppp!!!
Ketam tu nak dimasak apa?? Goreng berlada ke lemak cili api?? Mesti sodap!
cik pingu :
memanglah sedap!
Ketam kat sana lagi besor-besor dan sedap kan?
takpe..slowly, boleh belajar.
Rina, ka-che tu kt ner? boleh bagi tak spesific sket nama tempatnya tuh, sbb klu balik Perak kami selalu lalu kt Tanjung Karang/Kuala Selangor, bulan pose esok nak kena pi sana jugalah utk buat stok! Buleh bagi direction kt blog aku dak? tq Rina...
kak Erna :
lama tu kak.. ikan kat pasar biasa tu dah letak ubat kan kak..
rasa macam kayu.. hehe... setuju jugak tu.. takde rasa pun ..
ashie;
hahaha...
mendera rupanya..esok kRina post n3masak ketam pulak..
jangan lupa bg tau kalau dah tiba Rawang!
Kak Zaitun ;
betul kak. samalah kita.
nonie:
apa lagi Nonie..jom carpool pergi nanti..kita pergi berdua jer.. ikut batu arang> ijok.
anak2 ngan hubby kita tinggal kat umah.. saya bawak awak.
YB,
idup tu !! hehe.. sampai pukul 5 ptg pun tak berani nak kopek baju dia..hehe
selalu buat masak lemak cili kering dgn nenas atau goreng cili. Tp mak pun cadang gak suh buat sup.. mlm ni mmg nak cuba.
zaradgreat:
betul2..
kali ni sotong takde.. selalu sotong besar lengan pun ade..
Fasha @ Eine Frau aus Botnang :
Tahun ni u balik M'sia kan..jalan2 lah..tak jauh dari Gombak tu.. hehe..
Betullah fasha, goreng kosong pun sodap !!
kakcikseroja :
Malam ni baru masak kak..
tak terliur saya ni..!
Yong Kamariah :
Pasar Penambang
facing main road. No 2 dari kanan. Dia skinny jer & speckie .
Aku ada name card dia. kalau sesat ko tepon jer.. dont play2 u! name card ! haha..
1-40 Pasar Besar Pasir Penambang
Ah Fong ; 012-9272946
nanti aku dtg blog ko bagi direction.
wa wa waa..ni yg geram tgk ni!! naakk!!
baby berry:
amiklah !!!
hehe..
bolehlah saya datang makan sup ketam malam ni hehehe
bestnya...e-na x pernah sampai lg ke sana dok dgr org cerita jek...berapa ketam n udang tu sekilo?
bestnya dapat beli yg fresh kan
HORAS … !!! JOM KE MEDAN … !!! JOM KE DANAU TOBA … !!!
SALAM KENAL TUAN AND PUAN . MINTA IZIN NAK IKUT PROMOTE KAT BLOG TUAN / PUAN
PERKENALALKAN KAMI DARI AGENCY PELANCONGAN TIARA TOURS INDONESIA. KAMI ADALAH AGENCY PELANCONGAN YANG BER LICENSED DAN PROFESSIONAL. KAMI MENAWARKAN PAKEJ – PAKEJ MELAWAT MURAH KE MEDAN, DANAU TOBA, BERASTAGI DAN TEMPAT – TEMPAT SHOPPING MURAH DI BANDAR MEDAN.
PAKEJ LAWATAN LAINNYA KE PADANG, BUKIT TINGGI, BANDA ACEH, PULAU SABANG, JAKARTA , BANDUNG, JOGYAKARTA , BALI, LOMBOK, MAKASAR, BUNAKEN, MENADO, TORAJA.
PAKEJ DITEMPAH SANGAT MENARIK, HEMAT DAN LAYANAN BEST. PILIHAN HOTEL DAN BILIK BERSIH, MAKANAN MENU MELAYU / MOSLEM RESTAURAT (100 % HALAL ) DAN BERPASAL PERHIKMATAN KAMI DISOKONG BEBERAPA UNITS KERETA BARU DAN BUS PERSIARAN.
DISINI KAMI BAGIKAN PAKEJ MELAWAT KE MEDAN DAN KE DANAU TOBA
PROGRAM 04 HARI / 03 MALAM ( FULL SERVICE )
TAK ADA EXTRA BAYAR.
TAK ADA TIPU – TIPU !!!
HARGA PAKEJ HANYA 380 ( MINIMAL 10 ORANG)
ITINERAY :
DAY 1 : ARRIVAL – SIANTAR – PARAPAT
ARRIVAL AT KUALANAMU INTERNATIONAL AIRPORT. AFTER CUSTOMS CLEARANCE, MEET OUR TOUR GUIDE/DRIVER WHO WILL TAKE YOU TO START THE TOURS BY USING TOURIST COACH OR VAN. TRANSFER TO THE RESTAURANT FOR YOUR LUNCH. DEPART TO PARAPAT ALONG THE ROAD WHICH OFFERS THE ENDLESS VIEW OF RUBBER AND OIL PALMS PLANTATIONS THROUGH THE JOURNEY. STOP SHOULD BE MADE AT PEMATANG SIANTAR FOR SHOPPING OF LOCAL PRODUCT SUCH AS KACANG TUMBUK “TING TING, TENG TENG”, OTHER SNACKS ETC. ARRIVED IN PARAPAT THEN CHECK IN TO HOTEL. THE REST OF THE DAY IS FREE ON YOUR OWN LEISURE. DINNER WILL AT RESTAURANT
DAY 2 : SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI
BREAKFAST AT HOTEL. BY BOAT / FERRY VISIT TOMOK VILLAGE, TO SEE THE TOMBS OF THE KING OMPU SIDABUTAR & SHOPPING PLACE. AMBARITA VILLAGE, TO SEE THE TRADITIONAL BATAK VILLAGE WITH ANCIENT MEGALITHIC FURNITURES. RETURN TO PARAPAT FOR LUNCH AT LOCAL RESTAURANT. AFTERWARDS PROCEED TO BERASTAGI–A MOUNTAINS RESORT WITH IT’S REFRESHING WEATHER AND MAGNIFICENT MOUNTAINS SCENERY WHICH HAS AN ABUNDANCE OF FLOWERS, VEGETABLES AND FRUITS. EN-ROUTE STOPS AT PANORAMA SIMARJARUNJUNG , SIPISO-PISO WATERFALL. ARRIVED IN BRASTAGI THEN TO VISIT THE CENTRAL FRUITS MARKET (SHOPPING PLACE). AFTERNOON CHECK IN TO HOTEL. DINNER WIL BE SERVED IN RESTAURANT.
DAY 3 : BERASTAGI – MEDAN
AFTER BREAKFAST. PROCEED FOR TWO HOURS DOWN THE HILL TO MEDAN. VISIT LUMBINI PARK. ARRIVAL IN MEDAN CITY SIGHT SEEING TO VISIT A SEVERAL INTEREST SUCH AS THE MAIMOON PALACE, AL-MATSHUN GRAND MOSQUE. LUNCH AT THE LOCAL RESTAURANT, AND THEN PROCEED TO THE SHOPPING AREAS AS FOLLOW DANAR HADI BATIK EMPERIUM AND OTHERS WHOLE BATIK SELLERS IN MEDAN, INCLUDING TO PASAR IKAN MARKET AND MALLS. CHECK IN TO HOTEL FOR ACCOMMODATION. DINNER AT RESTAURANT.
DAY 4 : HOTEL – AIRPORT
AFTER BREAKFAST AT HOTEL. FREE PROGRAM UNTIL TIME TRANSFER TO THE AIRPORT FOR YOUR FLIGHT HOME.
SERVICES TERMASUK :
1. TRANSPORT
2. PEMANDU PELANCONGAN
3. HOTEL 3 BINTANG
4. BREAKFAST 3X
5. MAKAN TENGAH HARI 3X
6. DINNER 3X
7. SEWA KAPAN KE SAMOSIR ISLAND
8. KARCIS / TIKET MASUK KE TEMPAT MENARIK
9. MINERAL WATER
BILA NAK MELAWAT KE MEDAN, SILA CONTACT DAN TEMPAH PAKEJ DI :
TIARA TOURS INDONESIA
JLN. PANGLIMA DENAI NO. 76 MEDAN, 20227
LICENSED : 503/508.SK/IUP/BPW/MM/2011
TEL/FAX : +6261 - 733 59 765
EMAIL : tiaratoursindonesia@gmail.com
HP / WA +6281383535091
HP / WA +6285358982828
HP / WA +6285762820068
TERSEDIA LAYANAN SEWA KERETA DAN BUS PERSIARAN :
TOYOTA AVANZA (05 ORANG ) MYR 155 / HARI
SUZUKI ERITGA (05 ORANG ) MYR 155 / HARI
INOVA REBORN (05 ORANG ) MYR 175 / HARI
ISUZU ELF (11 ORANG ) MYR 235 / HARI
TOYOTA HIACE (11 ORANG ) MYR 320 / HARI
MEDIUM BUS ( 27 ORANG ) MYR 500 / HARI
NOTE :
HARGA SEWA KERETA SUDAH TERMASUK : DRIVER AND PATROL
Post a Comment